Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №830 від 05.10.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Домашні гірчичники швидкої дії

Домашні гірчичники швидкої дії

У насінні гірчиці міститься від 20 до 45 відсотків олії. Вичавки, що залишаються після віджимання олії (гірчичний порошок), використовують для приготування різних приправ.

Якщо порошок гірчиці розвести у воді й нанести тонким шаром на проолієний папір, то вийдуть ті самі гірчичники, що в дитинстві нам ставила мама на спину чи груди.

У чому ж секрет лікувального впливу гірчиці й гірчичників? У тому, що гірчиця — хороший місцевий подразник, спричиняє почервоніння шкіри, відчуття жару на шкірі. Усе це посилює притік крові і, як наслідок, приносить відчуття полегшення, знімає біль у м’язах і суглобах.

Про гірчичники часто згадують під час застуди. Це не випадково. Осередок тепла, спровокований гірчичниками, сприяє розширенню дихальних шляхів, що й полегшує дихання. Кровоносні судини, розширені завдяки теплу від гірчичників, доставляють у легені більшу кількість білих кров’яних тілець, таких потрібних для боротьби з інфекцією.

Гарячі гірчичні ванни для ніг у разі застуди сприяють розширенню пор на ступнях і звуженню судин у порожнині носоглотки. Іншими словами, такі ванни стимулюють імунну систему, щоб енергійніше ставила бар’єри на шляху недуги.

Гірчиця й гірчичники — давній, перевірений лікувальний засіб від застуди. Наведу лише один рецепт.

Гірчичний компрес. Одну частину сухого гірчичного порошку змішайте з трьома частинами борошна, додайте один яєчний білок і воду — до утворення пасти. Розподіліть пасту по внутрішній поверхні двошарової матерії (тієї ж наволочки) й накладіть своєрідний гірчичник хвилин на 15—20 на грудну клітку. Потім протріть тіло мокрим рушником і накрийтеся вовняною ковдрою. Через півгодини-годину переверніться на живіт і покладіть на спину той само гірчичник. І знову півгодини полежте під вовняною ковдрою. За твердженням винахідників цього рецепта — співробітників американського коледжу натуропатії, — застуда відступає після першої ж масованої атаки двошарового гірчичника.

Застереження. Безпосередньо на шкіру гірчичну пасту накладати не можна — щоб уникнути опіку. Якщо гірчичник занадто пече — додайте в пасту трохи борошна чи підкладіть (під стандартний гірчичник) шар натуральної тканини.

За перших ознак застуди гірчичники можна прикладати до п’ят, укутати фланеллю, одягти вовняні шкарпетки й тримати 1—2 години.

Можна зробити теплі ванночки для ніг з додаванням гірчиці. Після процедури ноги обполоснути теплою чистою водою.

До речі, про ванночки для ніг. Контрастні ванни з прохолодною й теплою водою годяться для профілактики, але в жодному разі не для лікування застудних захворювань.

І ще. Хоча й без гірчиці, але вельми ефективний засіб. Застудні захворювання часто переслідують дорослих і дітей у разі підвищеної вологості стоп. Перед одяганням шкарпеток протріть стопи тальком — ця нехитра процедура зменшить вологість ніг і тому знизить ризик застудитися.

05.10.2017Володимир БЕРСЕНЄВ, лікар-невропатолог вищої категорії, заслужений лікар України



Рівне-Ракурс №10 від 05.10.2017p. 
На головну сторінку