Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №882 від 11.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Бензин + автогаз  дорівнює…

Бензин + автогаз дорівнює…

Ситуація на ринку пального все більше нагадує страшний сон. Якщо ще кілька місяців тому вартість бензину та солярки на АЗС була приблизно долар за літр, то вже цього тижня ми стали ближче до Європи - вартість літру пального в Україні досягла відмітки в один євро…

Що це означає для простих громадян?! В першу чергу - неминуче подорожчання проїзду в громадському транспорті. Найбільше це вдарить по пасажирах міжміських маршруток. Поки солярка, а це головний вид пального який споживають автобуси, була дешевше 30 гривень за літр - ціни на проїзд були більш-менш стабільними, тому що власники маршруток чудово розуміють – будь яке подорожчання проїзду зменшує кількість пасажирів, а це збиток. Але нинішнє подорожчання пального дуже невдало співпало із ще одним фактором - приходом в Україну холодів. Тобто, в осінньо-зимовий період витрати пального зростають, адже потрібно прогрівати двигуни. Таким чином, вже в найближчі тижні слід очікувати тотального подорожчання проїзду.

Однак, це лише «квіточки». «Ягідкою на торті» стане подорожчання продуктів харчування, тому що разом із нафтопродуктами стрімко зростає вартість автогазу, а він є основним видом пального для транспорту, що доставляє харчову продукцію. Звісно, вартість доставки різних видів продуктів не однакова, тому що залежить від багатьох чинників, але вже сьогодні більшість фірм та підприємців, які займаються цим бізнесом закладають у вартість продуктів ціну газу на рівні 16 гривень, тоді як ще кілька тижнів тому ціна автогазу була на кілька гривень менша. При цьому ніхто з операторів паливного ринку не може сказати, коли закінчиться нинішня цінова вакханалія, бо ситуація на ринку паливно-мастильних матеріалів залишається вкрай непрогнозованою.

Володимир Конєв

11.10.2018



Рівне-Ракурс №10 від 11.10.2018p. 
На головну сторінку