Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №895 від 10.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Рятують рибу від задухи, – Рівненський рибоохоронний патруль

В осінньо-зимовий період для виживання водних біоресурсів вирішальне значення має вміст кисню у воді. Взимку більшість водойм вкриті товстим крижаним покровом, через який повітря не проходить до води. В результаті цього запаси кисню у воді знижуються, що може призвести до зимової задухи риби.

Так, 26-27 грудня інспектори Рівненського рибоохоронного патруля у водоймі Залив, що поблизу смт Клесів Сарнинського району у льоду прорубували ополонки та вставляли у них снопи з очерету і соломи. Такі заходи допомагають рятувати рибу від замору, попереджують застій води та безперервне гниття водоростей.

Кисень потрібен для життя мікроскопічних водоростей, які в процесі фотосинтезу поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Коли ж такий процес не відбувається – виникають процеси задухи, які загрожують водним біоресурсам.

Ознаки задухи дуже прості: скупчення великої кількості риби в ополонках та неприємний запах з води. Для запобігання задухи водних біоресурсів, достатньо прорубувати ополонки на водоймах, переміщувати воду в ополонках, збагачуючи її киснем. Також, за можливості, очистити сніг з льоду на більшій площі водойм. Пробиті ополонки необхідно на ніч вкривати очеретом, щоб гази, які утворюються в процесі гниття, вільно виходили з води в атмосферу. Ці прості дії забезпечать водним жителям спокійне перебування у водоймі в зимовий період аж до сходу криги.

«Просимо не бути байдужими та брати участь у збереженні водних біоресурсів нашої області. Лише завдяки спільним зусиллям та активній громадській позиції можливо зберегти природні ресурси і багатства», - закликали у Рівненському рибоохоронному патрулі.

Управління Державного агентства рибного господарства у Рівненській області звертається до кожного з рибалок, до орендарів водних об’єктів,  громадських організацій та товариств природоохоронного спрямування стежити за ходом зимівлі риби. Про явища задухи просимо повідомляти за телефоном «гарячої лінії» Рівненського рибоохоронного патруля

10.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 10.01.2019p. 
На головну сторінку