Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №851 від 07.03.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Рівненщина: «ремонт» медицини» продовжується

Рівненщина: «ремонт» медицини» продовжується

Що маємо? Медицина – галузь, до якої має стосунок кожен українець, кожен житель області. Коли ми говоримо про зміни в країні, то найперше маємо на увазі ті прості і доступні всім речі, які можна відчути на дотик. Таким, наприклад, є обслуговування в лікарнях. Роками ці заклади жили на мінімальному забезпеченні – зарплати, комунальні, найнеобхідніші медикаменти, якщо ремонт, то лише косметичний, якщо нове обладнання – то це за велике щастя.

Останнім часом набагато більше новин і уваги ЗМІ стосується реформ і змін в медицині, а все тому, що вони нарешті набирають системного характеру, який задали на найвищому рівні влади. І Рівненщина приклад тому.

Що зроблено?

За два місяці нового року, які зазвичай не надто багаті активностями, а більше святами, все ж зроблено чимало. Давайте пригадаємо, що позитивного відбулось в медицині області.

В обласній клінічній лікарні запрацював потужний серцево-судинний Центр. Його створення стало можливим завдяки реалізації на Рівненщині проекту Світового банку. За кошти донора, а саме за 700 тисяч євро придбали ангіограф. Цей апарат є єдиним інструментом, що дозволяє проводити операції судин, і в першу чергу при інфарктах.

Також для лікарні придбано один в області сучасний кардіологічний УЗД сканер експерт класу, а це значно покращить діагностику уражень серця. До цього часу жителі області змушені були їхати до Києва для проведення таких обстежень. Уцілому для забезпечення обладнанням Центру проектом Світового банку було спрямовано 1 мільйон доларів. З обласного бюджету лише на облаштування приміщення відповідно стандартів виділили 2,7 мільйонів гривень.

За 7 днів роботи центру проведено 32 операції. Фактично мова йде про порятунок 32 людей. А тим часом йде робота ще над створенням Центру обробки даних та над закупівлею обладнання для кардіологічних відділень районних лікарень.

Також у цьому році дороговартісне обладнання (5 млн. грн. знайшли в обласному бюджеті) з’явилось у пацієнтів Рівненського обласного перинатального центру. Там запрацював новий рентген-апарат. З початку року на ньому пройшли обстеження 400 породіль.

«Досі ми 5 років домовлялись з іншими закладами щоб десь на їх базі обстежувати пацієнтів. Тому, в першу чергу, за цей апарат будуть вдячні наші мами. Адже крім новонароджених ми маємо робити обстеження всім породіллям, які виписуються», – розповіла головний лікар закладу Вікторія Єнікеєва.

А що ж в районах області?

Для хірургічного відділення Гощанської ЦРЛ придбали лапароскопічну стійку. Кошти, а це близько 1,4 мільйона гривень, виділили з районного бюджету. За допомогою нового обладнання здійснюватимуть різні операції без розрізів. Це значно скоротить час перебування пацієнтів у стаціонарі, а також їх реабілітацію.

Довгоочікувана подія в Рокитному – там запрацював новий терапевтичний корпус ЦРЛ (на фото). Більшу частину коштів надав Державний фонд регіонального розвитку (12 млн.грн.).

На п’яти поверхах новобудови розмістили поліклінічне, неврологічне, терапевтичне та акушерсько-гінекологічне відділення, скрізь купили сучасне обладнання та меблі.

Важко недооцінити наскільки треба було це для жителів району, адже щорічно стаціонарну допомогу тут одержує понад 10 тисяч хворих, народжує більше тисячі жінок, проводиться близько тисячі операцій.

Які плани?

Тепер така ж надія з’явилась і в пацієнтів Рівненського обласного онкодиспансеру. Заклад просто не може прийняти на лікування всіх, хто цього потребує, тому що …бракує місць.

«Рівненський онкодиспансер – один з найкращих в Західній Україні, але ми хочемо зробити його безапеляційним лідером. Тому шкода дивитись як на 80% збудований корпус пустує роками, бо ніяк не знаходили грошей на те, щоб довести справу до кінця. Але зараз у нас є воля і ми зможемо акумулювати на це фінансові ресурси. Уже дали старт - бюджетна комісія облради затвердила мільйонні видатки на цей об’єкт, тож хочемо добудувати цьогоріч другу чергу на 60 ліжкомісць та ще один операційний блок», – поділився планами голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко.

У Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім.В.Поліщука чекають на нове обладнання. На це з обласного бюджету вже виділили 1 мільйон 200 тисяч гривень. Тривають тендерні закупівлі на мікроскоп для діагностики хромосомних захворювань в утробі матері, зокрема синдромів Дауна та Едварда. Донедавна така установка на базі центру була єдиною на Західній Україні, втім вийшла з ладу. Тож нині пацієнти їздять на обстеження в інші міста.

«У нас ще багато планів на цей рік. Хочемо закупити обладнання в хірургію, УЗД-апарати нового покоління та інше. Приємно, що сьогодні ми можемо дуже багато чого зробити для сучасної діагностики наших людей. І це все завдяки координації дій обласної адміністрації, депутатського корпусу та управління охорони здоров’я», - розповів головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центр ім. В.Поліщука Роман Шустик.

Крім того, останні зміни до бюджету 2018, дозволять у цьому році реконструювати ще кілька медичних закладів. Зокрема, передбачили кошти для благоустрою території обласної дитячої лікарні і будівництва харчоблоку протитуберкульозного диспансеру. А, зважаючи на те, що з держбюджету на Рівненщину буде спрямовано рекордних близько 200 млн.грн. на сільську медицину, можна говорити, що 2018 рік буде особливо прогресивний для галузі охорони здоров’я.

07.03.2018Прес-служба РОДА



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2018p. 
На головну сторінку