Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Що у вас в тарілці?

Сергій Кригер найбільше полюбляє готувати та смакувати пловом з каштанами

Каштани для гурманів

Урожай "кавказького хліба" можна збирати й у нас

У Рівному з’явилися їстівні каштани, привезені із Закарпаття. Їх можна купити на ринку за сім гривень (1 кг). Місцеві гурмани купують “кавказький хліб” кілограмами. Що вони з ним роблять, дізнавалася кореспондент “Рівне-Ракурсу”.

- А ви спробуйте-спробуйте, - знявши шкірку з невеличкого коричневого плода, пропонує мені рівненський гурман Сергій КРИГЕР, додавши, що його не тільки їдять сирим, але й смажать. - Роблять надріз на плодах і кладуть на сковороду, продовжує. - Навіть олії не потрібно додавати під час смаження. Вони дуже гарно смакують до пива. Я ще й плов з каштанами готую, фарширую ними птицю.

- Лідером споживання каштанів залишається Франція, - інформує рівнянин. - Там пропонується великий вибір страв із цих плодів - тістечка, круасани, печиво, навіть каву з каштанів роблять.

Доки ми розмовляли, до нас підійшла пенсіонерка (Сергій Кригер торгує на базарі каштанами), скоса глянула на плоди і, перепитавши кілька разів, чи справді це їдять, з якоюсь недовірою купила кілограм.

- Українці ще не звикли до їстівних каштанів і купують, переважно, з цікавості. Без питань кілограмами беруть каштани грузини, кавказці - ці плоди є важливою складовою їхніх національних страв.

- А чи можна їстівні каштани вирощувати у нас, щоб не привозити їх із Закарпаття?

- Я б сказав, що не тільки можна, але й треба. Я ось посадив біля будинку кілька дерев. У Рівному в парку ім.Шевченка росте два таких дерева. Правда, минулої зими вони трохи підмерзли і не дали щедрого врожаю.

- Науковці довели цілющу та поживну силу каштанів: плоди містять багато білків, значну кількість клітковини і глюкози, - продовжує чоловік. - За вмістом білків каштани можна прирівняти до м’ясних продуктів.

Доки ми розмовляли, до прилавка підійшов чорнявий чоловік кавказької національності і зі словами: ”Дарагой, зваж-ка мнє пять кілограма”, - наставив торбину і, посміхаючись, додав: “Курицу сєводня будєм фаршировать”.

16.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку