Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №861 від 17.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Маловідомий Бульба-Боровець:

Маловідомий Бульба-Боровець:

на Рівненщині відзначили 110-річчя з дня народження фундатора УПА «Поліська Січ»

До 110-річчя з дня народження фундатора Української Повстанської Армії «Поліська Січ» та «Олевської республіки» Тараса Бульби-Боровця в Березному відбулися урочисті заходи. Адже рішенням Рівненської обласної ради 2018-й оголошено роком Тараса Бульби-Боровця. Віддати шану непересічній особистості національно-визвольного руху України до Березного приїхали голова обласної ради Олександр Данильчук, заступник голови облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, депутати обласної ради Алла Черній і Тетяна Воронко, науковці та дослідники.

Урочистий мітинг біля першого в Україні пам’ятника Тарасові Бульбі-Боровцю розпочався панахидою за спочин видатного земляка березнівчан. Народився Бульба-Боровець у селі Бистричі і саме на Березнівщині відбулося становлення його як патріота, громадського та військового діяча.

Після виступів художніх колективів, активіста Євромайдану та учасника АТО Володимира Пастушка, місцевої дослідниці життя та діяльності Бульби-Боровця Алли Куц, керівники області, району, громадськість поклали квіти до пам’ятника генерал-хорунжому.

Голова обласної ради Олександр Данильчук, звертаючись до громадськості, зауважив, що в українській історії залишилося чимало недосліджених, маловідомих загалу постатей та подій. Знаково, що особистість такого масштабу як Тарас Бульба-Боровець народився і сформувалися як український державотворець саме на Поліссі. «Ми, жителі Рівненщині, повинні передусім досліджувати, вивчати та поширювати знання про таких українців, про цей знаковий період в історії нашої держави – рух опору в період Другої світової війни, коли наші земляки між двох вогнів виборювали право на власну державність».

Після мітингу у приміщенні Березнівського лісотехнічного коледжу НУВГП відбулася масштабна подія - Всеукраїнська науково-практична конференція «Тарас Бульба-Боровець – син землі поліської». Окрім місцевих істориків та краєзнавців, участь у науковому зібранні взяли дослідники з Києва, Волині, Житомирщини, Львівщини та Запоріжжя. Присутні мали нагоду дізнатися цікаві та маловідомі загалу факти з життя Тараса Бульби-Боровця. Почули від дослідників подекуди унікальні свідчення, зібрані в очевидців тих подій. Адже довгий час українські вчені не мали доступу до архівних матерів, котрі і так - досить скупі. Тому більшість досліджень довгий час грунтувалися саме на розповідях місцевих, переважно з Березнівщини та Житомирщини.

Резонансною стала участь у конференції голови Луганського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Володимира Семистяга, який після переслідувань та полону на непідконтрольній Україні території, був змушений переїхати до Києва. Історик та дослідник національно-визвольного руху презентував свої книги та розповів про складні та трагічні реалії, в яких живуть сучасні українські патріоти на території так званих ЛНР та ДНР.

У рамках конференції також відбулася презентація всеукраїнського журналу «Українська культура» за участю головного редактора Юрія Сороки. А представник делегації із Запоріжжя - підприємства «Мотор-Січ» - подарував березнівчанам статуетку Тараса Бульби-Боровця на знак єдності Західної та Східної України.

З учасниками конференції керівники області поділилися планами щодо вшанування пам’яті та популяризації постаті Бульби-Боровця на Рівненщині та за її межами. Зокрема, цього року в рамках обласної програми підтримки книговидавництва, має вийти друком доповнене видання Алли Куц «Своя державність. Збройна сила. Віра Христова» на основі матеріалів німецького архіву Тараса Бульби-Боровця. За підсумками конференції буде видано збірник публікацій, який планується розіслати усіма бібліотеками України.

Крім того, у планах провести благоустрій місця, де колись стояв будинок, в якому народився та виріс Тарас Бульба-Боровець у селі Бистричі.

Довідково. Тарас Бульба-Боровець розпочав свою боротьбу за національне визволення України у 20-х роках минулого століття. Майже 60 років Тарас Бульба-Боровець боровся за українську національну ідею і до останнього вважав себе громадянином Української Народної Республіки. У 33 роки без військового та державницького досвіду в короткий час сформував багатотисячне, непогано озброєне партизанське військо, яке дістало назву «Поліська січ», а території, що були їй підконтрольні, назвали «Олевською республікою». Що пов’язано з селом Олевськ на сучасній Житомирщині. Найактивніший період діяльності «бульбівців» припадає на 1941-1948 рр.

Тарас Бульба-Боровець є автором знакової в історії українського визвольного руху книги «Армія без держави». Засновник національної спілки молоді «Українське національне відродження». Науковці вважають його ще й талановитим письменником, публіцистом та журналістом. «Пан посол на сесії» – п’єса, видана у Львові у видавництві «Дешева книга» під псевдонімом Тарас Бистиченко, яку називають поки єдиним знайденим літературним твором Тараса Бульби-Боровця.

Помер Тарас Бульба-Боровець в еміграції 15 травня 1981 року. Похований неподалік Нью-Йорка, США.

17.05.2018



Рівне-Ракурс №10 від 17.05.2018p. 
На головну сторінку