Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №893 від 27.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Головна умова проекту Світового банку - безкоштовність

Головна умова проекту Світового банку - безкоштовність

20 грудня 2018 року у рамках проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» пройшла сьома обласна медична конференція «Лікування та профілактика хвороб системи кровообігу в Рівненській області».

Під час конференції керівник групи консультаційної підтримки проекту на Рівненщині Сергій Рибачок розповів про реалізацію субпроекту. Зокрема, із запланованих 58 договорів на сьогоднішній день підписано 39.

Також, 23 лютого 2018 року відбулось відкриття серцево-судинного центру у м. Рівне, який забезпечений медичним обладнанням, а саме: ангіографічний комплекс, спеціалізований кардіоваскулярний УЗД сканер, 22 одиниці обладнання для операційної та палат інтенсивної терапії. Разом з відкриттям серцево-судинного центру 13 лікарів пройшли додаткові навчання. За час роботи центру було проведено більше 1000 інтервенційних втручань, а це сотні врятованих життів.

Щодо створення серцево-судинного центру в м. Сарни, то уже підготовлено проектно-кошторисну документацію для реконструкції частини приміщення Сарненської районної лікарні під серцево-судинний центр. І ось 3 грудня 2018 року відбулось розкриття пропозицій по закупівлі для нового центру медичного обладнання. Свої пропозиції надали 7 компаній, у тому числі 3 іноземні. Наразі проводиться оцінка пропозицій.

Для закладів охорони здоров’я області в рамках проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» було придбано 18 автомобілів швидкої допомоги, які вже поставленні та працюють. Також завершено закупівлі медичного обладнання для закладів охорони здоров’я вторинного рівня. Заклади отримали спеціалізовані кардіоваскулярні сканери, аналізатори кардіомаркерів, дефібрилятор-монітори. На І півріччя 2019 року заплановано поставку електрокардіографів, систем для проведення тредміл-тесту, приладів холтерівського монітору. За словами Сергія Рибачка, це дасть змогу проводити якісні обстеження в районних лікарнях і пацієнтам доведеться менше проводити обстежень в обласному центрі, що значно зручніше для людей, економить їх час і гроші. До речі, про гроші. Сергій Рибачок наголосив, що головною умовою реалізації даного проекту є безкоштовність надання медичної допомоги. Це повинні пам’ятати усі заклади охорони здоров’я задіяні в реалізації програми «Світового банку». Витратними ж матеріалами повинні забезпечувати органи місцевої влади.

Важливою ділянкою роботи групи консультантів проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» є реконструкція та ремонт амбулаторій. Наразі підписано 5 договорів на капітальний ремонт та реконструкцію лікарських амбулаторій у Володимирецькому, Зарічненському, Корецькому та Гощанському районах (19 об’єктів). Оголошено повторну закупівлю по виконанню робіт з ремонту та реконструкції лікарських амбулаторій І та ІІ етапів (37 об’єктів). Розкриття пропозицій заплановано на 22 січня 2019 року. Вже оголошено тендер на роботи з ремонту та реконструкції лікарських амбулаторій ІІІ етапу (33 об’єкти). Розкриття пропозицій заплановано на 27 грудня 2018 року.

Для підтримки впровадження проекту розроблений спеціалізований веб-портал за напрямком хвороби системи кровообігу. Підписано договір на чотири щорічних соцопитування населення стану медичної галузі Рівненщини. Підписано договір на проведення інформаційної кампанії щодо профілактики хвороб системи кровообігу. Постійно здійснюється інформування населення про реалізацію проекту через засоби масової інформації та соціальні мережі, проводяться прес-конференції та роботи з громадськими активістами.

Усього в рамках проекту запланована закупівля медичного обладнання для 220 лікарських амбулаторій області, а також проведення навчань для медичних працівників та менеджерів охорони здоров’я області.

27.12.2018Олеся Оленіч



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2018p. 
На головну сторінку