Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №274 від 11.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ми - різні, ми - схожі

Дземер Папі спустився з гір

Дземер Папі спустився з гір

Точніше - з вершини Арарату

Вірмени - нація, що протягом кількох тисячоліть зберігає свої звичаї, мову, традиції, де б вони не жили, куди б їх не занесли вітри долі. Як відзначає Новорічні та Різдвяні свята невеличка вірменська громада Рівненщини, розповів кореспонденту “РР” голова громади Ваагн КАРАПЕТЯН (на фото).

- На Новий рік, який вірмени святкують за григоріанським календарем, тобто в ніч із 31 грудня на 1 січня, - пояснює пан Ваагн, - вірмени збираються біля родинного вогнища. Так само, як і на Різдво. Ніяких ресторанів, кав’ярень - святкують у сімейному колі. Спілкуються, танцюють, співають сучасні та вірменські пісні. Вірменський Дземер Папі схожий на Діда Мороза радянських часів: біла борода, червона шапка з білим хутром, шуба і посох, торба з подарунками. Мешканці багатоквартирних будинків збирають гроші і винаймають одного Дземер Папі на всіх: він по черзі обходить усі квартири, в яких є діти, вітає малят, дарує іграшки та солодощі.

- А чим вірмени прикрашають святковий стіл?

- На новорічному столі - свіжі та сушені фрукти: апельсини, яблука, мандарини, курага, родзинки, інжир; солодощі, легкі закуски, напої.

У вірмен не заведено наїдатися на ніч, головне частування починається першого січня вранці, і протягом усього дня тривають візити до родичів, друзів, колег та просто випадкових знайомих. Нікому не можна відмовити у праві випити один-два тости за святковим столом, необхідно також на знак шани “віддати візит” усім тим, хто прийшов привітати тебе з Новим роком.

Обов’язкова страва другого дня свята - запечений свинячий окіст і пасуц-толма - вірменський різновид голубців. Пасуц-толма відрізняеться від українських голубців не лише тим, що начинка загорнута у виноградне листя, а й відсутністю м’яса: до її складу входять рис, овочі: картопля, морква, цибуля. Першого січня у новорічному меню обов’язково мають бути страви, що починаються на літеру “Н”: нур (гранат), нуш (мигдаль), нгатзахік. Про цю пахучу травичку, яка росте на схилах Масісу - священної для вірмен гори Арарат, навіть є давня приказка: “Без вина прийде Новий рік, без нгатзахіка - запізниться”. Вітаючи зі святом, бажають, щоб у Новому році було стільки щасливих днів, скільки зерняток у гранаті.

У давнину Новий рік - Навасард - святкували 11 серпня. За легендою, саме у цей день, 11 серпня 2492 року до нашої ери, Айк Стрілець убив тирана Бела і здобув свободу для свого роду та майбутніх поколінь. У цей день відбувалися новорічні вистави, у святкуванні брали участь цар і цариця разом із царедворцями, полководці з вірменським військом. А оскільки новорічне свято у серпні збігалося з обжинками, на столі у цей день обов’язково був хліб, спечений із пшениці нового врожаю. І сьогодні на новорічному столі вірмена завжди є круглий плаский пшеничний хліб - лаваш. Позичати хліб у цей день вірмени вважають поганою прикметою.

- А що п’ють вірмени на Новий рік?

- Все, що наливають, - сміється головний вірмен Рівненщини. - А якщо серйозно, - виноградне вино, коньяк. До речі, найкращим напоєм вірмени вважають домашню горілку з шовковиці. Тутова горілка - королева столу: від неї не болить голова, і ніякий коньяк з нею не зрівняється. Напиватися вірменам не можна, це вважається поганою звичкою. Є таке прислів’я: “Найбільше бур’янів Бог залишає на полі п’янички”.

А от зіграти біля святкового столу партію в нарди - гарний звичай, якого дотримуються як старші, так і молодші члени родини. Двоє грають, всі інші вболівають, причому, дуже азартно. Цікаво: коли у грі беруть участь начальник і його підлеглий, зазвичай, виграє, керівник.

11.01.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2007p. 
На головну сторінку