Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №892 від 20.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Без номінації…

Без номінації…

Наше життя постійно поповнюється новими поняттями, які на перший погляд не несуть якоїсь серйозної загрози для гаманців простих українців, але якщо вивчити питання уважніше, то відкривається доволі оригінальна картина…

Отже, 18 грудня в приміщенні «Рівнегазу» пройшов брифінг на якому комерційний директор ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький розповів, що без номінації на газ на грудень 2018 року перебувають: ОСББ Європейський дім; ГО Кант; ОСББ Мій дім; та ОСГ Полковника Тютюнника-2А.

І так, що таке номінація, і чим її відсутність загрожує мешканцям чотирьох будинків у Рівному? Річ у тім, що в нас діє ринок природного газу. Принаймні про це заявляють наші шановні можновладці. В реальності усі етапи закупівлі, добування, транспортування «блакитного палива» жорстко централізовані. Тобто, структури «Нафтогазу» заключають прямі договори з підприємствами, які виробляють тепло. Таких на Рівненщині є близько ста. Решта споживачів має договори з «Рівнегазом», їх, до речі, більше двохсот тисяч. Так як стан розрахунків між теплопостачаючими підприємствами і «Нафтогазом» «Рівне­газу» не відомий, то кожне з таких підприємств при наявності нормальної оплати (це не менше рівня в 78% розрахунків за спожитий газ) ці номінації отримують, про що і повідомляють нашу регіональну газову компанію.

До останнього часу на Рівненщині все з номінаціями було в порядку, хоча в інших регіонах України відсутність номінацій призводила до дуже поганих наслідків. І ось біда під назвою «без номінації» докотилась до Рівненщини. При відсутності номінації на газ він автоматично не відключається, але спожитий газ без номінації буде коштувати споживачам тепла значно дорожче. Не 8,55, а 12, а то й 13 гривень за куб. Різниця більш ніж суттєва, якщо врахувати, що і 8,55 це дорого для споживачів. При цьому, якщо за газ по 12-13 гривень за куб не буде оплати, то «Рівне­газ» зобов’язаний його відключити…

Ось така невесела картина. Особливу пікантність ситуації надає на думку автора те, що продає газ теплопостачаючим компаніям «Нафтогаз», а витягати з тепловиків борги та відключати взимку житлові будинки доведеться «Рівнегазу».

Що робити людям в таких умовах?

На жаль, вибір в нас невеликий. Треба платити і платити за тепло вчасно. На жаль, правила гри виписані так, що заручниками ситуації з «ринком газу» є ми усі. А враховуючи те, що система надання субсидій, які хоч якось допомагали українцям справитись з комунальними оплатами, працює все гірше і гірше, то сьогодні тягар комунальних оплат дійсно стає дуже важкою ношею. Але не платити теж не вийде, бо замерзнемо.

20.12.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2018p. 
На головну сторінку