Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Літри наші золоті…

Літри наші золоті…

Небагато в нашому житті приємних новин. Наприклад - в останні тижні з вулиць Рівного майже зникли автомобільні затори. Ні, самі дороги не стали ширшими, просто все менше автовласників можуть собі дозволити заправити свого «залізного коня». Вартість літра 95 бензину на «дорогих» АЗС цього тижня досягнула майже 35 гривень за літр. Навіть «дешеві» мережі АЗС підняли вартість літра 95 до 30 гривень за літр. Чому так трапилось і що чекає нас найближчим часом? Ці питання автор задав топ-менеджеру однієї з мереж АЗС, яка працює на Рівненщині.

- Ринок дійсно впав і досить відчутно. Думаю, за останні кілька тижнів споживання пального в області скоротилось на 10-12%. Це багато. Ті, хто раніше заправлявся на «дорогих» заправках, перейшли на дешеві, а частина автовласників з більш скромними доходами, скоротила поїздки, або взагалі пересіла на громадський транспорт. Що буде далі, не скаже ніхто. Якщо вартість сирої наф­ти буде триматися нинішніх цін, а курс долара теж не буде змінюватись, то подальшого подорожчання пального не буде. Але, якщо барель нафти буде по 79 доларів, а така ймовірність існує, то вартість пального збільшиться 30-40 копійок за літр.

З коментаря зрозуміло, що наш ринок пального, який жорстко прив’язаний до світових цін на нафту і курсу долара, просто відреагував на подорожчання сирої нафти і здешевлення гривні. Однак, доходи більшості громадян не прив’язані до курсу долара, і тому нинішнє подорожчання пального дуже боляче вдарило по більшості автовласників. Особливо важка ситуація у малого та середнього бізнесу. Більшість автопідприємців їздить на газу, але він також піднявся в ціні, що в свою чергу, разом з падінням курсу гривні, вже почало впливати на ціни, і, в першу чергу, на харчі. Так що не тільки їздити люди будуть менше, а ще й менше їсти. Хоча, це теж своєрідний плюс, тому що починає збуватися мрія деяких наших чиновників, які вважають, що українці занадто багато їдять...

20.09.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. 
На головну сторінку