Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хочете - вірте, не хочете - ні...

Люди на Землі з’явилися ... від опромінених радіацією мавп!

Чи є життя на Марсі? Сучасники, мабуть, не надто задумуються над цим питанням, - і на Землі клопотів вистачає. А от учитель Рівненського міського природничо-математичного ліцею “Елітар” Валерій НІКОНОВ у вільний від уроків час працює над науковою роботою “Пристосування земних форм життя до середовища інших планет”. Він твердо переконаний (і підтверджує це власними дослідженнями), що життя може виникнути на будь-якій планеті. Для цього потрібні всього лише дві умови - джерело енергії (радіація, накопичення газу, гейзер і т.п.) та води в рідкому стані. За словами рівненського фізика, життя цілком можливе на таких планетах, як Марс, Місяць, у верхніх шарах Венери та на супутнику Юпітера – планеті Європа.

- До речі, нещодавно на супутнику Сатурна - планеті Тітан - побувала американська експедиція. Астрономи намагалися дізнатися, чи можливе на цій планеті білкове життя. Вчені виявили на планеті ріки з метану. Але, на жаль, не було знайдено джерела енергії. Тому поки що життя на Тітані неможливе, - говорить пан Ніконов. - А от на Венері життя у вигляді бактерій та одноклітинних з часом може виникнути. Адже у верхньому поясі атмосфери цієї планети часто йдуть дощі і спостерігаються блискавки (наявна потужна енергія).

Навіть на супутнику Землі - Місяці - з часом цілком реально можуть зародитися примітивні форми життя у вигляді мікробів, водоростей, - вважає вчений. - Адже в 90-х роках на Місяці виявили воду, а в печерах планети знайшли гейзеричні джерела.

- Про те, що життя на Марсі можливе, - напевно, чули всі, - продовжує вчитель. - Дійсно, на глибині цієї планети наявна вода в рідкому стані. Там є печери і вулкани. Тобто на Марсі присутні дві умови для зародження життя - вода та джерело енергії.

Та найбільш “перспективною” планетою, на якій може зародитися життя, подібне до земного, вважається супутник Юпітера - планета Європа. Це планетне тіло нині повністю вкрите кригою, але на ньому зафіксована дія вулканів, - а це потужне джерело енергії, яке спроможне створити умови для життя. Якщо планетне ядро згодом розтопить кригу Європи, - там можуть з’явитися навіть риби.

Варто зауважити, що життя може переноситися з планети на планету, скажімо, метеоритами чи астероїдами, в тілі яких тривалий час зберігаються спори грибів та інших живих істот. А оскільки наш Всесвіт доволі великий і постійно розширюється, то, цілком можливо, що подібне до земного життя вже існує десь у глибинах космічної безодні.

- А як щодо планети Земля? Чи є загроза, що вона може з якихось причин зникнути? - запитую у фізика.

- Так. Земля - не вічна. За підрахунками вчених-астрономів, за два мільярди років наше джерело енергії - Сонце - почне зменшуватися в розмірах. А потім, навпаки, за космічними законами, почне розширюватися і поглине найближчі планети, в тому числі й Землю. Але це, повторюся, буде ще нескоро. Для Землі існують інші загрози руйнації: наприклад, зіткнення з кометою чи астероїдом, як це було за часів існування динозаврів. Нагадаю, що в давні часи небесне тіло, впавши на Землю, спричинило на планеті сильний цунамі, хвиля якого вісім разів омила Землю водою, поглинаючи все на своєму шляху.

- А як, на Вашу думку, з’явилися люди на Землі?

- Розповім про одну з теорій появи людини - істоти розумної. Вчені припускають, що перші люди з’явилися ніде інше, як у Африці. За підрахунками науковців, кілька мільйонів років тому на цьому материку виникло природне джерело енергії, так званий природний ядерний реактор. Мавпи приходили до місця активної дії цього природного реактора, щоб погрітися, бо звідти випромінювалося тепло. Завдяки такому ось обігріву мавпи отримали певну дозу опромінення і облисіли... Але, разом з тим, на генному рівні у них почався перебудовуватися мозок. І поступово вони, кажучи простою мовою, порозумнішали! Процес тривав цілі тисячоліття... Так і з’явилися перші люди.

Якщо ж говорити про життя, то всі предмети, об’єкти, які є на Землі - живі. Адже вони складаються з молекул, які перебувають у безперервному русі і підкоряються великому закону Всесвіту - гравітації. А ще у кожній частинці існує інтелект... А це, таким чином, безмежна тема для досліджень і нових відкриттів.

22.09.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку