Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №269 від 07.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У ногу з часом

Будівельні професії - це престижно

Будівельні професії - це престижно

Нещодавно на базі Вищого професійного училища №1 у м.Рівне було відкрито Центр із підготовки робітників за спеціальністю: “монтажник гіпсокартонних конструкцій”. За словами директора ВПУ Ігоря СТРИЖЕУСА (на фото), Центр відкрито відповідно до спільного проекту Міністерства освіти і науки та німецького підприємства “Кнауф”. І вже сьогодні за новою спецальністю в Центрі розпочала навчання перша група із 30-ти учнів.

- Це лише початок, - запевнив Ігор Стрижеус, який був призначений на посаду директора Вищого професійного училища № 1 зовсім недавно - 1 листопада 2006 року.

Зазвичай із приходом нового керівника у робочому процесі з’являється щось нове. Молодий, енергійний, сповнений новими ідеями, Ігор Стрижеус розпочав свою роботу з перспективного планування. А, враховуючи його наполегливість і прагнення покращити як навчальний процес, так і умови праці людей, можна без сумнівів сказати, що все у нього вдасться.

- Ідей дуже багато, - ділиться пан Ігор. - По-перше, це розширення спектру будівельних спеціальностей, адже потреба в робочих кадрах саме цієї професії з кожним роком зростає. По-друге, ми плануємо отримати ліцензію на ведення будівельної та ремонтної діяльності. Завдяки такій ліцензії наш заклад матиме право виступати підрядником при виконанні будівельних та ремонтних робіт.

Наступна ідея - створення окремого навчально-виробничого підрозділу, завдяки якому училище зможе підвищити свою рентабельність.

- На жаль, держава забезпечує нас лише заробітною платою та виділяє кошти на оплату комунальних послуг, - говорить Ігор Стрижеус. - На навчальні потреби, ремонти (на що в основному і витрачаються наші прибутки) у держбюджеті кошти не передбачені. Тому створення окремої юридичної одиниці нам дійсно необхідне.

Впровадження у навчальний процес новітніх технологій та сучасних матеріалів теж є одним із задумів директора ВПУ. Крім того - підвищення якості навчального процесу в усіх сферах, загальної спеціальної підготовки (більшість учнів здобувають в училищі й повну загальну середню освіту), виховання національної самосвідомості молоді.

Об’їздивши практично всю Україну та побувавши за кордоном, зокрема, у Польщі та Канаді, пан Ігор переконаний, що Вище професійне училище №1 має гарні перспективи. Про це свідчить хоча б той факт, що будівельні професії на Рівненщині вже сьогодні користуються більшим попитом, ніж кілька років тому.

- Якщо раніше наші учні проходили виробничу практику на підприємствах безоплатно, то нині до нас надходить чимало звернень від різних будівельних організацій, - розповідає Ігор Стрижеус. - Сьогодні вже ми вирішуємо, на яких об’єктах працюватимуть майбутні фахівці.

На думку пана Стрижеуса, здобувати освіту в училищах нині заважає батьківський менталітет. Усі чомусь переконані, що їхні діти обов’язково повинні мати вищу освіту, навіть якщо іноді вузівський диплом не знаходить застосування у реальному житті. Відомі випадки, коли випускники вузів опановували ще й робітничі професії, адже вони не тільки більш оплачувані, але й престижні.

07.12.2006Алла РОГАШКО



Рівне-Ракурс №10 від 07.12.2006p. 
На головну сторінку