Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №267 від 23.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Повертаючись до надрукованого

Юнак зі сколіозом другого ступеня

Сколіоз, ти не сховаєшся!

Як провести діагностику хребта в домашніх умовах, розповідає мануальний терапевт Петро Важовський

Після виходу статті “Сколіоз лікується!” (див. “РР”, №45, 9 листопада 2006р.), до редакції надійшло кілька листів із проханням дати конкретні поради щодо виявлення та лікування хвороб хребта. Завідувач відділенням фізіотерапії Рівненської центральної міської лікарні, мануальний терапевт Петро ВАЖОВСЬКИЙ спеціально для читачів “Рівне-Ракурсу” підготував цей фотоматеріал:

- На фото - хлопчина, хворий на сколіоз. На перший погляд, викривлення хребта у цього юнака невелике, а за одягом вади майже не примітні. Проте, зверніть увагу на його рентгенографію - деформація виявляється значною, зі зміщенням внутрішніх органів. Рекомендую всім батькам продіагностувати своїх дітей у домашніх умовах, і у разі виявлення навіть незначних недоліків - звернутися до лікаря.

З чого слід почати діагностику?

- Перш за все, - продовжує Петро Важовський, - поспостерігайте, як ваша дитина стоїть, сидить, рухається. Порушення осанки, надмірний нахил голови чи сутулість за столом повинні насторожити вас.

Нерівномірне стирання підошви та підборів на взутті може свідчити про зміщення тазу. Постійна зміна пози за партою чи столом часто пояснюється педагогами та батьками як непосидючість, тоді як дитина підсвідомо шукає кращого положення хребта.

Найбільше інформації дає огляд тіла. Поставте дитину на підлогу босими ногами за командою “Струнко!” і з відстані двох кроків уважно огляньте її з усіх боків. Зверніть увагу на фото юнака з другим ступенем сколіозу. Його шия відхилена вліво, праве плече та права лопатка вищі і більш випуклі, складки шкіри на поперековій ділянці асиметричні, відстань між тулубом і ліктями неоднакова, ліва рука здається довшою за праву. При огляді спереду - помітна різниця висоти ребер. Відхилені в різні боки великі пальці на ногах свідчать про плоскостопість.

- Чим швидше буде виявлено хворобу, тим кращим буде ефект лікування, - зазначає Петро Важовський.

23.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 23.11.2006p. 
На головну сторінку