Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №266 від 16.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Сповідь на задану тему

"Якщо політики помиляються в аграрному питанні, в країні обов’язково буде революція!"

"Якщо політики помиляються в аграрному питанні, в країні обов’язково буде революція!"

Діалог про долю українського села з керівником СФГ імені Шевченка Віктором Атаманюком

Селянське фермерське господарство імені Шевченка - одне з кращих не тільки у Здолбунівському районі, а й на Рівненщині. Тут чи не найвищі надої молока - по 4800-5000 літрів на корову (а великої рогатої худоби в господарстві майже півтори тисячі голів плюс півтисячі свиней), найвагоміший збір зернових - 35-37 і більше центнерів з гектара. І, що не менш головне, - в господарстві не обділені увагою пайовики: за умовами оренди кожен на свій земельний пай отримає по 400 кілограмів пшениці і 50 кілограмів цукру. А ще пайовикам заплатять по два відсотки в оплату майнового паю - на це буде виділено 70 тисяч гривень. "У селі треба працювати 25 годин на добу"

Тоді починається старості мить,

Коли стаємо ми байдужими,

Коли боїмося дерзать і творить,

А просто - служимо.

Олександр БОГАЧУК

Постійний головний біль орендатора і керівника СФГ імені Шевченка Віктора Даниловича АТАМАНЮКА (на фото) - як раціонально розпорядитися землею і майном, довіреними йому пайовиками, організувати ефективну роботу людей, яких бракує (у списках працюючих лише третина пайовиків, решта - пенсіонери, чимало паїв навіть перейшло у спадок міським нащадкам селян), налагодити взаємовигідні відносини з партнерами. Для цього, жартує він, треба працювати 25 годин на добу.

- Вікторе Даниловичу, як правило, напередодні свого професійного свята - Дня працівників сільського господарства - трудівники села підбивають підсумки господарського року. Чим Вас порадував нинішній рік?

- 2006 рік - неординарний: прохолодна зима, пізня весна, сухе літо і чудова осінь. Тим не менше, не скажу, що види на врожай справдилися. Якраз на жнива полив дощ, тому зерна зібрали менше - 35-40 центнерів із гектара, а сподівалися на 45-50. Незважаючи на несприятливі погодні умови у жнивну пору, зерно має високу класність: майже вся пшениця третього класу. Однак, вся біда, що на зібране збіжжя немає класної ціни.

Можливо, 800 гривень за тонну зерна - і добра ціна, але на все зросли ціни, особливо - на дизпаливо й електроенергію. Цього року також виростили добрий урожай цукрових буряків - маємо по 350 центнерів з гектара в заліковій вазі. Цукристість -16,4-16,5 при базовій 16, такої в нас не було давно. Отже, ми задоволені здобутками року: можна сказати, що спрацювали непогано.

"Іде відкрите пограбування українського села!"

- А як справи у тваринництві?

- Маємо два племзаводи, що спеціалізуються на м’ясному і молочному тваринництві. Раніше добовий надій молока по господарству становив 4-5 тонн, з настанням стійлового періоду він зменшився до 2,5 тонни. На мою думку, молочним тваринництвом треба повсякчасно і предметно займатися: воно кожен день дає завжди потрібну в господарстві копійку. Шкода (і навіть - ганьба!), що на Рівненщині немає великих молокозаводів, через що ми змушені здавати молоко ковельським і львівським виробникам молочних продуктів. Похвально, що львів’яни, бачачи нашу скруту, трошки авансують нас наперед.

- Вікторе Даниловичу, в багатьох господарствах техніка вже настільки зносилася, що розвалюється на ходу, а купити нову селянину майже нереально. Як у Вас справи з оновленням машинно-тракторного парку?

- Звичайно, скрутно, як і скрізь. Тим не менше, ми кожного року купуємо як не один, то два трактори. Три роки тому придбали новий зернозбиральний комбайн “Дон”, торік - трактор МТЗ-12.21, цього року - бурякозбиральний комбайн, щоб не переплачувати за оренду в гарячу пору збиральних робіт. До кінця року плануємо купити важкий трактор для оранки. Та на все потрібні кошти - і де їх взяти, коли відбувається відкрите пограбування українського села! Ще не впроваджено всіх обіцяних ноу-хау з енергозбереження, а вартість однієї кіловат-години електроенергії вже становить більше 35 копійок. Різко зросли ціни на нафтопродукти, газ, міндобрива, в яких його ціна складає 80 відсотків їх собівартості.

"Нова влада

не виконує своїх обіцянок"

- У чому, на Ваш погляд, причини негараздів в аграрному секторі національної економіки?

- Нова влада - і Президент Віктор Ющенко, і уряд, і парламент - не виконує своїх передвиборних обіцянок. За високу вагу худоби сільгоспвиробник не отримує дотації, як це робиться в європейських країнах. Ціна на м’ясо впала до абсурдної межі - 4,80-5,00 гривні за кілограм, тоді як усі наші затрати сягають 6,50-7,00 гривні. На посів озимини держава не дала ні копійки, на розвиток селекції у тваринництві - теж ніякої підтримки.

Ще один промовистий приклад державного піклування про сільське господарство в цьому році, проголошеному “Роком українського села”. Держава виділила для села мільярди гривень на банківські кредити під 17 відсотків річних. Із них 10 відсотків банківської ставки держава повинна була повернути селу з бюджету. Сьогодні це відшкодування відсоткової ставки сільгоспвиробнику скасовано.

Однак, ми живемо і працюємо, рахуючи кожну копійку витрат. Нині вельми складно платити податки у бюджет, відрахування у Пенсійний фонд, заробітну плату - усе це дається дуже і дуже важко. Тим не менше, вже три роки наші люди отримують зарплату регулярно, щомісяця, а не як було в недавні скрутні часи - тільки один раз наприкінці року. Зарплата, як для села, досить пристойна - 500-600 і більше гривень.

Крім того, завжди надаємо працівникам матеріальну допомогу на весілля, обзаведення домашнім господарством, лікування. На поховання виділяємо продукти за 50 відсотків їх вартості, з усім іншим також полегшуємо клопоти. Завжди стараємося допомогти нашим пайовикам - працюючим і пенсіонерам: виорати ділянку, змолотити збіжжя тощо. Немає у нас проблем із путівками на оздоровлення. Щоправда, за ними в останні роки майже не звертаються - видно, людям не до відпочинку. А ще господарство не відмовляє у благодійній допомозі церквам, футбольній

команді “Вікторія”, середній школі, дитсадку.

"Держава повністю відмахнулася

від села"

- Але, все одно, Вікторе Даниловичу, якщо взяти до уваги, що в сільському господарстві в цілому середня зарплата значно менша, ніж у місті на промислових підприємствах, то можна уявити, як важко утримувати молодь у селі.

- Про “батьківське” піклування влади про село судити треба не за врожайністю з гектара і надоями молока, не за ліквідацією заборгованості із зарплати, не за кількістю газифікованих сільських садиб, а тільки за одним показником, вважає відомий рівненський аграрій, Герой Соціалістичної Праці Микола Пилипович Зінчук, - за демографічним станом села: скільки народилося і скільки померло! А в селі помирає у два-три рази більше, ніж народжується. Це і є оцінка економічного і соціального розвитку села. Кого ми залишимо у своїх селах через 20-30 років?

З великою надією селяни зустріли аграрну реформу. На жаль, наші надії не справдилися. Мені сміш-но слухати потік радіо- і телекоментарів про зниження цін на пальне. Яке зниження?!. Якщо в минулому році при всіх витратах, вартість солярки становила приблизно дві гривні, то сьогодні, при “падінні” ціни на 20 копійок, та ж сама солярка коштує 3,40-3,50 гривні за літр. Це не що інше, як подальше збереження руйнівного для села диспаритету цін на сільськогосподарську продукцію і нафтопродукти, ціна на які, до речі, знизилася в усьому світі. Але на український агроринок, на жаль, впливають не світові тенденції, а нестримний апетит вітчизняних олігархів, яких “кришує” влада. У післявоєнні роки не було такого геноциду стосовно села, як тепер.

Держава повністю відмахнулася від села. Хіба за останні 10-15 років хтось займався ремонтом доріг, будівництвом житла, давав молодим сім’ям пільгові кредити на квартири? Мені сьогодні конче потрібні механізатори й оператори машинного доїння - а де їх узяти? Ось і виходить, що основні зусилля селян спрямовані не на боротьбу за високий врожай, не на боротьбу з бур’янами, а на боротьбу з владою, яка дає зелену дорогу збагаченню олігархів, банківських і торговельних фірм, у тому числі й закордонних, іншої нечисті за рахунок пограбування села. Так думаю не один я, а всі сільгоспвиробники.

"2006-й - Рік села: добити чи підтримати його?"

- Вікторе Даниловичу, Ви намалювали дуже сумну і невтішну картину українського села, загнаного недолугою аграрною політикою держави у глухий кут. Чи бачите Ви світло в кінці тунелю?

- Я не знаю, що Президент України мав на увазі, проголосивши 2006-й Роком села: добити чи підтримати його? Але з великим нетерпінням чекаю змін на краще, вірю в те, що держава, нарешті, повернеться обличчям до села. Якщо політики помиляються в аграрному питанні, в країні обов’язково буде революція!

- Дякую за розмову. Разом із читачами “Рівне-Ракурсу” вітаю Вас, Вікторе Даниловичу, і весь колектив селянського фермерського господарства імені Шевченка з професійним святом - Днем працівників сільського господарства. А побажання усім шевченківцям я знайшов на Вашій книжковій полиці - у збірці поезій видатного українського поета Олександра Богачука:

Найбільше щастя,

як цвітуть жита

І мирний вітер бігає по полю.

Нехай зозуля Вам кує до ста

Щасливі весни і щасливу долю.

- Ці поетичні рядки, Олександре Львовичу, адресовані Володимиру Антоновичу Плютинському - двічі Герою Соціалістичної Праці, багаторічному керманичу відомої на всю Україну агрофірми “Зоря”. Але таких побажань заслуговують - і не тільки в день свого професійного свята - всі трудівники села: завдяки їх подвижницькій праці на полях і фермах маємо на нашому столі і хліб, і до хліба.

Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК

СФГ імені Шевченка: 35720, Рівненська область,

Здолбунівський район, с.Копиткове.

Тел./факс: (03652) 4-77-73.

Селянське фермерське господарство імені Шевченка розташоване на землях чотирьох сіл Здолбунівського району - Степанівки, Новомильська, Мар’янівки і Копиткова. Обробляє майже 1,5 тисячі гектарів землі. Сіє зернові, цукровий буряк, ріпакові. Займається м’ясним і молочним тваринництвом. Для продажу власної продукції та інших продуктів харчування господарство відкрило три фірмові магазини у Здолбунові.

16.11.2006


Переглядів: 1015

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (726)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"