Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №268 від 30.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Різдвяний піст

Різдвяний піст

Радимо приготувати

Традиції

Різдвяний піст

Радимо приготувати

28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст. Головна його ідея полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. Під час Різдвяного посту забороняється вживати м’ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати - в середу і п’ятницю - рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер - рослинну їжу з олією. В суботу та неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Заговини (останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом) на Різдвяний піст припадають на 27 листопада - день, коли вшановують Святого апостола Пилипа. Звідси походить і народна назва - Пилипів піст або Пилипівка. Пропонуємо Вам декілька рецептів пісних страв.

Борщ із грибами й чорносливом

Склад: На 400 г буряків - 300 г капусти, 400 г картоплі, 1 цибулина, по 1 кореню моркви й петрушки, 1/2 склянки томату-пюре, 100 г сушених грибів,

2 ст.ложки олії, 1 чайну ложку пшеничного борошна, 2 л води, сіль, перець - за смаком.

Спосіб приготування: Буряки дрібно шаткують, додають 1 склянку грибного бульйону, трохи томату-пюре, олію й тушкують. Одночасно пасерують нарізані соломкою цибулю, моркву, петрушку й борошно з рештою томату-пюре. В киплячий грибний бульйон кладуть нарізану соломкою капусту, а згодом - нарізану картоплю й варять 10-15 хв. Потім кладуть тушковані буряки, цибулю й борошно з томатом-пюре, нарізані варені гриби, зварений із цукром чорнослив з відваром, солять, кладуть перець і варять 7-10 хв.

Гамбурзька юшка з вугрів

Склад: 750 г свіжих вугрів, сіль, кріп, 2 цибулини, 3 морквини,

1 корінь селери, 2 стеблини цибулі, 2 груші,

1 чашка мороженого горошку, петрушка,

2 ст. ложки борошна.

1 бульйонний кубик для 1/2 л води, по 1/2 ч.л. майорану, шавлії, естрагону та чебрецю.

Спосіб приготування: Вугрі натерти сіллю і розрізати на шматочки завдовжки 4 см. Цибулю порізати кубиками, підсмажити. До цибулі додати кружечки моркви, кубики селери, соломку часнику та сухі приправи, протушкувати 1 хв. в олії і залити 1 л води. Посолити, додати бульйонний кубик і закип’ятити. Покласти вугрі, розрізані на 4 частини груші і варити протягом 25 хв. Додати горошок, порізану свіжу зелень, поперчити. Розвести борошно у воді, заправити юшку і варити ще 5 хв. Німці готують цю юшку з чорносливом і подають до столу з галушками.

Вінегрет

із грибами

Склад: На 200 г грибів - 2 картоплини,

1 буряк, 1 морквина,

1 цибулина, 1 огірок, 100 г капусти; олія, оцет, перець, цукор, сіль за смаком.

Спосіб приготування: Нарізати тонкими скибками варену картоплю, буряки, моркву, а також цибулю й огірки, додати квашену капусту. Солоні або мариновані гриби (приблизно четверту частину всієї маси) дрібно нарізати, змішати з овочами. Заправити вінегрет олією, додати оцет, сіль, цукор і перець.

30.11.2006Підготувала Ольга БЕЛТЕРЕЦУ



Рівне-Ракурс №10 від 30.11.2006p. 
На головну сторінку