Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №862 від 24.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Позбуваємося будь-яких плям у домашніх умовах

Позбуваємося будь-яких плям у домашніх умовах

Перш за все потрібно спробувати видалити пляму звичайним мильним розчином. Для цього спочатку потрібно очистити пляму від пилу, а потім щіткою або ганчіркою протерти її мильним розчином. Потім сполосніть це місце водою, висушіть і відпрасуйте його. Якщо після цього пляма все ще залишилася, тоді можна застосовувати спеціальні засоби.

Перед тим, як почати видаляти пляму, необхідно пересвідчитися у стійкості забарвлення тканини. Протестувати можна виворітну сторону виробу, або клаптик тканини, який прикріплюється до речі.

Тканину із жирною плямою рекомендується покласти на дощечку, попередньо обтягнуту білою тканиною або серветкою. Можна також покласти білу тканину на прасувальну дошку, а вже потім на неї покласти виріб. Тоді, під час виведення плями, вона перейде на підкладку, яку можна змінювати в міру забруднення.

Обробка плям повинна проводитися з вивороту виробу. 

Щоб розм’якшити стару пляма, потрібно спочатку промокнути її гліцерином. Щоб уникнути розтікання, тканину навколо плями слід змочити водою або бензином, або посипати тальком або крохмалем. 

На маленькі плями розчин можна наносити піпеткою, а великі плями краще протирати тканиною, ваткою. 

Не забувайте, що кислоти і спирти шкодять деяким фарбам. Хлорне вапно, наприклад, роз’їдає бавовняні тканини. Оцтова кислота і ацетон згубні для ацетатного шовку, а відбілюючі речовини і луги можна використовувати тільки для білих тканин.

Тепер розглянемо способи за допомогою яких можна видалити плями різного походження.

Плями від вина

Плями від білого вина з одягу видаляються розчином з 1 літра мильної води, соди та 2 ст. ложок денатурованого спирту.

Плями від червоного вина можна вивести за допомогою розчину щавлевої або лимонної кислоти або суміші з 1 ч. ложки перекису водню, 1 ч. ложки нашатирного спирту і 1 склянки води.

Плями від ягід і фруктів

Вивести цей вид плям допоможе денатурований спирт.

З кольорових речей плями від ягід видаляються сумішшю сирого яєчного жовтка і гліцерину, взятих у рівних частинах. Плями змащують сумішшю і через кілька годин промивають теплою водою. На свіжі плями кладуть кашку з солі й води, залишають на 30 хвилин, потім промивають мильною водою, після чого полощуть річ в теплій воді.

Плями від шоколаду

Плями від шоколаду можна протерти розчином нашатирного спирту або ж змити сильно підсоленою водою. Застарілі плями шоколаду на білих речах потрібно просочити перекисом водню протягом 10-15 хвилин, а потім прополоскати річ у холодній воді.

Плями від чаю і кави

Плями від чаю або кави видаляються за допомогою щітки, змоченою в теплій воді. Потім річ потрібно промити в теплому мильному розчині, а потім прополоскати в теплій і холодній воді.

Такі плями на світлій тканині змащують підігрітим гліцерином на 15-20 хвилин, потім промивають теплою водою і висушують рушником.

Трав’яні плями

Старі плями від зелені видаляють денатурованим спиртом, а зі свіжими легко справляється розчин нашатирного спирту або винний спирт.

Плями від молока і морозива

Такі плями потрібно відразу ж після появи змити теплою (не гарячою) водою. Якщо велика пляма утворилася на світлій тканини, то краще не замивати її, а опустити тканину в теплу воду з милом, після чого прополоскати. Якщо ж ви всадили пляму на кольорову тканину, то краще її змочити сумішшю з рівних частин води і гліцерину з додаванням кількох крапель нашатирного спирту. Потім потрібно покласти пляму між двома шарами бавовняної тканини і пропрасувати. Пляму на кольоровий вовняної тканині слід просочити нагрітим до 35 градусів гліцерином протягом 10 хвилин, потім змити водою з милом і прополоскати спочатку в теплій, а потім в холодній воді.

Плями від губної помади

Покласти річ плямою на паперовий рушник і з вивороту протерти ватним тампоном, змоченим в бензині або спирті, при цьому часто міняти папір. Після цього річ замочити і випрати.

Плями від крові

Спочатку плями від крові потрібно промити у холодній воді, а потім випрати у воді з додаванням нашатирного спирту. Також можна скористатися сумішшю нашатирного спирту і перекису водню. Старі плями крові спочатку протирають розчином з 1 склянки води і 1 ч. ложки нашатирного спирту, після розчином з 1 ч. ложки бури і склянки води, а потім річ ​​перуть у теплій воді.

Плями від лаку

Такі плями видаляються за допомогою суміші з рівних частин ацетону і денатурату або винним спиртом.

Плями від йоду

Пляму йоду на світлої тканини потрібно змочити холодною водою і натерти крохмалем, залишити на 10-12 годин, після чого промити водою з милом.

Також можна посипати пляму питною содою, залити оцтом, залишити на 10-12 годин, а потім прополоскати річ в теплій воді.

Свіжі плями від йоду потрібно натерти сирою картоплею.

Плями від пива, шампанського, лікеру

Такі плями можна відтерти за допомогою шматочка льоду або промивши дуже холодною водою. З білих тканин плями видаляють розчином з 1/2 ч. ложки соди, 5 г мила і склянки води. Розчином змочують пляму, залишають на добу, після чого змивають теплою водою і прополіскують річ.

Плями від марганцівки

Для видалення таких плям їх змочують кисляком або сироваткою. З білої тканини плями видаляють 10% -ним розчином гіпосульфіту або розчином щавлевої кислоти з розрахунку 1 ч. ложка кислоти на 1/2 склянки води. Потім річ ​​промивають гарячою, а після теплою водою.

Плями від фруктових соків

Даний вид плям видаляють сумішшю горілки та гліцерину, змішаних в рівних частинах. Якщо пляма з’явилася тільки що, її можна вивести рясно поливши її окропом. Також свіжу пляму можна посипати сіллю, а через якийсь час випрати з милом.

Плями від поту

Видаляються за допомогою розчину з 1 ч. ложки гіпосульфіту і склянки води. Після цього річ промивається теплою кип’яченою водою. На вовняних виробах такі плями видаляють ганчіркою, змоченою в розчині солі. Якщо ж плями не зникли, їх потрібно протерти спиртом. Також при пранні можна додати у воду нашатирний спирт з розрахунку 1 ч. ложка спирту на літр води.

Плями від вугілля, кіптяви, сажі

Пляму потрібно протерти ганчіркою, змоченою скипидаром, потім промити мильною водою і прополоскати. Свіжа пляма від сажі відійде, якщо випрати річ у теплій воді з милом. Також таку пляму можна видалити за допомогою хлібної м’якушки.

Чорнильні плями

Щоб видалити таку пляму, тканину потрібно не менше години потримати в гліцерині, а потім прополоскати її в теплій, трохи підсоленій воді. Якщо сліди залишилися, то потрібно випрати річ в теплій мильній воді. Також можна затерти плями розчином з 1 ч. ложки нашатирного спирту, 1-2 ч. Ложок соди і склянки води.

Для виведення свіжої чорнильної плями, потрібно випрати річ в теплій воді і покласти її в тепле молоко на 2 години, міняючи його у міру потемніння. Потім прополоскати річ в теплій воді і випрати в слабкому мильному розчині.

Плями від взуттєвого крему, мастики

Потрібно випрати річ в мильному розчині з нашатирним спиртом. Якщо плями залишилися, то можна скористатися сумішшю з 1 ч. ложки гіпосульфіту і 1/2 склянки води. Після цього річ потрібно промити в теплій мильній воді.

Плями від іржі

Змочити пляму свіжовичавленим лимонним соком і пропрасувати її праскою через тканину, після чого ще раз протерти лимонним соком, а потім промити в теплій воді.

Плями від вогкості й цвілі

Якщо пляма утворилася на вовняної або шовкової тканини, то спочатку її потрібно почистити скипидаром, потім посипати крейдою, накрити тонким шаром білої тканини і пропрасувати теплою праскою.

Плями від жувальної гумки

Покласти річ в пакет і помістити в морозилку приблизно на годину. Після цього жувальна гумка легко з неї зніметься. Пляму, яка залишилася після цього потрібно намилити і прополоскати. Якщо пляма не видалилася, тоді її потрібно обробити бензином і випрати річ.

Плями від клею

Плями від синтетичного клею можна видалити ацетоном, а столярний клей видаляють з одягу теплою водою. Також для виведення таких плям можна скористатися оцтом.

Плями від землі

Річ з такою плямою потрібно замочити у воді з оцтом, змішаних в рівних пропорціях. Після цього випрати річ.

Також можна замочити річ в розчині з 5 літрів холодної води і 100 г солі, сіль при цьому повинна повністю розчинитися. Залишити річ в розчині на 5-6 годин, після чого випрати з порошком.

Плями від буряка

Свіжу пляму від буряка можна вивести теплим мильним розчином. Також можна скористатися 5%-ним нашатирним спиртом, при цьому попередньо під пляму потрібно покласти підкладку. Після цього промити річ водою і підсушити рушником.

Якщо пляма утворилася на білій вовняній тканині, то її можна видалити, обробивши спочатку 5% -ним нашатирним спиртом, а після цього 2% -ним. Потім добре прополоскати річ.

Плями від яєць

Щоб вивести пляму від яйця з бавовняної або вовняної тканини, потрібно промочити його підігрітим до 35-40 градусів гліцерином, залишити на 20 хвилин, після чого змити мильною водою з додаванням нашатирного спирту.

Зі світлої шовкової тканини пляма від яйця виводиться горілкою, потім річ ​​переться з милом в чистій теплій воді.

Плями від гірчиці

Таку пляму потрібно обробити гліцерином, після чого запрати річ в теплій мильній воді. Також можна нанести на пляму розчин з 1 частини перекису водню і 10 частин води, після чого випрати річ.

Плями від воску і стеарину

Спочатку потрібно акуратно зіскоблити застиглий віск або стеарин, потім покласти під пляму вологу тканину, застелити його зверху декількома шарами папірусному паперу, або серветок, після чого пропрасувати пляму гарячою праскою.

Плями від зеленки

Щоб видалити пляму від зеленки, її потрібно обробити 10% -ним нашатирним спиртом, а потім випрати річ. Якщо пляма утворилася на білому одязі, то його можна вивести за допомогою перекису водню.

Плями від рослинного масла

Свіжі плями можна вивести скипидаром, бензином або ацетоном. Перед обробкою ацетоном потрібно обов’язково перевірити тканину на стійкість.

Також такі плями видаляються крохмалем, для цього на пляму потрібно насипати крохмаль, накрити його чистою тканиною, після чого прогріти праскою. Якщо пляма велика, то крохмаль під час процедури необхідно буде замінювати на свіжий.

Засалений одяг

Щоб повернути комірцю первісний вигляд, потрібно почистити його вовняною тканиною, змоченою в нашатирному спирті або ацетоні. Також вологу тканину можна почистити піском і відпарити.

24.05.2018



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2018p. 
На головну сторінку