Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №843 від 11.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лідер ринку

«Ітел-Сервіс»: Першокласна команда проектувальників

«Ітел-Сервіс»: Першокласна команда проектувальників

• Багаторічний досвід • Максимальна відповідальність • Професійна компетентність • Індивідуальний підхід

За два десятиліття мобільний зв’язок в Україні перетворився з дорогої послуги в доступний і масовий сервіс. Не тільки в столиці, але і в найвіддаленіші куточки країни вже прийшли мережі другого і третього поколінь, основними вузлами яких є базові станції стільникового зв’язку, що здійснюють прийом дзвінків абонентів і передачу даних по радіоканалу. Мобільним зв’язком щодня користуються сотні мільйонів людей, але дуже мало хто з них замислюється над тим, як технічно він забезпечується. І ще менше людей фахово розбираються в усіх складнощах і тонкощах стільникового зв’язку. До них, безперечно, належить директор ПП «Ітел-Сервіс» Сергій КОЗЛЮК (на фото).


Приватне підприємство «Ітел-Сервіс» (засноване у 2006 році) працює у сфері проектування, організації будівництва і технічного обстеження об’єктів зв’язку. За період 2006-2017 роки було спроектовано та модернізовано понад 1000 таких об’єктів. Постійними замовниками підприємства є ПрАТ «Київстар», ТзОВ «Інтертелеком», ПрАТ «ВФ Україна», Концерн РРТ.


Саме від професіоналізму проектувальників цього підприємства і вміння його партнерів - будівельників-монтажників, які втілюють у життя проектні розробки «Ітел-Сервіс», залежить ефективність роботи базової станції та мінімізація її впливу на довкілля і здоров’я людини.

«Комфортне спілкування технічно забезпечують сучасні базові станції мобільного зв’язку»

- Сергію Михайловичу, терміни «базова станція» та «вежа стільникового зв’язку» давно і міцно увійшли в наш лексикон. І якщо середній користувач згадує про них не так часто, то для рівненського підприємства «Ітел-Сервіс» проектування цих складних споруд - джерело фінансової стабільності та предмет професійної гордості за результати своєї праці. Поділіться, будь ласка, секретами Вашої професії - адже деякі речі, про які йтиме мова, цікаві не тільки фахівцям, а і широкому загалу.

- Більшість користувачів не задумуються над тим, як саме здійснюється дзвінок по мобільному телефону. Для них головне, аби в будь-якому місті, в будь-якій точці не було жодних проблем зі зв’язком. Комфортне спілкування технічно забезпечує складна система, в тому числі і сучасні базові станції мобільного зв’язку. Процес їх створення передусім включає проектування, що є головним та найважливішим етапом побудови системи стільникового зв’язку. Тут безліч нюансів, які пов’язані з конкретним місцем розташування станції, особливо в житлових районах із щільною забудовою. Тому проектування базових станцій мобільного зв’язку вимагає професійної компетентності, індивідуального підходу і максимальної відповідальності. Ще до початку монтажно-будівельних робіт необхідно узгодити багато важливих моментів, аби робота станції була ефективною, якісною, економною та екологічно безпечною.

Проектні роботи для створення базових станцій включають проведення попереднього аналізу території, тобто виїзд на об’єкт. Далі, враховуючи побажання замовника, погоджується проект, готується робоча документація, аналіз умов та оформлення технічних висновків. «Ітел-Сервіс» володіє всіма необхідними ресурсами для виконання проектів будь-якої складності. Наші інженери мають багаторічний досвід та велику кількість технічних рішень у сфері проектування базових станцій стільникового зв’язку в Західному і Центральному регіонах України.

«Фахівці «Ітел-Сервіс» виконують найскладніші проектні роботи в галузі стільникового зв’язку»

- Які етапи передбачає виконання замовлень на проектування та організацію будівництва об’єктів мобільного зв’язку?

- Наше підприємство виконує весь спектр інжинірингових робіт щодо будівництва цих об’єктів:

• Комплекс передпроектних робіт щодо вибору майданчиків для будівництва об’єктів зв’язку та погодження їх із замовником.

• Оформлення та реєстрація договорів оренди.

• Повний комплекс проектних робіт (розробка робочих проектів, проектів металоконструкцій, фундаментів, прив’язок).

• Отримання експертиз та погоджень проектної документації у відповідних державних службах.

• Комплекс робіт щодо супроводу будівництва та легалізації об’єктів зв’язку (авторський нагляд, отримання декларацій ДАБІ на початок та закінчення будівельних робіт, розробка розділу ОВНС (оцінка впливів на навколишнє середовище - О.Д.) тощо).

«Ітел-Сервіс» співпрацює з Українським інститутом сталевих конструкцій імені В.М. Шимановського, кафедрою промислового, цивільного будівництва та інженерних споруд НУВГП. Для проектування використовуються сучасна вимірювальна та комп’ютерна техніка, новітні програмні продукти, що значно поліпшує якість проектів та суттєво скорочує терміни виконання робіт. Фахівці «Ітел-Сервіс», маючи необхідну кваліфікацію і знання, виконують найскладніші проектні роботи в галузі стільникового зв’язку. В 2012 році вони отримали кваліфікаційні сертифікати інженерів-проектувальників у частинах: забезпечення механічного опору та стійкості, забезпечення безпеки експлуатації, забезпечення захисту від шуму, забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, захисту навколишнього природного середовища. А в 2015-му ще двоє наших колег після проходження відвідної підготовки отримали кваліфікаційні сертифікати експертів з технічного обстеження будівель та споруд.

«Своєчасне і правильне технічне обстеження забезпечить надійну та безпечну роботу споруди»

- Кажуть, добра слава біжить попереду. Мені важ­ко сказати кого вона більше ви­перед­жає - висококваліфікованих інженерів-проектувальників чи сертифікованих фахівців з технічного обстеження, якими славиться «Ітел-Сервіс»…

- З розвитком мереж мобільного зв’язку часто виникає необхідність встановлювати додаткове обладнання на існуючі базові станції операторів зв’язку. Наприклад, коли оператори, домовившись між собою про їх спільну експлуатацію, мають намір встановити свою апаратуру на опорах один одного. Звісно, у такому випадку навантаження на опори, а також на будівлі, на яких вони встановлені, може значно зрости. Тому і виникає необхідність технічного обстеження й аудиту будівель та висотних споруд.

Технічне обстеження - це необхідний захід, який допоможе істотно підвищити рівень безпеки станції при її подальшій експлуатації. Ми виконуємо комплексний аналіз і ретельне обстеження технічного стану опор з метою виявлення зов­нішніх і прихованих дефектів (пошкоджень) для прийняття рішення щодо їх ремонту або підсилення, розробляємо рекомендації щодо усунення виявлених дефектів та складаємо висновок про технічний стан споруди. Своєчасне - раз у п’ять років - і правильне технічне обстеження забезпечить надійну та безпечну експлуатацію споруди.

Наші фахівці пройшли підготовку в Центрі сертифікації при Українському товаристві неруйнівного контролю та технічної діагностики, де отримали сертифікати компетентності з візуального та ультразвукового неруйнівного контролю. На підприємстві функціонує випробувальна лабораторія з усім необхідним для цього обладнанням. З 2009 по 2017 рік ми виконали понад 1000 обстежень висотних об’єктів у західних і центральних областях України.

«З розвитком мережі та збільшенням кількості станцій інтенсивність ЕМВ знижується»

- Чи відповідають встановлені норми рівнів електромагнітного випромінювання в Україні світовим стандартам?

- В Україні донедавна діяли одні з найжорсткіших у світі норм безпеки рівня ЕМВ для елементів мережі мобільного зв’язку. Гранично допустимий рівень електромагнітно­го випромінювання базовими станціями поруч з житловими приміщеннями не повинен був перевищувати 2,5 мкВт/кв.см. Для порівняння, в Росії ця норма становить 10 мкВт/кв.см, у скандинавських країнах - 100 мкВт/кв.см, у країнах ЄС - в середньому 90 мкВт/кв.см. У травні цього року Міністерство охорони здоров’я підняло цей показник до 10 мкВт/кв.см, що дозволить прискорити впровад­ження 4G. Якщо десять років тому передавачі телефонів і базових станцій були дуже потужними, щоб компенсувати недоліки покриття, то зараз це не потрібно. З розвитком мережі та збільшенням кількості базових станцій інтенсивність ЕМВ, нав­паки, знижується. При нинішніх темпах розширення мережі їх технічні характеристики стають все більш безпечними.

- Мене дуже вразив високий рівень технічного забезпечення продуктивної роботи Вашого колективу, а ще більше - молодий вік багатьох спеціалістів…

- Найцінніший капітал «Ітел-Сервіс» - сертифіковані інженери-проектувальники та експерти з технічного обстеження. Прагнемо плекати власні кадри, тому до роботи постійно залучаються випускники вищих навчальних закладів - КПІ імені Ігоря Сікорського, Національного авіаційного університету, НУВГП. До речі, в Рівному є чимало фахівців з промислового і цивільного будівництва, декого з них після співбесіди ми охоче взяли би на роботу.

- Багато хто з нас прийшов у цей колектив ще у 23-24 роки і професійно виріс тут, - приєднується до розмови Віталій ДЕХТЯР, технічний директор ПП «Ітел-Сервіс». - Нам простіше працювати з молодими людьми: легше і швидше навчити вчорашнього студента робити те, що нам потрібно, аніж переучувати людину з певним практичним досвідом. Ми дуже вдячні підприємству за гарні умови праці, доступ до сучасних комп’ютерних технологій, можливість для творчого зростання та професійного вдосконалення, турботу про цікаве і змістовне життя - різні корпоративні заходи, екскурсії та поїздки на природу.

- І на завершення, Сергію Михайловичу, Ваші новорічні побажання колегам та партнерам «Ітел-Сервіс».

- Від щирого серця вітаю наш невеличкий колектив і всіх партнерів підприємства з Новим роком! Міцного Вам здоров’я, особистого щастя й оптимізму. Хай здійсняться у 2018-му Ваші найзаповітніші бажання та мрії! Миру і благополуччя Вам та Вашим родинам!

11.01.2018Спілкувався Олесь ДУБОВИК

ПП «Ітел-Сервіс»
33027, м. Рівне, вул. Костромська 11, офіс 4;
тел.: (0362) 42-03-88, факс: (0362) 42-03-89;
e-mail: info@itel.rv.ua



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2018p. 
На головну сторінку