Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №885 від 01.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Бронхіт,

Бронхіт,

його причини та лікування

Настання холодів часто супроводжується таким явищем, як гучний кашель на вулицях, у громадському транспорті, офісах, школах... Він мучить людину, виснажує, часом не дає спокою навіть уночі.

Нерідко кашель є симптомом бронхіту — запалення бронхів, яке виникає внаслідок переохолодження чи як ускладнення вірусних захворювань. У гострій стадії він може супроводжуватися підвищеною температурою. Але набагато швидше й легше піддається лікуванню.

Тому бажано не пускати хворобу напризволяще. Це загрожує тим, що вона перейде в хронічну форму, й щоб позбутися її, знадобиться набагато більше зусиль і часу.

Головний симптом у хворих на бронхіт — кашель. Так організм рефлекторно намагається звільнити дихальні шляхи від слизу та бактерій — запального вмісту. Кашльові рефлексогенні зони розміщені по всьому дихальному тракту, в голосових зв’язках на задній стінці гортані. Їх активність зростає від зміни температури повітря, що вдихається, від глибокого вдиху тощо.

За хронічного бронхіту кашель із виділенням мокротиння турбує протягом 3 місяців у році, не менше 2 років поспіль. Але, на щастя, його також можна позбутися.

Нижче піде мова про дієві й перевірені методи боротьби з бронхітом.

Що вам заважає «дихати на повні груди»

Сьогодні ні для кого не таємниця, що будь-яке захворювання зароджується насамперед на інформаційно-енергетичному рівні (думок та емоцій), а потім переходить на рівень тіла у вигляді фізіологічних порушень. Причинами виникнення захворювань бронхів, у більшості людей — на рівні побутового, повсякденного життя, є їхній страх, неможливість чи небажання жити повним життям, «дихати на повні груди».

Тобто, якісь негармонійні думки та емоції заважають брати від життя все, що потрібно людині для радісного вільного існування, вони буквально «тиснуть на груди» й не дають дихнути вільно.

Причиною бронхіту також може бути віддзеркалення невисловленого гніву, образ та взаємних претензій. Крім того, на бронхіти часто хворіють там, де в сім’ї панує нервозна атмосфера, немає миру й гармонії, часті суперечки, крики, лайка. Особливо через це страждають діти.

Кашель — це бажання крикнути про щось на весь світ

Що таке кашель? Не що інше, як бажання «гаркнути», заволати на весь світ і заявити про себе. «Гляньте на мене! Послухайте мене!» Кашель виконує у нас функцію своєрідного гальма. Якщо ви засуджуєте поведінку людей, висловлюєте невдоволення й критику, то кашель «допомагає» вам зберегти добрі стосунки з людьми навколо та навчитися висловлювати вголос тільки схвалення.

Що можна порадити в таких випадках

Навчіться висловлювати свої почуття, а не ховати їх глибоко в душі. Сміливо кажіть те, що думаєте, але намагайтеся це робити щиро, в доброзичливому тоні. Ще краще, якщо ви спробуєте зрозуміти й прийняти людей такими, якими вони є, звільнивши грудний енергетичний центр від образи.

Не менш важливо навчитися любити, поважати й приймати себе. Адже часто ставлення довколишнього світу й людей є віддзеркаленням наших внутрішніх думок. Тому, якщо ви страждаєте від частого кашлю, наповніть свою підсвідомість і свідомість новими думками й емоціями, й вони неодмінно допоможуть вам позбутися неприємного симптому й змінити життя на краще. Повторюйте кілька разів на день такі афірмації: «Мене помічають і високо цінують. Мене люблять». Робіть це з почуттям радості, вдячності, підкріплюючи свої думки емоціями. Це допоможе прискорити досягнення бажаного результату.

Перевірені рецепти з лікарських рослин

Бальзам від бронхіту. Цей рецепт — дуже ефективний засіб для лікування бронхів та легенів. Він помічний навіть за туберкульозу. Візьміть 3 ст. л. оману та 1 ст. л. звіробою. Перемішайте трави й залийте 500 мл окропу. Поставте на плиту та  тримайте на слабкому вогні півгодини. Потім охолодіть і відцідіть.

Коли ви поставили трави на плиту, не гайте часу — займіться медом. Вам знадобиться 2 склянки липового меду. Якщо він густий, розтопіть його на слабкому вогні на водяній бані до рідкого стану (стежте, щоб температура меду не перевищувала 40°C) і влийте в нього 1 склянку підігрітої оливкової олії. Усе добре перемішайте та влийте туди остиглий до теплого стану трав’яний відвар. Ще раз усе вимішайте. Поставте ліки в холодильник, через 2 тижні вони готові до вживання.

Приймають готові ліки (попередньо збовтавши) по 1 ч. л. 5 разів на день за півгодини до їди. Курс лікування триває близько 15 днів.

Потогінні збори допомагають позбутися токсинів та бактерій:

- у рівних частинах — квітки бузини чорної, ромашки аптечної, липи серцелистої, листя м’яти перцевої. Пити теплим по склянці 2-3 рази на день;

- у рівних частинах — квітки липи серцелистої, плоди малини звичайної. Пити теплим по склянці на ніч.

Протизапальна суміш. За гострого бронхіту й важкого відокремлення в’язкого мокротиння, для зменшення запальних процесів та швидкого очищення бронхів застосовують настої соснових бруньок, листя евкаліпту, трави термопсису, пагонів багна (1 ч. л. будь-якої з названих рослин або суміші кількох на склянку окропу), траву чебрецю, оману, шавлії, відвар коріння китяток (рос. - истод ) (20 г на 200 мл води) по 1 ст. л. 5 разів на день.

Адаптогени (настоянки елеутерококу, лимонника та ін.) Корисні під час хвороби, бо підтримують сили організму, допомагаючи йому впоратися з хворобою (по 20 крапель 2-3 рази на день протягом 2-3 тижнів).

Суміш від хронічних захворювань. Узяти 3 ст. л. подрібненого коріння алтеї, залити 0,5 л охолодженої перевареної води, настояти ніч і відцідити. Пити по 100 мл 5 разів на день незалежно від прийому їжі. Перед сном з’їдати коріння алтеї, що залишилося.

Підбіл (рос.- мать-и-мачеха ) і оман застосовують за сухого й нестримного кашлю. Ці трави допомагають завжди. Їх заварюють окремо, але вживають одночасно з невеликим розривом у часі (наприклад, спочатку п’ють відвар, настій чи настоянку оману, а через 15 хвилин — відвар, настій чи настоянку підбілу). Обидві рослини можна купити в аптеці.

Із коріння оману готують найрізноманітніші лікарські форми.

Відвар. 1 ст. л. сухої подрібненої сировини залити в емальованій посудині 200 мл гарячої води, накрити кришкою й витримати на кипучій водяній бані 30 хвилин, час від часу помішуючи. Настояти 10 хвилин, відцідити, сировину відтиснути. Зберігати в прохолодному місці не більше двох діб. Пити теплим по 0,5 склянки 2-3 рази на день за годину до їди. Можна додати меду чи варення за смаком.

Настій. 1 ст. л. сировини з верхом залити 400 мл холодної води, настояти 8 годин, відцідити. Пити по 0,5 склянки чотири рази на день за півгодини до їди.

Відвар підбілу: 5 г сухої подрібненої сировини залити 200 мл окропу та варити на слабкому вогні 10 хвилин. Настояти 10-15 хвилин, відцідити. Пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день.

Соснові бруньки, мед і часник. Бруньки сосни (продаються в аптеках) змолоти на млинку для м’яса, додати мед 1:1 та одну подрібнену головку часнику. З’їдати по 1 ч. л. чотири рази на день протягом одного-двох тижнів.

«Смачна суміш»: 1 склянка натурального меду, 200 г вершкового масла, 1 склянка розтопленого внутрішнього свинячого жиру (а краще — гусячого), 100 г чорного шоколаду (без добавок) — усе це разом підігріти на водяній бані й розтерти в однорідну масу. Сюди ж всипати 100 г порошку какао — знову розтерти. Викласти, коли масло почне застигати, до темної банки зі щільною кришкою й зберігати в холодильнику.

Три рази на день треба з’їдати з цим маслом шматочок хліба, запиваючи гарячим чаєм із лимоном, малиною чи з гарячим молоком із дрібкою соди. Почне відходити мокротиння, зникнуть напади кашлю — й хвороба піде на спад.

Молочно-лужне питво. Щоб приготувати відхаркувальний засіб, беруть молоко й нагрівають його до гарячого стану. Наливають половину склянки й додають туди стільки ж лужної мінеральної води. Використовують будь-яку мінералку — головне, щоб вода була гідрокарбонатно-натрієва. П’ють мінерально-молочну суміш 3 рази на день по третині-половині склянки.

Насіння анісу. Беруть 1 ст. л. з верхом насіння, недовго варять на слабкому вогні в 0,5 л окропу й приймають по 1-2 ст. л. теплим 3-5 разів на день. Цей відвар розріджує мокротиння й чинить виразну відхаркувальну дію. Якщо пити відвар анісу щогодини, то кашель майже відразу стане м’якшим.

Фіто-медова суміш. 1 ст. л. коріння солодки, 1 ст. л. анісу й 1 ст. л. чебрецю кип’ятити на слабкому вогні у 2 склянках води 15 хвилин, потім відцідити, додати 1 склянку меду й добре перемішати. Приймати по 1 ст. л. кілька разів на день.

Грудний збір: змішати 7 ст. л. коріння алтеї, по 5 ст. л. трави чебрецю, квіток липи та плодів шипшини, по 4 ст. л. трави материнки й шавлії, листя подорожника, по 3 ст. л. трави меліси й листя малини, по 2 ст. л. трави сухоцвіту багнового та хвоща польового, кори верби, по 1 ст. л. трави м’яти й коріння оману, 1 ч. л. коріння солодки. Цей збір підходить і дітям. 3 ст. л. збору (для дітей — 1-2 ст. л.) залити 0,5 л окропу, настояти годину, відцідити. Пити по 0,5-1 склянці маленькими ковтками теплим на ніч (дітям приймати по 100 мл).

Журавлина з коньяком: змолоти на млинку для м’яса 1 склянку журавлини й відтиснути сік. Додати до нього по 1 склянці меду та коньяку, гарненько перемішати. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день, поки суміш не закінчиться. Цей рецепт завжди допоможе за тривалого, виснажливого кашлю.

Сік капусти з медом. Сухого кашлю допоможе позбутися сік капусти з медом (на 1 склянку соку 1 ст. л. меду). Пити по 1 ст. л. кілька разів на день до повного зцілення

Розтирання

Ялицева олія — в разі нестримного кашлю. За нестримного грудного кашлю перед сном гарненько розтерти спину ялицевою олією й закутати. Зазвичай двох-трьох процедур вистачає для одужання.

Спину й груди (крім ділянки серця) через день натирати внутрішнім свинячим жиром з горілкою. Розтопити 1 склянку жиру, профільтрувати та додати 2 ст. л. горілки. Щільно закрити кришкою, щоб горілка не випаровувалася. Натертися й обернутися компресним папером, зверху старим простирадлом. Компрес зняти вранці. Курс лікування — до одужання.

Як зупинити напад кашлю

Спосіб, який допоможе зупинити напад кашлю. Мабуть, усі знають неприємний стан, коли на тебе нападає приступ кашлю. Часом просто неможливо зупинитися. Ти намагаєшся відкашляти мокротиння, але кашель тільки посилюється. Дуже неприємно, якщо такий напад стається на вулиці.

Є дуже хороша вправа, яка допомагає впоратися з кашлем. Її випробувано не раз, і результат завжди тільки позитивний. Невідомо, в чім тут річ, але кашель припиняється. І дуже швидко! Отже, якщо ви почали кашляти й не можете зупинитися, треба зробити таке. Станьте рівно, підніміть праву руку й потягніть її так високо, як тільки зможете. Тягніть доти, доки кашель не вщухне. Можете повірити — станеться це дуже швидко.

01.11.2018Володимир Гуртовий, лікар-терапевт, лікар народної медицини



Рівне-Ракурс №10 від 01.11.2018p. 
На головну сторінку