Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №888 від 22.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як самостійно зробити хороший компост

Як самостійно зробити хороший компост

Компост є корисною та необхідною підгодівлею всіх рослин, особливо тих, які потребують добрив, наприклад: троянда, огірки, капуста. Плюс компосту полягає в тому, що він не зашкодить корінню і забезпечить потрібне підживлення рослин і культур.

Компост додасть до грунту потрібну кількість гумусу, зробить його пухким. Така земля краще вбирає воду і здатна пропускати повітря, і звичайно ж, грунт. Перекопана земля з компостом, набагато більш піддається обробці.

Багато садівників переконані – гній за своїми поживними речовинам набагато корисніший, ніж компост, тільки це не завжди правда, для того, щоб сказати що краще і корисніше, необхідно володіти інформацією про спосіб приготування добрива і його складових. До того ж, гній, сьогодні, коштує дорого, а компост може бути його бюджетним варіантом.

Що потрібно для якісного і корисного добрива? Що додати в найкращий компост для кращого перегнивання і як його приготувати?

На початку, приготуйте бочку, на одну третину наповніть дрібно нарізаними бур’янами, зеленню інших садових культур, і травою. Відповідно, чим якісніше ви наріжте, тим краще вийде добриво.

Далі, ретельно утрамбуйте зелень в бочці і залийте теплою водою на 5 см вище всієї маси і поставте на сонці, в тепле місце, там вона повинна простояти близько десяти днів і бродити. Не забувайте періодично перевіряти кількість води, якщо бачите, що вона вбралася, залийте потрібну кількість. Після десяти днів наповніть бочку до країв водою і перемішайте.

Візьміть гнойову суміш або курячий послід, і додайте в бочку. Приготуйте близько п’яти відер тирси, залийте двома відрами розчину в окремій ємності і все ретельно перемішайте, всю готову суміш вилийте в першу бочку.

Суміш повинна вийти пухкою, щоб змогла насичуватися киснем. Якщо бачите, що компост виходить густим, візьміть більше тирси або торфу. Через пару днів, маса прогріється, ще трохи терпіння і буде готовий якісний, корисний, найкращий, хороший компост.

Часто додають садівники для створення компосту хворі рослини, бур’яни з великими корінням, хімікати, будматеріали, залишки їжі — це величезна помилка і так робити не можна, ви тільки погіршуєте якість компосту.

22.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 22.11.2018p. 
На головну сторінку