Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Жах!

Бабина помста

Бабина помста

Згоріла літня кухня, злодії вкрали фуру кавунів і "зірвалася" перша вагітність в Оксани, мешканки Костопільського району

Щоб посварити сусідів, посіяти чвари в родині, треба покропити поріг або ручку вхідних хатніх дверей водою, якою обмивали тіло покійника. Про такий відьомський секрет, знаходячись у камері попереднього утримання слідчого ізолятора, розповіла Оксана Б. іншим, підозрюваним у злочинах, жінкам.

Випадок, через який жінка опинилася за гратами, стався зо два роки тому в одному із сіл Костопільського району. На той час Оксана з чоловіком жила в хаті баби й діда, у якій виросла, й куди згодом прийшов жити її чоловік - хлопець із сусіднього району. Жили собі, заробляючи на хліб торгівлею кавунами, які їм привозили з Херсонщини, подумували про дитинку. Усе було, наче, як у всіх, допоки не помер дід Іван.

Одразу після дев’ятин, коли пом’янули діда, баба Ярина покликала онуку і прямо сказала: “Дочко, скоро і я помру, тож мушу тобі передати ворожбитські таємниці. Будеш мати владу над людьми та гроші, й ніколи не бідуватимеш. А мені легше на той світ буде піти...”. Перелякана Оксана мало не знепритомніла. Проте баба Ярина нетерпляче смикнула її за рукав, тягнучи у свою кімнату. Але молода жінка відштовхнула стару, побігла до чоловіка й усе йому розповіла.

Люди час від часу справді приходили до баби по зілля, або, щоб стара яйцями “викачала”, чи “пошептала”. Подейкували, що та нерідко опівночі на цвинтар ходила.

В селі всяке казали про Ярину. Через день баба знову почала вмовляти онуку, вже просто просила тримати її за руку, коли помиратиме, та Оксана відмовилася.

А через тиждень вони вибралися з бабиної хати і переїхали в село, до чоловіка. На прощання розгнівана стара чаклунка погрожувала онуці, що відтепер зазнають вони злиднів та болячок...

І почалося: згоріла літня кухня, у якій тимчасово жило подружжя, злодії вночі викрали чималу фуру кавунів з причепа. І найприкріше - в Оксани “зірвалася” перша вагітність.

Жінці увірвався терпець, і вона поїхала до баби Ярини. Та вже чекала онуку, сидячи на лавці біля хати. Спитавши про її життя у свекрухи і не вельми слухаючи відповідь, перейшла до свого прохання передати онучці відьмацькі знання. Оксану аж затіпало, вона вхопила сокиру, яка завжди лежала в баби під канапою на ганку, вдарила стару по голові раз-два…

Падаючи на підлогу, Ярина знову прохропіла, щоб Оксана взяла її за руку. Але жінка шукала, чим би підпалити хату з тілом старої: вона звідкись знала, що відьом треба спалювати, інакше вони й надалі чинитимуть зло. На Костопільщині кажуть, що хату від пожежі врятували сусіди. Побачивши дим, що виходив із вікон, викликали пожежників. Тіло теж не встигло згоріти дотла...

А Оксана потім сама зізналася правоохоронцям, що це вона вбила свою бабу Ярину.

16.11.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2006p. 
На головну сторінку