Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №207 від 29.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пам’ятка грибнику

Трупна отрута у грибах утворюється на другий день після збору,

а неправильно законсервовані гриби викликають бутулізм

Минулої середи в реанімаційне відділення Острозької центральної лікарні потрапили дві 14-річні жительки села Грем’яче Острозького району. Дівчатка отруїлися грибами. Незважаючи на всі попередження медиків, жителі області продовжують вживати отруйні гриби. З початку цього року на Рівненщині отруїлося семеро людей. Тому, хочете, чи не хочете, а ви повинні прочитати цю статтю до кінця!

Як свідчить сумна статистика, часто люди труяться від грибів, які колись теоретично вважалися їстівними, але змінилися внаслідок мутації. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах.

Найхарактерніша риса грибів-мутантів - циліндрична ніжка, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрита оболонкою; ушкоджена ніжка, старі, в’ялі, червиві або ослизлі гриби. Не збирайте “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. Не збирайте грибів поблизу транспортних магістралей, на колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

Варто також знати, що гриби повинні підлягати кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці лісового делікатесу кип’ятіть гриби у воді впродовж 7-10 хвилин, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Суворо дотримуйтеся технології консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - бутулізм.

Перші дзвіночки отруєння

через 1-4 години після вживання отруйних грибів (залежно від їхнього виду, віку та стану здоров’я людини) настають нудота, блювота, біль у животі, пронос.

Перша допомога

Викличте швидку. До її прибуття потрібно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або розчину марганцю. Викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток). Після наданої допомоги потрібно дати постраждалому випити міцний чай або каву.

При отруєнні забороняється

Вживати будь-які ліки та їжу, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Без грибів можна прожити, тому (слушна порада!) краще їх зовсім не вживати.

29.09.2005Сергій ВАСЬКОВЕЦЬ,

провідний фахівець Рівненського міського управління Головного управління МНС України




Рівне-Ракурс №10 від 29.09.2005p. 
На головну сторінку