Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №873 від 09.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

ГРИБНИЙ СЕЗОН

ГРИБНИЙ СЕЗОН

Гриби за своїми хімічними властивостями вони близькі як до овочів, так і продуктів тваринного походження, зокрема, м’яса: містять багато вуглеводів, мінеральних солей, різних вітамінів, так потрібних для нашого організму. Але серед грибів часто трапляються такі, які, потрапивши на стіл, можуть заподіяти нам шкоди. Минулого року їх жертвами стали десятки громадян України, серед яких немало дітей.

ОКОВИТА Й ГРИБИ Одним із поширених міфів, що мають грибне забарвлення, є міф про властивість алкоголю нейтралізувати ті отруйні речовини, що містяться в грибах, - говорить кандидат медичних наук, лікар-гастроентеролог вищої категорії Галина Осьодло, до речі, завзятий грибник. Насправді ж узагалі споживання грибів і будь-якого алкогольного напою водночас є справою ризикованою, бо останній розчиняє отруту, цим самим прискорюючи її потрапляння до організму.

ДЕ ЗБИРАТИ ЛІСОВИЙ УРОЖАЙ? Не варто захоплюватися «тихим полюванням» у лісосмугах, що тягнуться вздовж автотрас, в місцевостях, на яких розташовано звалища сміття, складовано різні отрутохімікати, що використовуються в сільському господарстві. На перших можуть міститися токсичні, інші не менш небезпечні відходи, які, проникаючи в землю, забруднюють навколишню територію. Слід пам’ятати, що гриби мають «чудову» властивість накопичувати в собі різні токсичні та інші вкрай шкідливі для людини речовини. При збиранні грибів також слід уникати старих, об’їдених комахами, покритих цвіллю.

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ? За найменшої підозри гриб, хоч який би він гарним був і хоч як би «просився» до вашого кошика, не повинен туди потрапляти: здоров’я й життя дорожчі. До найбільш отруйних належать бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні, так званий сатанинський гриб, в тканинах яких містяться різні потужні токсичні речовини. Найбільш небезпечні з них містяться в блідій поганці. Навіть деякі затяті грибники вважають, що гриби не потрібно мити, мовляв, тоді вони смачніші. Можливо, років 70-80 тому, коли людство не використовувало так широко різні хімічні препарати під час обробки врожаїв, і не обов’язково було їх мити. Але сьогодні, коли існує величезна загроза забруднення отрутохімікатами, наприклад, тими ж гербіцидами, без цієї процедури не обійтися. Приготувавши гриби, їх потрібно помістити в посуд, який добре закривається, й поставити в холодне місце. Термін зберігання не повинен перевищувати 24 годин. До речі, грибні страви не слід готувати в металевому посуді, окрім того, що виготовлений із високоякісної сталі. Будь-який гриб – незалежно від сорту – містить дуже багато компонентів, які надто важко засвоюються нашим організмом. І якщо ви кришитимете їх на дрібнесенькі шматочки, то цим самим допоможете грибній клітковині швидше й повніше перетравлюватися в шлунку. Узагалі-то лікарі радять не захоплюватися грибними стравами людям похилого віку, дітям, організм яких найбільш чутливий до них.

ЩО РОБИТИ В РАЗІ ОТРУЄННЯ? Досить часто людина відчуває, що стала жертвою «тихого полювання», буквально відразу після вечері грибами, а то ще й за столом, почавши, наприклад, блювати. Але не завжди: інколи отрута дає про себе знати навіть і через 2-3 доби. Це означає, що отрута, потрапивши в кров, циркулює по всьому тілу. - Я ще з дитинства захоплююся збиранням грибів і від батьків твердо засвоїла: будь-яка людина, йдучи по гриби, має знати хоча б мінімальний перелік їстівних, а також як поводитися в разі отруєння, - каже кандидат медичних наук Галина Осьодло. – Так, самолікуванням займатися не слід. У жодному разі. Але, разом з тим, потрібно все ж володіти таким мінімумом знань і навичок, які б допомогли вижити. Принаймні до прибуття тієї ж «швидкої». Насамперед потрібно промити шлунок (випити велику кількість води й зумовити блювання), радить Галина Василівна. – Крім того, можна використовувати активоване вугілля, а також рицинову олію чи сульфат магнію. Але тільки після того, як промиєте хворому шлунок. Промивання шлунка доцільно повторити кілька раз підряд. Часто за подібних отруєнь розвиваються судоми. У такому разі дуже важливо не допустити порушення дихання, яке може виникнути, якщо спазмуються жувальні м’язи. Для цього вставте постраждалому в рот ложку, перед цим обгорнувши її бинтом чи навіть носовою хустинкою, прикладіть до ніг грілку для їх охолодження. Після того як промиєте хворому шлунок, можете зробити і клізму, що теж сприятиме очищенню організму.

09.08.2018



Рівне-Ракурс №10 від 09.08.2018p. 
На головну сторінку