Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №268 від 30.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є питання

Щеплення приховують у собі небезпеку?!.

Щеплення приховують у собі небезпеку?!.

Щороку два мільйони дітей помирають від хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації

Якось сусідській дівчинці, яка тільки-но перехворіла на кір, у школі зробили чергове щеплення. До вечора у дитини підвищилася температура, батькам довелося викликати “швидку”. Того разу все минулося. Виявилося, що медсестри просто хотіли у той день відзвітувати, що всім першокласникам стовідсотково провели вакцинацію…

Кожна країна має свій перелік інфекційних захворювань, проти яких проводить обов’язкову вакцинацію. Нині в Україні для запобігання інфекційним хворобам проводять імунізацію населення проти дев’яти інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, туберкульозу, вірусного гепатиту В, поліомієліту, епідемічного паротиту, кору, краснухи. За словами головного епідеміолога Рівненського обласного управління охорони здоров’я Людмили ЯЦЕНІ, зниження рівня охоплення щепленнями у 90-х роках призвело до спалаху інфекційних хвороб. Під час епідемії дифтерії у 1994-1996 роках у більшості областей України реєструвалося підвищення захворюваності на дифтерію, було кілька смертельних випадків. Від цієї хвороби померло 317 людей, у тому числі - 79 дітей. Кількість хворих на кір та краснуху росла в геометричній прогресії. “У мене на руках помирали дітки, які були не щеплені від дифтерії. Не дай Боже ще раз таке побачити і пережити! - з болем говорить пані Людмила, - і зараз знову накочується якась модна хвиля відмовлятися від щеплень. Але людина потребує захисту від хвороб, яких можна уникнути завдяки вакцинації, і має на це право.”

Зараз багато інфекцій не прогресують, тому деякі батьки думають, що не варто робити щеплень, що вакцинація приховує більшу загрозу для здоров’я, ніж сама хвороба. Людмила Яценя каже, що існують беззаперечні факти - хвороби знову “оживають”, коли знижується рівень охоплення імунізацією.

На запитання, чи законодавство передбачає добровільність щеплень, пані Яценя відповіла, що підпорядкована їй служба керується Законом України про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення від 1994 року. Саме завдяки щепленням, починаючи з 2004 року, вдалося знизити захворюваність на всі згадані вище інфекції. А таку хворобу, як полімієліт, у 2002 році у нашій країні ліквідували зовсім.

Більше ста тисяч випадків краснухи зареєстровано у країнах Центральної та Західної Європи лише у період спалаху інфекції у 2002-2004 роках.

На початку ХХ століття упродовж п’ятнадцяти років в Україні від кору померло близько півмільйона дітей.

30.11.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.11.2006p. 
На головну сторінку