Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Липа та калина і застуду проженуть, і омолодять

Який чай зазвичай ми п’ємо під час застуди? В основному звичайний, додаючи в нього лимон і, можливо, інколи мед. Мед і лимон - це просто чудово як і під час застуди, так і для її профілактики. Але ефективним та кориснішим для здоро’я буде застосування чаїв з лікарських рослин, які досить доступні й не тільки допоможуть у боротьбі із застудою і в її профілактиці, а й поліпшать настрій.

• Чай з липи дуже смачний і корисний, особливо для жінок. Липа містить жіночі фітогормони, що подовжують молодість і красу. Чай потрібно заварювати таким чином: 1 ст. л. цвіту липи залити окропом, дати настоятися 15 хв, після чого ліпше додати замість цукру мед і пити. Під час застуди можна випивати 3-4 склянки на день. А для профілактики застуди та підвищення імунітету до липи добре додати листя малини й квітки ромашки. Усе змішати в рівних пропорціях і заварити з розрахунку 1 ч. л. на 1 склянку води, пити чай потрібно двічі на день.

• Чай з м’ятою. М’ята дуже корисна для нашого здоров’я, вона має протизапальну, жарознижувальну, знеболювальну дії. М’яту, як і липу, теж вважають жіночою травою, вона знижує кількість чоловічих гормонів у крові. Але в період вагітності її не рекомендують вживати. Для того щоб заварити чай з м’яти, потрібно взяти 1 ст. л. сухої трави на склянку окропу, настояти 15-20 хв. Пити чай, звісно ж, ліпше з медом один або два рази на день.

• Чай із шавлії добре доповнить і липовий, і м’ятний, якщо додати його в співвідношенні 1:1. Це чудовий засіб у разі застуди та кашлю. Проте категорично забороняється приймати шавлію вагітним (може спровокувати маткову кровотечу) і жінкам, які годують груддю (знижує рівень прогестерону). Але якщо ви плануєте зачати дитину, то ця трава саме для вас. Аби заварити чай із шавлії, потрібно 1/3 ч. л. сировини залити 1 склянкою окропу, дати настоятися 15 хв. Пити чай ліпше з лимоном і медом, не більше двох разів на день.

Чай з калиною смакує не кожному через його специфічний запах і гіркуватий смак, проте про цілющі властивості ягід знають усі. Калина багата вітамінами C, K, залізом, каротином та ін. Чай з калиною корисний і для підняття імунітету, і для боротьби із самою застудою. Ягоди калини можна додавати у звичайний чай і пити його з медом. Ягоди залити окропом, дати постояти 5 хв, потім розчавити їх і додати за смаком мед і, можна, звичайну заварку. Усі чаї від застуди рекомендується приймати з медом і лимоном. Але будьте обережними, дотримуйтеся в усьому міри: навіть найневинніший народний засіб може виявитися зовсім несподівано.

20.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. 
На головну сторінку