Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №812 від 01.06.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Особливий погляд

Профтехосвіта – не ярмо для міста, а потужний локомотив економіки

Профтехосвіта – не ярмо для міста, а потужний локомотив економіки

та наповнення податками міського бюджету, вважає директор Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі Віктор РУДИК

Не встигли місцеві громади потішитися збільшенням надходжень від бюджетної децентралізації, як уряд і Верховна Рада «ощасливили» їх новацією, поклавши на них фінансування навчальних закладів професійно-технічної освіти, розташованих на території областей та обласних центрів. Тобто, з початку 2016 року міські профтехзаклади опинилися навіть не у подвійному, а в потрійному підпорядкуванні. Навчальні плани, накази-рекомендації надходять із Києва, оперативне управління залишилось в компетенції обласної влади, а кошти на життєзабезпечення закладів ПТО мають виділятися з місцевих бюджетів.

Зрозуміло, що під це фінансування держава відпустила і деякі статті податків. «Але психологічний стереотип на місцях залишився попередній: профтехосвіту місцева влада не бачила і не знала про її проблеми, - впевнений директор ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» Віктор РУДИК (на фото). - Вона просто не існувала для них, адже раніше цим питанням опікувалась держава».

«Місцева влада отримала фінансову і соціальну відповідальність за розвиток профтехосвіти»

- Вікторе Леонідовичу, чи відбулися позитивні зрушення в професійно-технічній освіті після зміни джерел її фінансування?

- Зміни передусім відчула місцева влада, на яку покладено фінансову і соціальну відповідальність за розвиток проф­техосвіти, що є проміжною ланкою між середньою та вищою освітою. Як тепер професійно-технічні навчальні заклади впишуться в інфраструктуру міста - це вже залежить від мудрості його керівників. Захочуть вони мати хороші профтехзаклади, які готують якісні кадри для підприємств і підприємців, - буде з цього користь. Не захочуть - втратять і роботодавці, і місто в цілому. Адже ПТНЗ готують професійні кадри для місцевих роботодавців, а ті створюють робочі місця, випускають продукцію або надають послуги і платять податки, за рахунок яких живе місто. Таким чином, профтехосвіта - не ярмо для міста, а потужний локомотив економіки і наповнення податками міського бюджету.

Під час децентралізації з’явився новий орган - Регіональна рада професійної освіти Рівненської області, яка об’єднала представників органів влади, роботодавців, громадських організацій, науковців та освітян. Її завдання - координувати підготовку кадрів, регулювати обсяги замовлення для профтехзакладів, сприяти вирішенню проблем профтехосвіти. Злагоджена робота ради суттєво впливає на формування регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів. Нещодавно відбулося друге засідання ради. Для його учасників була проведена презентація двох навчальних закладів - нашого училища і ВПУ № 1 м. Рівне. Представники фінансового й економічного блоків управління області та роботодавці були приємно вражені сучасною матеріально-технічної базою і високим рівнем підготовки робітничих кадрів у провідних профтех­закладах Рівненщини.

«Понад 80% випускників працевлаштовуються за професією, яку вони отримали в училищі»

- Якою Ви бачите стратегію розвитку свого навчального закладу?

- Стратегія Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі складається з обов’язкового моніторингу ринку праці, тісної співпраці з представниками реального сектору економіки, що дозволяє уникнути підготовки не потрібних і зайвих фахівців. Наш монопрофільний навчальний заклад орієнтований на забезпечення робітничими кадрами лише підприємств громадського харчування і торгівлі. Кухарі, кондитери, офіціанти, бармени, пекарі та продавці, яких ми готуємо, - всі вони витребувані на ринку праці. Зрозуміло, що 100-відсоткового працевлаштування немає: хтось продовжив навчання у ВНЗ, хтось пішов служити в армію, комусь стали на перешкоді сімейні обставини, хтось не зовсім вірно вибрав професію та хоче її змінити... Але факти - уперта річ: понад 80 відсотків наших випускників працевлаштовуються за професією, яку вони отримали в училищі.

Динаміка розвитку нашого закладу - позитивна. Ми щорічно зміцнюємо базу новими навчальними об’єктами, які поліпшують якість підготовки кадрів. Так, наприклад, училище долучилося до європейського проекту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб економіки Волинського субрегіону». Згідно з цим проектом, у двох областях - Рівненській та Волинській - мають бути створені 12 навчально-практичних центрів, лабораторій або майстерень для підготовки кваліфікованих робітників. Одна з таких лабораторій - пекарська - відкриється в нашому закладі. Орієнтовна її вартість - 2 мільйони гривень. З них 1 мільйон 100 тисяч гривень - це вартість обладнання, яке буде поставлене за кошти Європейського Союзу, а будівельні та інженерні роботи, допоміжне обладнання - все це за рахунок місцевого бюджету та власних коштів закладу.

До речі, підготовчі роботи училище вже виконало, тендерні процедури також проведені. Тож чекаємо поставок обладнання для лабораторії. Вона доповнить діючі в нас лабораторії для приготування їжі, кондитерську лабораторію, навчальний ресторан, лабораторію вступних інструктажів та навчальні кабінети, які були створені раніше. Очікуємо, що після відкриття пекарського НПК наше училище ще більше зміцнить свої позиції на ринку освітніх послуг і стане, напевне, кращим у своєму сегменті проф­техзакладом в Україні.

«Наш навчальний заклад виборов Гран-прі «Лідер професійно-технічної освіти України»

- Декілька днів тому на базі Рівненського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі завершився III етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії «Кондитер». Вас порадували його результати?

- На цьому конкурсі були представлені переможці обласних конкурсів з 23 регіонів України та її столиці - Києва. Ми змогли забезпечити обладнання, робочі місця для конкурсантів, інструмент та сировину для того, щоб учні виявили в повній мірі всі свої практичні навики, набуті під час навчання. За підсумками всеукраїнського конкурсу учениця 2-го курсу нашого ВПУ Марія Ковалець виборола перше місце, львів’яни - на другому, кияни - на третьому.

Взагалі, цей навчальний рік для нашого навчального закладу склався дуже вдало. Так, з 31 жовтня по 3 листопада минулого року у Києві проходив Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» за підтримки Міністерства освіти і науки України та громадської організації «WorldSkills Ukraine» з метою інтеграції професійної освіти України до світового освітнього простору та розширення міжнародного співробітництва.

Водночас у столиці відбувався і II Міжнародний кулінарний фестиваль «BEST­Cook­FEST-2016» - грандіозний захід для фахівців ресторанного господарства, який проводився у рамках Міжнародного експофоруму ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» з нагоди започаткування діяльності громадської спілки «Український кулінарний союз».

Ми пишаємося нашими досягненнями в цих професійних турнірах. Так, учениця 2-го курсу Ольга Лінкевич виборола перше місце (золоту медаль) у конкурсі «WorldSkills Ukraine» та ІІ місце (срібну медаль), на фестивалі «BESTCookFEST-2016». Крім того, на цьому ж фестивалі учень 2-го курсу Назарій Шпоняк отримав золоту медаль за I місце у компетенції «Ресторанний сервіс», а учениця 2-го курсу Софія Філончук зайняла III місце (бронзова медаль) у компетенції «Кондитерське мистецтво».

16-18 березня 2017 року у столиці відбулася головна подія освітньої галузі України - Восьма міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти», метою якої є презентація закладів освіти України, закордонних навчальних закладів, міжнародних представництв та освітніх агенцій, досвіду співпраці з закордонними закладами освіти, практики реалізації спільних освітніх і науково-технічних проектів тощо. Цього року в роботі виставки взяли участь 785 учасників із 25 регіонів України та 14 країн світу. Свої експозиції серед інших закладів освіти представили і 112 професійно-технічних закладів та науково-методичних центрів професійно-технічної освіти. Наш навчальний заклад також взяв участь у цій виставці та виборов Гран-прі «Лідер професійно-технічної освіти України».

«Ніколи не було серйозних проблем з виконанням державного або регіонального замовлення»

- Вікторе Леонідовичу, які перспективи відкриває перед училищем бюджетна децентралізація?

- Перспективи розвитку училища дуже хороші. В нас є проект реконструкції корпусу навчально-виробничих майстерень площею 2000 кв.м. Вже розроблена проектно-кошторисна документація, відповідно до якої там має бути навчальний ресторан площею 270 кв.м з підсобними приміщеннями, а також навчальний готель на дев’ять двомісних номерів і два напівлюкси для того, щоб ми змогли проліцензувати професії для готельного господарства, витребувані на ринку праці. На другому поверсі заплановано облаштувати комфортний учнівський готель-гуртожиток на 80 місць. Цей корпус з’єднаний переходом з навчальним корпусом. Вартість реконструкції на даний час сягає 10 мільйонів гривень. Це немалі кошти. Але бюджет - міський чи обласний - міг би їх вишукати, аби тільки з’явилося в місцевої влади зацікавлення у створенні хорошого навчального закладу. Ідеально реконструкцію можна провести за два - максимум три роки. Якщо це вдасться зробити, то училище стане, як мінімум, другим в Україні за обсягами навчально-матеріальної бази нашого профілю. За якісними показниками це буде найкращий заклад, а за кількісними - ми будемо поступатися лише Львівському професійному коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу.

З 1 червня чекаємо початку вступної кампанії. У нас ніколи не було серйозних проблем з виконанням державного або регіонального замовлення. Переконаний, що і в цьому році училище якісно укомплектує навчальні групи, тож у новий навчальний рік вступимо з пов­ністю сформованим учнівським колективом. Аналіз вступної кампанії попереднього року показав, що абітурієнти дуже активні в соціальних мережах та саме там черпають позитивну інформацію про Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі. Вони діляться поміж собою своїм сприйняттям нашого закладу, а його імідж в учнівському молодіжному середовищі, звісно, дуже високий.

01.06.2017Спілкувався Олесь ДУБОВИК

Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі 33027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13; тел.: (0362) 23-72-09, 23-70-75, 23-72-18



Рівне-Ракурс №10 від 01.06.2017p. 
На головну сторінку