Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №895 від 10.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікування і профілактика ангіни та тонзиліту

Лікування і профілактика ангіни та тонзиліту

Запалення слизової оболонки глотки, нерідко також мигдалин (тонзиліт), викликане інфекцією або роздратуванням. При цій хворобі запалення вражає задню стінку глотки, але не зачіпає мигдалини, на відміну від ангіни. Захворіти фарингіт можна після переохолодження, він часто буває компонентом ГРЗ разом з нежиттю.

Завжди краще не доводити до хвороби і потурбуватися про профілактику ангіни та тонзиліту, фарингіту, середнього отиту. Тому варто звернути увагу на препарат Бактобліс, який не являється антибіотиком. Почитати про переваги даного препарату та зробити замовлення можна на сайті компанії https://bactoblis.com.ua/

Ангіна

За підозри на захворювання ангіною потрібно обов'язково звернутися до лікаря. Важливо вчасно і правильно встановити діагноз, тому що ускладнення від ангіни можуть мати серйозні наслідки.

Ангіна може бути передвісником ревматизму. Ангіна може призвести до тяжких ускладнень з боку серця (міокардит), суглобів (ревматизм) і нирок (нефрит). Крім того, навколо мигдалин може утворитися гнійник (абсцес), в особливо важких випадках статися зараження крові (сепсис).

Лікування ангіни проводять, як правило, на дому. Обов'язковий строгий постільний режим. Відомо, що якщо лікувати ангіну за допомогою антибіотиків, то вона проходить через 7-12 днів. Але можна, прискорити і істотно збільшити ефективність лікування, додавши в схему лікування елементи біотерапії. Поліпшення настає в перший - же день після першої процедури.

Тонзиліт

Як на ангіну, так тонзиліт матимуть симптоми запалення глоткових мигдалин. У чому відмінність? Ангіна - це гостре захворювання, що супроводжується інтоксикацією можливо навіть сильною, тому бачимо підняття температури до 39-40C , головний і м'язовий біль, різкими болями в горлі при ковтанні, загальною слабкістю. Тонзиліт - це хронічний процес, багато людей переносять його загострення "на ногах" особливо не надаючи значення його симптомів: невеликого підвищення температури, першіння і болю в горлі, незначного загального нездужання, ніж роблять велику помилку. Це сприяє хронізації захворювання, виникає хронічна інтоксикація і алергізація організму, періодично підвищується температура (наприклад до 37,1-37,5 С), підвищується стомлюваність, погіршується працездатність, з'являються болі в суглобах і серце, розлади нирок, нервової системи. У підсумку можуть розвинутися як ревматизм, так і порок серця, так і хронічні захворювання нирок. Не рідко через мигдалини може закладати вуха, розвинутися запалення середнього вуха.

На хронічний тонзиліт страждають багато людей і тому його необхідно лікувати. Чому? Дітям та підліткам, щоб уникнути частих застуд, стати міцніше, вище, здоровіше, а також поліпшити розумові здібності (посидючість, концентрація уваги, успішність).

Особам середнього віку, щоб продовжити молодість, активність і працездатність, виглядати молодше однолітків. Літнім щоб віддалити наступаючі захворювання, скоротити витрати на лікування і продовжити життя. Згідно з радянською і американською статистикою ризик захворіти інфарктом міокарда або інсультом головного мозку збільшується в дев'ять разів у осіб з хронічним тонзилітом.

Однак у частини населення побутує хибна думка, що лікуватися не обов'язково, тому що у них не болить. Але, саме хронічні запалення в тонзиліт може протікати взагалі без симптомів і в тому числі без болю. Найчастіше людей турбує смердючий запах з рота, який обумовлений гнійними пробками, які утворюються при хронічному тонзиліті. При кожному ковтальний рух скорочуючись глоткові м'язи, стискаючи мигдалини, спорожнюють гнійний мішок лакун. Вчені підрахували, що це сприяє стіканню і проковтування більш склянки слизисто-гнійних виділень на добу.

Підійдіть до дзеркала, притисніть ложечкою корінь язика і ви побачите мигдалини великих розмірів, червоні, пухкі, покриті густою гнійної слизом з безліччю щілин (лакун) з гнійної слизом в глибині, в якій живуть і розмножуються мікроби.

Токсини, що виділяються цими мікроорганізмами, вражають внутрішні стінки серця, судин, нирок і суглобів, викликають більшість хронічних хвороб. Перші ж симптоми цих захворювань проявляються в молодості у вигляді рідкісних, короткочасних, легких болів в області серця, або суглобів або попереку. Внаслідок цих негативних факторів середня тривалість життя менше 70 років, а потенційні можливості організму набагато перевищують ці терміни. Існує думка, що якщо медицина навчиться очищати і оздоровлювати всю слизову оболонку, то інші тканини здатні «прожити» до 200 років.

лікування

У колишні роки були досягнуті добрі результати в профілактиці тонзилогенного захворювань, питання вирішувалося радикально, фахівці дружно виступали за видалення піднебінних мигдалин, за принципом: немає мигдалин - немає ангін, немає і вторинних захворювань. Але з'явилися нові проблеми - вторинний місцевий імунодефіцит у перенесли видалення мигдалин, почастішання запальних захворювань носа і навколоносових пазух, алергічних захворювань, поліпозу носа, хронічного фарингіту, бронхіту, нерідко порушення менструального циклу, проблемм з вагітністю та ін.

У зв'язку з цим в даний час професіонали у всьому світі дуже обережно ставляться до видалення піднебінних мигдалин і навіть аденоїдів, і вважають, що потрібно робити все, що б тонзиліт зберегти! Та й не можна вирішувати даний вопрс в наш техногенний вік - старим незграбним методом. Тобто не можна жертвувати органом, якщо є можливість лікувати орган без його видалення. Адже процес лікування тонзиліти - в ліквідації вогнищ хронічного запалення, а не самих тонзіл. Це важливо зрозуміти!

У наш техногенний вік є такі можливості, головне бажання і розуміння, що потрібно робити. У нашій клініці це питання вирішується з допомогою апарату "Surgitron", творці, якого врахували недоліки застосування хірургічних лазерів в ЛОР-хірургії, передбачили і реалізували в своїй розробці можливість органо-сохранного лікування тонзіл.

Для дітей можливе лікування хронічного тонзиліту не тільки органо-зберіганню процедурами, проводячи лакунотомію (процедуру короткочасного впливу спеціальним наконечником апарату Сургитрон на тканину мигдаликів), але найчастіше у дітей можливо повністю консервативне лікування, з використанням тільки засобів природного походження, непрібегая навіть до мінімальних хірургічним інтервенцій. Це підтверджено багаторічним досвідом нашої клініки. У дорослих вибір тактики лікування визначає ступінь занедбаності процесу, але тим не менш органо-сохранное лікування можливо більш ніж у 80% пацієнтів.

Подивіться на картину В.Верещагіна "Біля воріт Тамерлана". Дві тонзиліт, як і ці два стражника біля воріт в святиню, охороняють ворота в дихальний і травний тракти. А тепер уявіть, що стражники захворіли, у них зламані лук і стріли, погнуті списи, вони присіли, прилягли або, що ще гірше - взагалі залишили свій пост.

PS! За даними фахівців школи відомого литовського курартолога Кароля Денейкі (багато років очолював санаторно-курортний лікувальний центр - "Парк здоров'я" в Друскінінкай), мигдалини і аденоїди по мимо загальновідомих функцій виконують ще й гормонорегулрующюю, а так само токсіносдержівающюю функції, тому їх видалення пов'язане НЕ тільки з рубцюванням усть слухових труб, що вимагає в подальшому шунтування барабанної порожнини, але і до порушення детоксікаціоннонних і гомронорегулірующіх процесів в організмі, і навіть зниження творчих здібностей малюків.

10.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 10.01.2019p. 
На головну сторінку