Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Купівля квартири через агентство нерухомості

Огляд рекомендацій юриста зі складання договору і оформлення угоди.

Полезные советы при выборе жилья от специалистов НЕСТ и Гринвиль всегда будут кстати.

Вибір агентства

При виборі агентства слід звертати увагу на наступні критерії:

Період (стаж) роботи.

Штат співробітників, їх кількість.

Розцінки агентства.

Відгуки про роботу ріелторів.

Популярність агентства на ринку нерухомості.

Зв'язавшись з шахраями або фірмами-одноденками, ви ризикуєте втратою фінансів і навіть правами на квартиру.

Як перевірити надійність агентства нерухомості?

Після знаходження відповідного варіанту обов'язково перевірте юридичну інформацію про агентство. Для цього знадобляться документи фірми: сертифікати, виписка з ЕГРЮЛ і атестат на ведення ріелторської діяльності. Відвідайте податкову і арбітражний суд з метою з'ясування поточного статусу компанії. Ріелторське агентство не повинно знаходитися в числі банкрутів.

Представник обраної вами фірми зобов'язаний надати трудовий договір, на підставі якого він здійснює роботу від імені агентства. Не забувайте оформити відносини з ріелтором письмовою угодою на надання послуг з пошуку квартири.

Для чого необхідний ріелтор?

Звернення в агентство істотно полегшує пошук і реєстрацію нерухомості. Переваги звернення до ріелтору:

Консультації з юридичних питань.

Пошук, знаходження і огляд квартири.

Проведення торгів з продавцем.

Вивчення вигідних пропозицій на ринку нерухомості.

Допомога з отриманням іпотеки або покупки квартири по материнському капіталу.

Укладення договору купівлі-продажу.

Державна реєстрація права власності.

Скориставшись послугами агентства, ви зможете розраховувати на підбір оптимального варіанту житла.

Які послуги надає ріелтор?

Основний обов'язок ріелтора - надання юридичної чистоти угоди. До ході роботи фахівець встановлює законність прав власника, стежить за випискою колишніх мешканців, збирає довідки з ЕГРН, будинкової книги, банківські схвалення і відомості про осудність продавця. Завершальними обов'язками є складання договору купівлі-продажу і допомогу з реєстрацією права власності покупця.

Як правильно скласти договір з агентством?

Угода на послуги агентства нерухомості містить обов'язкові відомості наступного типу:

Вказівка ??послуг агентства.

Права та обов'язки сторін.

Ціна послуг.

Термін дії договору.

Додаткову інформацію про наявність звітності.

Підстави для розірвання угоди.

Договір має письмову форму за довільним зразком. Звертайте увагу на всі пункти, так як на кону стоять великі фінанси.

Вартість послуг агентства

Розмір комісії агентства нерухомості залежить від загальної вартості квартири, що купується. Розцінки коливаються від 3 до 9% в залежності від статусу фірми і складності робіт. Наприклад, якщо потрібно спочатку приватизувати квартиру - ціна послуг ріелтора буде вище. Іноді в договорі закріплюється фіксована сума. Про всі нюанси найкраще домовлятися заздалегідь. Убезпечити себе від шахраїв можна тільки при ретельному вивченні пунктів угоди на предмет прихованих платежів.

Укладення договору з агентством

Універсального зразка договору з компанією не існує. Покупцеві доведеться укладати угоду по стандартному бланку, який надасть агентство. При цьому за клієнтом зберігається право внесення змін до положення договору. Подібні зміни фіксуються шляхом складання додаткової угоди. Термін дії договору зазвичай не перевищує 1 року. Від покупця можуть знадобитися оригінали документів. Процедура оформляється у вигляді передавального акта в двох примірниках.

Законодавство

Правовідносини між посередниками і клієнтами регламентуються законом. Зараз розробляється ФЗ «Про ріелторську діяльність в Росії». На даний час робота агентств спирається на положення Уряду РФ, суб'єктів, Цивільного кодексу, а також місцевих органів влади. Планується, що з введенням єдиного зводу правил посередницька діяльність вийде на новий рівень.

На що варто звернути увагу при підборі квартири?

Укладаючи договір про співпрацю, ріелтор і клієнт домовляються про дотримання інтересів. За умовами угоди посередник підбирає квартиру з урахуванням побажань замовника. Особливу увагу звертають на ціну, сусідів, інфраструктуру, екологічний стан району та місце розташування квартири. Рекомендується заздалегідь передати посереднику перелік побажань.

Придбання квартири.

Визначившись з варіантом квартири, саме час подбати про вибір способу розрахунку. Купівля житла в новобудові і на вторинному ринку істотно відрізняються. У першому випадку мова йде про укладання договору ДДУ і розрахунками по іпотеці або материнському капіталу. Купівля готової квартири передбачає готівкову форму розрахунку або оренду банківського осередку терміном на 2-3 місяці. Обов'язково перевірте особистість продавця і відсутність домагань на квартиру з боку інших власників.

Купівля за рахунок іпотеки

Залучаючи грамотного ріелтора, покупець може скористатися іпотечною схемою розрахунків по житлу.

переваги:

Перехід права власності на квартиру.

Юридична чистота угоди.

Прискорене отримання схвалення з боку банку.

Збереження первісної вартості житла.

Негативною стороною покупки за рахунок іпотеки вважаються високі відсотки від банку. Найчастіше сума доходить до 100-150% від вартості квартири.

За материнський капітал

Скористатися материнським капіталом можна як повністю, так і частково.

плюси:

Можливість покупки будь-якої нерухомості.

Юридична перевірка угоди.

Мінімальні ризики.

Недоліком вважається тривале оформлення перекладу через Пенсійний Фонд. Після схвалення гроші надійдуть на рахунок забудовника або продавця за безготівковим розрахунком.

За готівковий розрахунок

Підходить для покупки квартири на вторинному ринку, коли крім посередника сторонами угоди виступають продавець і покупець. Відповідно законодавства, вартість нерухомості фіксується в договорі купівлі-продажу. Перевагою є передача грошей продавцю через банківську комірку, нотаріуса або акредитив (безготівковий платіж). Недолік - ризик зіткнутися з шахраями і втратити сплачений аванс або завдаток.

08.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 08.11.2018p. 
На головну сторінку