Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №273 від 04.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Новини Рівне
QRcode

#Традиції

Дванадцять страв для Святої вечері

Дванадцять страв для Святої вечері

Святу вечерю починають із молитви при свічці: адже це спільна вечеря всього роду. Навіть покійні родичі - “всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб вечеряти всією родиною”. На столі повинно бути дванадцять страв, аби кожен місяць наступного року був щедрим. Серед них - дві обов’язкові: кутя та узвар. Страви ці - ритуальні, пов’язані з релігійним звичаєм поминати померлих саме кутею й узваром. Готують також борщ із грибами та чорносливом, гречані вареники, голубці із пшоном, зрази, канапки, січеники з гороху, фаршировані бурячки, шуліки з медом, різдвяні зірочки.

Пропонуємо вам декілька рецептів.

Кутя

Склад: пшениця, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду.

Спосіб приготування: пшеницю (яку попередньо замочують на ніч у воді), висипати в окріп, коли прокипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, викласти в каструльку, залити водою, закип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч (духовку) на чотири години. Потім - у холодне місце. У цей час промити мак, обдати його окропом, злити воду, промити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окропом, потім - холодною водою. Після цього розтерти мак, додавши 0,5 склянки цукру або 2 ложки меду, з’єднати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести кип’яченою водою з цукром.

Кутя буває також ячмінна та рисова. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом (ситою) - до сити додаються мигдаль, горіхи.

Риба,

смажена в томаті

Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець.

Спосіб приготування: Почищену рибу порізати на шматочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити томатом і прогріти протягом п’яти хвилин.

"Гриби запалені"

Спосіб приготування: Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. У цей час підсмажити борошно до золотавого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20-30 хв.).

Пампушки

Склад: 1 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.

Спосіб приготування: Розчинити водою половину борошна і дріжджів (до густини сметани). Поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити у тепло. Потім з нього викачують кульки і дають їм трохи “підрости”. Смажать пампушки в олії.

Дуже смачні пампушки, посипані цукровою пудрою, їх подають з узваром.

Голубці під грибним соусом

Склад: капустина, 50 г сушених грибів, склянка рису, 200 г маргарину, 2 - 3 цибулини, 2-3 морквини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, чайна ложка борошна, сіль.

Спосіб приготування: Зваріть гриби у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю і потерту моркву, додайте посічені гриби, запарений рис, усе посоліть і поперчіть. Покладіть капустину в окріп, потім розберіть її на окремі листки. Сформуйте голубці. Покладіть їх у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом (на чверть каструлі) і тушкуйте півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще - в духовці).

04.01.2007


Переглядів: 2122

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1225 від 18.06.2025p.
¤ 
Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Початок літа вже традиційно є «дитячим». Це не дивно, оскільки закінчується навчальний рік у школах і починаються літні канікули.

Найкращого часу для дитячих розваг важко знайти. На жаль, саме дитячих літніх заходів в нас проводиться, на думку автора, замало, і це погано. Діти найбільше потребують позитивних емоцій, особливо в такий важкий час. Але є люди, які постійно працюють для того, аби малечі та підліткам влаштовувати святковий настрій. І роблять вони це дуже вдало....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23257)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19205)
• Допомога під час карантину [967] (16313)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16123)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15822)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15714)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15674)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15632)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15624)
• Живи до ста! [965] (15535)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15460)
• Бюджет і ми… [965] (15400)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15333)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15309)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15134)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15092)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14908)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14782)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Це відзнака всього народу України», – Кличко у Франкфурті отримав престижну премію за права людини (1149)
• Група «Гюрза» отримала чергову автівку для бойових завдань від волонтерів «Української команди» (1042)
• Вартість манікюру: що входить у послугу та як не переплатити (271)
• Як знайти якісні курси англійської мови: універсальні поради для вибору (259)
• Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…» (177)
• Векторна чистка зубів щадний спосіб догляду за яснами (91)
• Ремонт квартир під ключ: переваги та особливості (89)
• Бізнес англійська чому це ключ до міжнародної кар'єри (88)
• Віталій Кличко передав на фронт ще 2400 дронів та 5 вантажівок (41)
• У Рівному консультуватимуть фахівці Інституту серця МОЗ України (38)
• ChampionCasino — Ліцензована Платформа для Українських Гравців (27)
• Ексклюзивний Верифікаційний Бонус ChampionCasino - Дізнаємося Деталі (24)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"