Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №844 від 18.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чи варто боятись епідемії кору?

Чи варто боятись епідемії кору?

Нині у всіх на слуху епідемія кору, що спалахнула у столиці України. У той час на Рівненщині вже зафіксовано два випадки захворювання. На запитання Північ-інфо відповіла головний епідеміолог Рівненської області Людмила Яценя.

Обидва випадки захворювання на кір у Рівненській області зафіксовано у Дубенському районі. Це семирічна місцева дитина та студентка з Тернополя 28-річного віку.

Вакцини від кору до Рівненської області привезли всього 10 тисяч доз. Медики вважають, що цього замало. А тому отримали ще 23 тисячі доз із Львівської області.

Станом на 12 січня цього року в лікувальних закладах області залишилось близько 15 тисяч доз, кажуть медики. У деяких районах вакцина вже закінчилася, а тому минулого тижня вони отримали додаткові дози. На Поліссі це Березнівський, Дубровицький та Рокитнівський райони.

Також останнім часом серед матусь України популярною є відмова від щеплень на фоні загальної недовіри до якості вакцин. Ми запитали у пані Людмили, чи спостерігається таке явище на Рівненщині.

«Звісно, що така ситуація є. Ми говоримо про вакцину КПК. Ще є АКДП – дифтерія, правець, кашлюк, вона індійського виробництва. Наші мамочки звикли до Пентаксима. Ця вакцина практично не давала побічної дії. Наші мами вважають, що якщо немає побічної дії, нічого не болить, немає почервонінь – це дуже добре. А якщо в місці введення з’являється почервоніння, піднімається температура, то вони створюють повний аншлаг, що це погана вакцина. Насправді це навпаки – організм дитини починає реагувати на введення. Вакцина – це антиген. При введенні антигену організм реагує, виробляючи антитіла. Це нормальна реакція, але наші мами звикли, що якщо зробив щеплення – і забув. А індійська вакцина працює непогано, але дає таку побічну дію.»

Щеплення – це найважливіша частина боротьби з інфекцією, тож проходити планові вакцинації треба, вважають чиновники з МОЗу. До речі, у Рівному на початку року були випадки, що дітям, яким не зробили щеплення, при проходженні медичного огляду в навчальні заклади просто не давали довідок.

18.01.2018Північ-інфо



Рівне-Ракурс №10 від 18.01.2018p. 
На головну сторінку