Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №267 від 23.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Не страшні ні спека, ні холод...

Чого очікувати від автомобіля на початку зими

Чого очікувати від автомобіля на початку зими

Власнику сучасного автомобіля пережити зиму порівняно легко - у нього і протитуманні фари на бампері, і зимова гума на колесах, і підігрівач палива, і система холодного запуску, і потужний кондиціонер. А ось власникам старих авто можна поспівчувати - проблеми з настанням зими у них тільки починаються.

Світло, "двірники"

Сьогодні чимало водіїв користуються модними затемненими ліхтарями й освітлювальними приладами. Вночі така машина перетворюється на невидимку. Тому радимо поставитися до перевірки оптики відповідально.

Склоочищувачі в негоду важливі не менш, ніж, наприклад, надійні гальма. Нові щітки продаються в магазинах за ціною від 14 до 200 гривень, залежно від фірми-виробника.

Заодно варто витратитися й на флягу незамерзаючої рідини і відразу ж залити її в бачок для миття, промити трубки з жиклерами, щоб видалити воду до настання морозів. Інакше вода перетвориться на лід.

Система охолодження двигуна

Замерзла в радіаторі чи сорочці охолодження вода - смертний вирок для блоку циліндрів. Тому антифриз або тосол заливати в систему потрібно вчасно.

Кілька слів варто сказати і про термостат. Він і взимку повинен забезпечувати необхідну температуру. Інакше двигун постійно буде непрогрітим.

Ходова частина

Ремонт машини на морозі може назавжди відбити бажання їздити. Щоб не опинитися у такій скрутній ситуації, варто заздалегідь провести діагностику ходової частини. Знайдіть естакаду, яму, заженіть туди автомобіль і прискіпливо огляньте головні деталі підвіски. Особливо - важелі та кульові опори.

Шини

Народна прикмета: якщо за літо гума на колесах дуже зносилася - узимку аварії не уникнути. Справді, “лисі” покришки дорогу не “тримають”, і ризик опинитися в кюветі надто великий. Хоча, навіть ціла, але літня, гума для зими не підходить, краще придбати зимову.

Запуск мотора

і початок руху

Найпопулярніша несправність осінньо-зимового сезону - вихід із ладу акумуляторної батареї. Друга болячка - знос стартера. Відповідно, механіки рекомендують перевірити стан цих деталей завчасно.

Трансмісія

Перед початком зимової експлуатації авто рекомендується приїхати на станцію технічного обслуговування і перевірити масло. У тому числі - і в автоматичній коробці передач. Та, зазвичай, ніхто цього не робить. А, відповідно до статистики, це одна з основних причин виходу з ладу трансмісії.

Антифриз

Обов’язково потрібно перевірити його кондицію. На станціях техобслуговування є спеціальні прилади для визначення щільності рідини. Це дуже важливо. Автомобіль не новий, можливо, в антифриз доливалася звичайна вода. Існують спеціальні прилади, які покажуть температуру кипіння і замерзання. Багато хто користується концентрованим антифризом. Його потрібно розбавляти вміло. І, чим густіший, тим кращий - не правило.

23.11.2006



Рівне-Ракурс №10 від 23.11.2006p. 
На головну сторінку