Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №274 від 11.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Що новенького?

Із сертифікатом - в інститут

Із сертифікатом - в інститут

Випускники шкіл знову готуються до зовнішнього незалежного тестування, яке відбудеться 21-28 квітня

Цьогоріч уже дві тисячі випускників шкіл області зможуть пройти зовнішнє незалежне тестування і отримати сертифікат, який допоможе вступити до вищих навчальних закладів без вступних іспитів. Що являтиме собою тестування - у розмові з начальником управління освіти та науки Рівненської облдержадміністрації Іваном ВЄТРОВИМ (на фото).

- Пане Іване, хто саме з випускників шкіл буде проходити зовнішнє незалежне тестування: адже відомо, що лише дві тисячі осіб на область отримають таке право?

- Як і минулого року - бажаючі. Правда, поки що надаватимемо перевагу учням гімназій та ліцеїв, які мають більші шанси гарно скласти тести і використали сертифікат з оцінками тестування при вступі до вузу.

Торік таке право мали 1300 дітей області - з Рівного та Сарненського району. Цього року тестування пошириться на всю область. Надалі залучатиметься більше учнів. А в 2009 році зовнішнє незалежне тестування стане обов’язковим для всіх випускників шкіл. Адже освіта в Україні поступово переходить на європейські стандарти.

- А якщо учень розгубився і невдало пройшов тестування - при вступі до вузу сертифікат, напевно, лише заважатиме...

- Випускник, який проходить зовнішнє незалежне тестування, нічим не ризикує. Якщо його не влаштовують оцінки в сертифікаті, він може відкласти документ на полицю і, як усі абітурієнти, складати вступні іспити. Але всі вступники проходять конкурсний відбір при вступі до вузу.

- Яка перевага тестування порівняно із вступними іспитами до вузу і як воно проходить?

- Зовнішнє незалежне тестування дозволяє об’єктивно оцінити знання дитини. Учням роздають бланки із завданням. Вони їх виконують письмово. Результати тестів перевіряють кілька викладачів, які не знають, чию роботу оцінюють. Конфіденційність дозволяє найбільш об’єктивно оцінити знання кожної дитини.

- З яких дисциплін проводитиметься тестування?

- Поки що - з української мови, історії та математики. Згодом включимо географію, біологію та фізику (на вибір). Тестування в нашій області буде проводитися 21-28 квітня. Діти вже готуються до нього.

- Минулого року випускники шкіл області вперше пройшли зовнішнє незалежне тестування. Чи задоволені ви його результатами?

- Цілком задоволений. Так, Рівненщина, за результатами тестування, посіла четверте місце з дисципліни “історія” та шосте - з “української мови” серед усіх областей України.

Зовнішнє незалежне тестування - це шлях до реалізації Болонської системи освіти, до якої нині входять 40 країн, в тому числі й Україна. Європейська стандартизація середньої та вищої освіти дасть змогу українцям легко адаптуватися до здобуття освіти у країнах Європи.

11.01.2007Ольга ДОЛЯ

Довідка "РР" Болонський процес - це процес побудови європейського простору вищої освіти, відповідно до якого викладачі і студенти зможуть безперешкодно пересуватися між університетами, а дипломи будуть визнаватися у всіх країнах-учасницях.



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2007p. 
На головну сторінку