Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №270 від 14.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Шахи

Тернистий шлях розвитку

Тернистий шлях розвитку

Нові перспективи шахового мистецтва у Рівному

До минулого року шахове життя на Рівненщині ледь жевріло. Поштовхом до відродження древньої гри стало проведення торік у Рівному, в обласному музично-драматичному театрі, чемпіонату України, сеансів одночасної гри лідера національної збірної, одного із найсильніших шахістів світу львів’янина Василя Іванчука, котрий кілька днів тому у блискучому стилі виграв двоколовий міжнародний турнір у столиці Куби Гавані - “Меморіал Капабланки”. Тоді чемпіоном нашої держави став Олександр Арещенко із Краматорська, перемігши у фіналі свого товариша і земляка Захара Єфіменка.

Про шаховий сезон розповідає голова шахової федерації області Володимир КОВАЛЬЧУК (на фото):

- Приємно, що підростають юні обдаровані шахісти, котрі займаються під керівництвом досвідчених наставників Григорія Селецького та Олександра Кохна в ДЮСШ Рівного. Юніорська команда у складі Костянтина Болсуновського, Артема Галія, Романа Боришкевича, Дмитра Кибальника уперше представляла Рівненщину на Спартакіаді України в Євпаторії. Костянтин Болсуновський неодноразово брав участь у міжнародних турнірах у Польщі, де посідав призові місця.

Чемпіонат області було розіграно у два етапи. У півфіналах визначили шістьох фіналістів. Інші п’ятеро потрапили у фінал за підсумками минулого чемпіонату, а ще троє - за підсумками рейтингового турніру. Чемпіоном області став Григорій Селецький, на другому і третьому місцях - Дмитро Кректун та Роман Боришкевич. Збірна Рівненщини у складі Григорія Селецького, Олександра Кохна, Дмитра Кректуна, Романа Боришкевича, Олександра Колбасіна та єдиного переможця у сеансі одночасної гри з Василем Іванчуком - Максима Шинкарчука на командному чемпіонаті України в Алушті зайняли сьоме місце.

Зіграно дев’ять етапів Кубка області, які відбулися у Здолбунові, Костополі, Сарнах, Березному та Рівному (у НВО№18), завдяки сприянню палкого прихильника шахів - директора Петра Козачка. Перед завершальним етапом лідирує Григорій Селюцький, друге і третє місця посідають відповідно Костянтин Балєєв та Олександр Кохно. До нас долучилися представники сусідньої Волині на чолі з неодноразовим чемпіоном Олександром Мельниченком.

У стадії позитивного результату - надання приміщення шахового клубу у Рівному, де зможуть займатися всі поціновувачі стародавньої гри. Федерації шахів сприяють у роботі керівник відділу з питань фізичної культури та спорту ОДА Микола Петренчук, керуючий відділу шахів Володимир Мурін, а на місцях - місцеві ентузіасти, зокрема, у Костополі - Олександр Козак, котрий нещодавно відзначив полудень віку, з чим ми його і вітаємо. Отож, у стародавньої гри відкриваються нові перспективи.

Щойно у Полтаві завершився ювілейний 75-ий чемпіонат України за нокаут-системою - перемогу святкував 21-річний Захар Єфіменко. Найважче для нього склався поєдинок із Володимиром Онищуком з Івано-Франківська, де переможець визначився лише після додаткових партій зі “швидких” шахів. І саме у цей день, 5 грудня, у Мінську, на руках своєї дружини Тетяни Болеславської у 82-річному віці відійшов у вічність уродженець Білої Церкви, один із блискучих вихованців шахової України, віце-чемпіон світу 1951 року Давид Іонович Бронштейн, а “швидкі” шахи - його дітище.

14.12.2006Віктор ЯРЕМЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 14.12.2006p. 
На головну сторінку