Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №892 від 20.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Коли і які сорти редису саджати, від яких хвороб оберігати

Коли і які сорти редису саджати, від яких хвороб оберігати

Редис - одна з популярних ранньовесняних культур. У коренеплодах і особливо в листях багато вітамінів, що робить їх надзвичайно цінними навесні, коли недолік вітамінів відчувається вкрай гостро. 

Ґрунт для редису потрібен легкий, родючий, у міру вологий, але не перезволожений. Місце гарно освітлене, але для деяких культур допускається невелике затінення. Догляд простий: прополка, розпушування, полив, при необхідності підживлення (не для всіх).

Поради з посадки

Серед коренеплодів редис - найскоростигліша культура, тому за прийомами оброблення він належить до зелених овочів. У порівнянні з іншими культурами редис видасться простим у вирощуванні. Однак у багатьох городників редис навіть у відкритому ґрунті під плівкою, а тим більше в теплиці, погано росте, рано починає стрілкуватися, коренеплід стає дерев’янистим або, навпаки, в’ялим, а в теплиці рослина зовсім не утворює коренеплоду, виростає тільки зелень.

При вирощуванні редису потрібно добре пам’ятати особливості його агротехніки. Забезпечуючи оптимальні умови вирощування, ви завжди будете з гарним урожаєм. Редис не виносить затінення, тому в теплиці його сіють на сонячному місці. Ґрунт удобрюють перегноєм, а тому що він має бути пухким - вносять торф, особливо на глинистих ґрунтах. Тому що редис потребує підвищених доз калію, після посіву ґрунт опудрюють попелом або перед посадкою вносять сульфат калію. 

Висівати треба тільки велике насіння, тому що дрібне швидко стрілкується. Його можна сіяти пізніше, краще під деревами, для одержання зеленого листя на салат. Якщо сходи зійшли занадто густо, редис проріджують. При розгорнутих сім’ядольних листочках їх можна пересаджувати на нові місця. Проріджування посадок є обов’язковим, тому що редис - світлолюбна культура, від затінення рослини починають витягатися й рано давати стрілку.

Редис культура холодостійка, тому, вирощуючи його в теплиці, стежте за температурою, частіше провітрюйте, інакше в рослин буде поганий коренеплід. Ґрунт завжди має бути вологим, полив щоденний, а в пекучі дні зранку і ввечері причому полив проводиться методом дощування по листях. Через якийсь час після поливу, після того як ґрунт трохи підсохне, його обов’язково рихлять і підсапують рослини. 

Редис не підживлюють. Не засівайте редисом відразу велику площу, адже коли врожай поспіє, увесь його потрібно зібрати. Через 20 днів після першого посіву можна проводити повторний, тоді редис буде надходити на ваш стіл безупинно. Навесні висаджують тільки весняні сорти, а не літньо-осінні.

Ранньостиглі весняні

сорти редису

Ранньостиглі весняні сорти (європейська група редису). Найбільш популярні сорти вітчизняної селекції: Ранній червоний, Рубін, Зоря, Жара, Вировський червоний, Грибовський тепличний. З нових сортів: Софіт, Пам’ять Кваснікова, Варіант, Ксенія, Марко.

Іноземні сорти: Корунд, Родос, Біколор, Французький сніданок, Мінітос, 18-денний, 20-денний, Ертатишор, Віра.

У перший рік можна посіяти багато різних сортів і перевірити, які з них краще плодоносять у вас у теплиці. Наступного року вирощувати в основному сорти, що полюбилися, а на невеликій площі випробовувати нові, відбираючи кращі й заміняючи менш урожайні.

Строки посіву

Якщо ви в період з 30 березня по 10 квітня в теплиці посієте велике насіння редису, урожай можна зібрати до початку травня. При такому ранньому посіві слід стежити за температурою в теплиці, частіше провітрювати, для зниження температури поливати міжряддя. Однак якщо буде стояти спекотлива погода, хоч ви й знизили температуру, гарних коренеплодів можна однаково не одержати. Але до столу буде соковита, велика салатна зелень, у якій вітамінів та інших корисних речовин більше, ніж у коренеплодах.

У цей же час можна проводити посів редису у відкритому ґрунті під плівкою. Якщо стоїть холодна погода, краще з поливом почекати, поки температура повітря не досягне 12-15 градусів. Насіння редису швидко проростає (якщо температура для вирощування оптимальна 12-15 градусів, до 18 градусів у сонячні дні). У цей час можна посіяти редис на частині грядки густіше, а потім розсадити по всій грядці. У червні весняні сорти редису не сіють, тому що вони швидко стрілкуються. З 25 липня по 5 серпня висівають літньо-осінні сорти.

Середньостиглі літні сорти редису.

Рожево-червоний з білим кінчиком, Круглий червоний з білим кінчиком, Вировський білий, Сакса.

Середньоплідні осінні сорти редису.

Середньоплідні осінні сорти (азіатська rpупа): Вюрцбургський, Дунгaнський, Альба білий, Крижана бурулька, Кванта, Осінній гігант, Базис, Саратовський, Таrул, Варіант, Софіт. Можна сіяти й Моховський білий, Зеніт, Родос, Червоний велетень.

Ці сорти мають більш тривалий вегетаційний період, чим весняні сорти. Коренеплід у них великий (у деяких досягає 200 грамів). Смак солодко-гострий, коренеплід не стає в’ялим. Стрілкування (цвітіння) відбувається у них тільки навесні. Ці сорти редису довго зберігаються. Їх висівають улітку, з 25 липня по 5 серпня, урожай одержують у вересні. У теплиці період вирощування можна продовжити.

Наприкінці листопада, у грудні та навіть у січні насіння редису можна посіяти в ґрунт (сухим насінням) під зиму на заздалегідь підготовленій грядці, тільки не забудьте запасти відро сухого ґрунту для підсипання зверху.

Хвороби

Чорна ніжка

Чорна ніжка - грибкове захворювання, яке вражає багато видів рослин, особливо в захищеному ґрунті, і зокрема в теплиці. У захворілих рослин темніє коренева шийка, вона стає тонкою, іноді загниває.

Надійний засіб захисту від чорної ніжки - зміна ґрунту або його оздоровлення: полив ґрунту розчином мідного купоросу з розрахунку 1-2 ст. л. (розводять у гарячій воді) на 10 літрів води. Хворі рослини негайно знищують. Насіння прогрівають, при необхідності, у воді при температурі 48-50°С протягом 20 хвилин з наступним охолодженням їх 2-3 хвилини в холодній воді. Систематично провітрюють теплиці й тунелі під плівкою. Ґрунт, де росли хворі рослини, після їхнього видалення поливають розчином марганцівки (3 г на 10 літрів води) і мульчують піском.

Неправильна борошниста роса

Неправильна борошниста роса вражає листя, утворюючи білий наліт. Листя темніє і відмирає. Джерело інфекції насінники, рослинні залишки, рідше насіння.

Для профілактики цього захворювання ретельно прибирають рослинні залишки, знезаражують насіння, прогріваючи його, не допускають загущення посівів, у випадку сильної поразки рослин можна провести обприскування бордоською рідиною.

Суха гниль (фомоз)

Суха гниль (фомоз) - грибкове захворювання, яке вражає рослини на всіх фазах розвитку. На поверхні листя, на коренеплодах, на насіннях утворюються світлі плями із чорними крапками, коренеплід засихає. У вологу й теплу погоду хвороба швидко поширюється, гинуть у першу чергу молоді рослини.

Профілактика: прогрівання насіння протягом 20 хвилин у гарячій воді при температурі 45 -50°С, після чого насіння охолоджують. Навесні, улітку й восени ретельно знищують рослинні залишки.

Почорніння коренів

Захворювання, при якому на коріннях з’являються сірувато-сині плями, спостерігаються вони й у м’якоті. Після того як хвороба захоплює всю поверхню кореня, він зморщується й загниває.

Заходи профілактики — не слід вирощувати редис на вологих ґрунтах, необхідно спалювати хворі рослини після збирання, проводити дезінфекцію ґрунту в парниках.

20.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2018p. 
На головну сторінку