Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №887 від 16.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як отримати гарний врожай капусти

Як отримати гарний врожай капусти

Пропонуємо вашій увазі кілька основних правил, які допоможуть вам отримати гарний врожай капусти на вашій ділянці.

Перше - капуста любить воду, тобто виходячи із цього розміщайте її в низинці (за можливістю). Друге - капуста любить світло (рослина тривалого світлового дня), тобто ніякого затінення не переносить, інакше будете без качанів, з одним листям. Третє - у капусти якнайбільше число шкідників, її люблять всі (попелиця, білокрилки, трипси, капустяна міль та інші гусениці). Звідси висновок - повторна посадка на тім же місці мінімум через три роки зі своєчасною обробкою засобами захисту.

Вирощуємо розсаду

Гарну розсаду ранніх сортів капусти можна одержати тільки в закритому ґрунті.

На віконцях вона виростає квола, часто хвора «чорною ніжкою». Та й турбот з нею у квартирі багато. У домашніх умовах складно витримати температурний режим у денний і нічний час.

Ґрунт під розсаду ранньої капусти використовують з-під огірків, додають на 1 кв. м 1 відро здрібненої червоної глини,1 склянку деревного попелу, 1 ст. ложку суперфосфату. У відкритий ґрунт розсаду висаджують в останній декаді квітня - середині травня.

Перед посівом замочують насіння в поталій воді, у яку додають 1 столову ложку меду на півлітра води. Через 30 хвилин підсушують насіння на дрібному ситі і припудрюють порошком біопрепаратів гамаїр і алірин для профілактики захворювань.

До сходів посіви тримають під додатковим плівковим укриттям при температурі близько 20 градусів. З появою проростків температуру знижують до 10 градусів і розташовують сходи так, щоб дати рослинам максимум сонця. Міжряддя рихлять і припудрюють деревним попелом для профілактики грибкових захворювань. Через 2 тижні сходи поливають розчином препарату гліокладин. 

Розсаду пізньої капусти вирощують у відкритому ґрунті з біопідігрівом. На місці майбутньої грядки викопують траншею глибиною близько 60 см і шириною 100 см, набивають її підстилковим пріючим гноєм корів, перемішуючи шарами із соломою або старим сіном. Ця маса близько 60 днів виділяє тепло. Зверху насипають шар родючого ґрунту із червоною глиною, що містить багато мікроелементів і втримує вологу в прикореневому шарі ґрунту.

Насіння перед посівом обробляють так само, як і для ранньої капусти. До сходів грядку накривають плівкою, у холодні ночі посіви додатково утеплюють.

З появою проростків ставлять дротові дуги й улаштовують плівкове вкриття. У теплі дні вкриття прибирають. Рослини гартують, поступово привчаючи їх до відкритого повітря. При нижньому підігріві рослини розвиваються стрімко. Якщо потрібно підігнати ріст розсади, підживлюють її розчином азотного добрива й рясно поливають. Підживлення в цей період гнойовою рідотою протипоказані, тому що вони провокують захворювання чорною ніжкою.

Після висадження розсади на постійне місце, укривають її лутрасилом. Під таким укриттям рослини захищені від пекучих променів сонця і хрестоцвітної блішки. Приживлюваність міцної розсади складає практично 100%.

Вимоги до ґрунту

Капуста не любить піщаний ґрунт і бідний органічними речовинами. Оптимальним варіантом є заплавні ґрунти, заливні ґрунти, які ще додатково забезпечуються мінеральними добривами.

Як поливати

Капуста любить воду. Однак не варто перестаратися з поливом, інакше можливий розвиток судинного бактеріозу.

Гарний урожай можна чекати у випадку внесення достатньої кількості добрив. Якщо розглядати нечорноземну зону, то під середні та пізні сорти капусти вноситися близько 5 кг гною на кв. м. Для ранньої капусти більше підійде перегній в обсязі 7-10 кг. Не зайвим буде внести аміачну селітру (близько 30 г/кв.м), суперфосфат (близько 20 г), хлористий калій (близько 10 г).

Основний шкідник для білокачанної капусти - це гусениці метелика-капусниці. Боротьба з ними здійснюється вручну (при невеликій кількості рослин) або за допомогою хімікатів. Із хвороб - кила або чорна ніжка, причина яких у поливі холодною водою та щільному ґрунті із застійною вологою.

Капуста в процесі свого росту вимагає багато уваги, однак своїм урожаєм згодом може радувати родину весь осінній і зимовий сезон.

Інші види капусти. Особливості вирощування

Технологія та способи вирощування інших видів капусти аналогічні білокачанній, мають незначні відмінності.

Пекінська та китайська капуста мають особливість - формують продуктовий орган тільки в умовах короткого дня - рано навесні і пізньою осінню. Ці рослини погано переносять пересадження, тому вирощують їх безпосередньо посівом насіння у ґрунт.

Розсада цвітної капусти дуже вимоглива до родючості ґрунту, вологи, тепла та недоліка мікроелементів - марганцю й бора. Ця вологолюбна рослина, особливо в період формування голівки, не виносить високі температури. Підвищення температури до 25-30°С і пересушування ґрунту, а також якщо не вистачає в ґрунті марганцю й бора, сприяє утворенню дрібних пухких голівок та у качані утвориться порожнина.

Капуста броколі є різновидом цвітної капусти, відріз-няється пухкою голівкою (суцвіттям) зеленого, жовто-зеленого або фіолетового забарвлення. Броколі менш вимоглива до умов вирощування, чим цвітна капуста. Її вирощують і розсадним і безрозсадним способами.

Брюссельська капуста має високе стебло, на якому в пазухах листя формується до 90 маленьких (діаметр 2,5-7,0 см) качанчиків. У капусти брюссельської великий вегетаційний період (135-160 днів), тому вирощують її переважно розсадним способом. Насіння на розсаду висівають 20-25 квітня у відкриті розсадники. Сходи з’являються на 5-6-й день. У цей період сіянці обробляють попелом або тютюновим пилом від хрестоцвітної блішки, що ушкоджує сім’ядольні листочки тай крапку росту. Висаджують розсаду на постійне місце у віці 40-45 днів.

У капусти кольрабі продуктовим органом є соковитий і ніжний стеблоплід. Існують ранньостиглі (від сходів до технічної спілості до 80 днів), середньостиглі (81-90), пізньостиглі (понад 90 днів) сорти. Для одержання ранньої продукції, вирощують розсаду. Строки висадження визначаються часом споживання продукції. Най-більш ранній строк посадки - кінець квітня -1 декада травня, середні та пізні сорти - з 15 травня до 5 червня. 

Розсада готова до висадження при наявності 3-5 справжніх листків. При безрозсадному способі, насіння висівають у два - три строки з інтервалом в 15-20 днів. Кольрабі вирощують і повторною культурою, висіваючи насіння безпосередньо на грядки в середині липня - початку серпня, залежно від зони.

16.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2018p. 
На головну сторінку