Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №843 від 11.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Відновлюємося та худнемо після свят – поради доктора Картавенко

Відновлюємося та худнемо після свят – поради доктора Картавенко

Напередодні Нового року, розмовляючи з приятелем, почув таке: «Я вже 4 січня боюся на ваги стати. Ця гастрономічна новорічна божевільня вибиває з колії конкретно. Як кажуть, ні дихнути, ні... Може, щось порадите, професоре?»

Знайте: ваша жовч «втомилася»

Загнані в кут звичок, стереотипів, люди стають заручниками власних пристрастей, у тому числі й гастрономічних. І як підсумок — величезний список страждань, хвороб, нездужань, які закінчуються інколи трагічно.

Із чого ж потрібно починати? А починати треба з причин. Слід пам’ятати, що головним відповідачем за травлення є наша жовч. Саме вона визначає якість травлення з усіма похідними з цього обставинами.

Мій улюблений дід — військовий лікар любив повторювати: «Запам’ятай, синку: їсти й какати потрібно із задоволенням». Сучасні гастрономічні доктрини на 90% позбавили нас і першого, й другого станів. Як правило, з ранку ми ледве встигаємо щось запхати в рота й чимось запити. В обід — набити шлунок фаст-фудом і знову чимось запити. А ось уже під час вечері — ми «відтягуємося» сповна й, ледве дихаючи, доповзаємо до дивана чи ліжка, щоб у нічних жахіттях зустріти похмурий світанок. Це, так би мовити, наші будні.

Тому більшість людей свята, а особливо новорічні, чекають із голосно-тихою радістю — швидше б наїстися всякої смакоти. Якби святкові застілля тривали 1—2 дні, то це б було півбіди, але ж вони розтягуються на 2 тижні. І тому, якщо раптом ваше обличчя, обличчя ваших дітей, близьких і рідних покриються червоно-бурими плямами впереміж із прищами, а в роті ви відчуєте неприємну гіркоту; при цьому вас мучитимуть печія й відрижка; язик вкриється жовтувато-білим липким нальотом; хода раптом стане незграбною, й ви почнете спотикатися на рівному місці; в очах з’являться миготіння й «мушки»; почне тягнути під правим підребер’ям; шкіра обличчя стане масною на дотик і жовто-сірого кольору — знайте, що ваша жовч «втомилася», можна сказати, майже «видихалася». Тому прийшов час узяти гастрономічний тайм-аут.

Засоби самореабілітації

Для початку 1 ч. л. харчової соди розведіть у 0,5 л теплої перевареної води й о 10—10: 30 ранку випийте дрібними ковтками цю домашню мінеральну воду. Після чого полежте спокійно 20—30 хв і, незважаючи на погоду, виходьте на прогулянку. Бігти не треба, але й «повзти» не слід. Погулявши хоча б 30 хв, повертайтеся додому й повторіть прийом домашньої мінералки, але тепер уже в кількості 200 мл (0,5 ч. л. соди на 1 склянку води), додавши туди 0,5 ч. л. рідкого меду.

О 13—13: 30 настійно рекомендую поїсти якогось нехитрого рибного супчику. На полуденок можна скуштувати узвар із сухофруктів, чи журавлинного киселю, чи будь-якої колотушки з варення. Якщо вистачить сили волі — вечерю віддайте ворогові чи сусідові. Якщо забракне — можна з’їсти 1—2 печені картоплини чи 1 печене яблуко з медом. І заваріть собі чайок із липового цвіту, ромашки, меліси чи м’яти. І ось уже наступного дня можете переходити до приготування й вживання в їжу нашого авторського суперсупу «Схуднинка».

Суперсуп

«Схуднинка»

Як позбутися 3—5 кг за 3 дні? Завдання не лише актуальне, а й легко здійсненне. Черговий обман — скажете ви. А ось і ні! Я пропоную вам рецепт суперсупу «Схуднинка»: вживаючи лише його протягом 3 днів без обмежень, ви якраз і попрощаєтеся із зайвими кілограмами. Для його приготування потрібні: цибуля-порей середньої величини — 1 шт.; морква середньої величини — 1 шт.; стебла чи корінь селери — 200 г; солоний огірок середньої величини — 1 шт.; квасоля чорна чи біла у власному соку — 1 банка (200 г).

Спосіб приготування. Ретельно промиваємо цибулю-порей, висушуємо кухонним рушником і дрібно нарізаємо. У каструлю, в якій варитиметься суп, наливаємо 50 мл будь-якої рафінованої олії. Після того як олія розігріється, по черзі закладаємо подрібнену цибулю, потім дрібно порізані моркву, селеру й огірок. Перемішавши вміст, додаємо туди зовсім небагато цукру. Як тільки овочі дадуть сік, накриваємо посудину кришкою на 5—7 хв і зменшуємо ступінь нагрівання до мінімуму. Через 5 хв додаємо квасолю з банки й доводимо об’єм супу очищеною водою до 3—3,5 л. Після 3—5 хв кипіння вогонь можна вимкнути. Тепер потрібно дати супу настоятися ще 10—15 хв.

Суперсуп «Схуднинка» можна подавати з нежирною сметаною, якщо ви віддаєте перевагу першим стравам у гарячому вигляді. Він також дуже смачний і в холодному вигляді з додаванням кислого молока чи ряжанки. До цього супу чудово підійдуть грінки з висівкового хліба, житні сухарі, будь-який недріжджовий хліб.

Звертаю вашу увагу, що суперсуп «Схуднинка» є дуже гарним очищувальним засобом для кишечнику. Тому далеко від дому краще не відходити.

Цей уже широко відомий суп не тільки дасть вам змогу позбутися зайвих «святкових» кілограмів, а й помітно поліпшить роботу печінки, а відповідно, й жовчі. Три дні такої дієти дадуть вам можливість радісно й упевнено зустріти Старий Новий рік і без проблем увійти в нормальне робоче русло.

Старовинний спосіб очищення

Ще один дієвий рецепт для відновлення відтоку жовчі після застілля.

Також для очищення печінки й жовчного міхура після застілля я можу порекомендувати ще один відомий спосіб, якому налічується близько 250—300 років. Це метод кисетного зігрівання. Треба взяти 2 ст. л. солі, покласти їх у центрі носовичка й зав’язати протилежні кінці, формуючи кисет. Цей кисет потрібно покласти на суху сковорідку, яка стоїть на вогні, й нагріти до такої температури, щоб, приклавши кисет до тильного боку долоні, відчути приємне тепло. Теплий кисет слід прикладати до зон, які відповідають травному тракту: вони розташовані на обличчі, за вухом і на черепі.

1. Зона жовчного міхура міститься під нижньою межею орбіти ока на вилиці правої щоки. До цього місця слід прикласти кисет на 2 хв. Це буде доброю допомогою вашому жовчному міхуру.

2. Другий прийом теж дуже простий. Треба взяти своє праве вухо, відігнути його, й за ним, на межі кісточки та вушної раковини, де не заросла волоссям поверхня, прикладати теплий кисет на 2—3 хв. Звісно, в цей момент рефлекторно одночасно з очищенням жовчі відбувається й очищення печінки.

3. Але для цього, щоб ще більше допомогти своїй печінці, теплий кисет потрібно прикладати в зоні чола, а саме: з правого боку на межі чола та скроневої ділянки. Теж на 2—3 хв.

Таким чином, у домашніх умовах на ранок після тривалого застілля ви можете собі чудово допомогти в очищенні жовчного міхура й печінки, не вдаючись при цьому до хімічних препаратів.

Віктор КАРТАВЕНКО,

лікар-рефлексолог вищої категорії, доктор медичних наук, професор, академік, автор багатьох винаходів, книг і публікацій.

11.01.2018



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2018p. 
На головну сторінку