Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №890 від 06.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

У Рівному відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю

Мистецтвом співу, танців та презентацією оригінальних художніх витворів. Так у Рівному відзначили Міжнародний день з інвалідністю, що традиційно святкують 3 грудня.

Сценарій свята був запропонований людьми з особливими потребами.

«На Рівненщині проживає 72 тисячі людей з інвалідністю. Ми змінюємо до них відношення докорінно. При будівництві соціальних закладів та доріг обов’язково враховуються потреби таких людей. Ще одним вдалим проектом, що нині реалізується на Рівненщині є відкриття інклюзивно-ресурсних центрів. У них надають освітні розвиткові-корекційні послуги дітям та консультації батькам. Підтримують в області й обдарованих та талановитих людей з інвалідністю. Для цього запровадили 10 стипендій», - розповів голова ОДА Олексій Муляренко.

На його переконання, люди з інвалідністю – це повноцінні та активні громадяни нашого суспільства. Просто їм необхідно допомогти соціально адаптуватися.

«Проведення таких заходів - це повага до людей з особливими потребами. Приємно, що для нас влаштовують такі творчі зустрічі», - зазначила Любов Чубик. Жінка – відома штангістка, майстер спорту України з пауерліфтингу. До того ж вона викладає художній дизайн у міському Центрі творчості учнівської молоді. Вона зізнається, що її особливі потреби абсолютно не завадили досягти спортивних успіхів та в росту професійному плані.

На Рівненщині людей з інвалідністю активно залучають до впровадження спільних з владою інклюзивних ініціатив.

«Завдяки нашій спільній роботі з Тетяною Войтович, Петром Поліщуком та Ніною Асєєвою вдасться втілити проект у наступному році. Це розробка тактильних карт центральної частини Рівного, а також придбання спеціальної техніки в музей задля започаткування екскурсій для людей з особливими потребами», - розповів Олексій Муляренко.

За активну громадську діяльність та особисті досягнення керівник області вручив відзнаки Міністерства соціальної політики та обласної адміністрації.

Разом з тим, під час заходів презентували виставку оригінальних робіт -ляльки-мотанки, вироби з макаронів, оригамі, картини та вироби з бісеру, портрети. Також бажаючі мали змогу взяти участь у майстер-класі зі стрінг-арту.

«Вперше у Рівному таким чином відзначають Міжнародний день з інвалідністю. Люди з інвалідністю самі погодилися виступити на сцені та продемонструвати свої таланти. Варті уваги були й їхні художні витвори», - зазначив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олексій Шамак.

06.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 06.12.2018p. 
На головну сторінку