Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №275 від 18.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Свято триває

Народний фольклорний гурт "Барвінок" під керівництвом Петра Тимощука святкує Василя та Маланку

Щедрі вечори у Рівному

Завершується ІІІ Фестиваль пісенно-музичного мистецтва "Різдвяні піснеспіви"

Протягом двох тижнів Рівне вітало учасників фестивалю, організованого Рівненською єпархією УПЦ КП за підтримки міського та обласного відділів культури.

До участі організатори запросили академічні, народні, дитячі, парафіяльні хори з Рівного та Дубна. Старовинні псалми і народні колядки, шанобливо збережені нашими краянами, різдвяна музика у виконанні симфонічного і камерного оркестрів обласної філармонії лунали у стінах православних соборів Рівного, у концертних залах обласного центру.

Мистецьке свято поєднало в собі давні релігійні, музичні та обрядові традиції. Мешканці обласного центру, більшість яких ще не втратила своїх селянських коренів, хоча й трохи призабула новорічні звичаї пращурів, мали можливість послухати колядки й щедрівки з далеких поліських районів Рівненщини та Волині у виконанні учасників фольклорних ансамблів, і серед них - славетного творчого колективу Етнокультурного центру “Веснянка” Палацу дітей та молоді (керівник - Віктор Ковальчук).

Незвично чути у стінах, котрі щодня вбирають звуки молитви, народні колядки та різдвяні мелодії світських композиторів. Рівнянка Ольга Ярощук вражена:

-Тут відпочиваєш і тілом, і душею. Я півтори години слухала піснеспіви у Свято-Покровському соборі і ніскілечки не втомилася - навпаки, вийшла із собору, наче на світ народилася!

- Народні колядки і щедрівки повернулися у наше життя, стали його часткою, - говорить керівник камерного дитячого хору “Аве Марія” Марія ГОНЧАРОВА. - А різдвяні твори класиків української музики - Кирила Стеценка, Станіслава Людкевича, Миколи Леонтовича - це для нашого хору, - обов’язкова частина програми. Цього року ми додали до неї колядку-щедрівку нашого сучасника Я.Яценевича. “Різдвяні піснеспіви” - урочисте і радісне свято, хотілося б, щоб до нього долучилися діти з інших регіонів України.

За народною прикметою, зелене Різдво - білий Великдень. Художній керівник народного вокального ансамблю “Лукаш” МБК Галина ІВЧЕНКО запевняє:

-Хоча цього року погода у січні зовсім не зимова, і відсутність снігу трохи засмучує, та ми намагаємося створити рівнянам святковий настрій. Бачу, що сьогодні нам це вдалося!

Фестиваль завершиться у п’ятницю, 19 січня, театралізованим дійством на майдані Короленка, приуроченим до Святого Водохреща, і гала-концертом творчих колективів у Залі органної та камерної музики, а далі плавно перетече у традиційне мистецьке свято автентичної колядки та вертепів - ХІ Слов’янський фольклорний фестиваль “Коляда”.

Веселих усім свят, дзвінкої Коляди!

18.01.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 18.01.2007p. 
На головну сторінку