Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №901 від 21.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сосна і ялинка дарують здоров’я цілий рік

Сосна і ялинка дарують здоров’я цілий рік

Сосна - унікальна рослина, яку українці поважали з давніх-давен, використовуючи її цілющі властивості для оздоровлення. Сосна, власне, як і ялина, - животворні дерева, в них корисне все: шишечки (молоденькі й старі), гілочки, хвоя й живиця. І дуже шкода, що ці пахучі деревця, без яких важко уявити новорічну ніч, після свята, ще зовсім «живі», купами валяються на смітниках.

Очисні процедури виведуть токсини з організму

У той час, як ми лише згадуємо про старовинні соснові рецепти наших пращурів, у найпрестижніших американських центрах давно використовують гілочки сосни із шишками для детоксикації організму, лікування проблемної шкіри тощо. А ми знаємо, що токсини (в перекладі з грецької – отрута) – це речовини бактеріального, рослинного чи тваринного походження, які здатні пригнічувати фізіологічні функції організму, спричиняючи хвороби чи навіть смерть людей. За допомогою сосни (ялини) можна самому влаштувати вдома таку детоксикаційну, очисну процедуру, як обгортування, особливо показане людям із псоріазом, вітиліго, іншими шкірними хворобами. Для цього 2-3 кг подрібнених гілочок (якщо є шишки, ще ліпше) варити на слабкому вогні протягом 30 хв у 10 л води (підійде звичайне емальоване чи оцинковане відро). Приготувати велику клейонку чи поліетиленову плівку, в яку можна загорнутися дорослій людині. Покласти на ліжко теплу ковдру, зверху клейонку. Узяти бавовняне простирадло чи довгу, до п’ят, сорочку й намочити в добре теплому відварі. Сперш обгорнутися простирадлом (одягти сорочку), а потім лягти й замотатися в клейонку (плівку) та загорнутися в ковдру. У такому компресі, пітніючи, потрібно побути годину. Крім того, що очищається шкіра, ця процедура виводить з організму ще й різні шлаки: інколи на простирадлі в різних місцях можна бачити темні плями – це токсинові «мітки». Очищення ліпше робити на ніч. Гарний оздоровчий ефект дають очисні клізми. 3 ст. л. подрібнених соснових гілочок залити 2-3 л води, поварити на слабкому вогні 10 хв. У відвар додати 1 ст. л. солі, охолодити до кімнатної температури й робити клізми протягом 3-4 днів. Врахуйте, що найбільш підхожий час для очищення - на місяць, що спадає.

Як приготувати корисний чай і живильну мазь

Крім того, сосна містить ефірні олії, дуже багато хлорофілу, вітамінів С, К, вона має антиоксидантні властивості. Раджу обливатися, вмиватися відваром і пити для поліпшення складу крові такий духмяний чай: узяти порівну соснової хвої (можна з молоденькими гілочками), плодів шипшини й цибулиння. Усе перемолоти на млинку для кави. 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 5 хв і пити як чай, можна з медом. Такий напій також гарно чистить судини, активує роботу печінки тощо. Також я готую з новорічної сосни таку живильну мазь. Узяти соснові чи ялинові гілочки (ще ліпше, якщо на них є смола-живиця), подрібнити й змішати із сальною сіткою у співвідношенні 1:1. Варити на водяній бані 2 години. Процідити, витиснути ретельно й вилити в баночку. Мазь можна використовувати як крем для рук, особливо це актуально зараз, коли шкіра рук потерпає від пересушування. Мазь ще корисно втирати у хворі суглоби, за остеохондрозу, змащувати шкіру в разі застосування медичних банок, просто втирати за вушком для поліпшення загального самопочуття. Гарний ефект дає втирання мазі в ділянку основи нервової системи – хребет.

Бурштинова настоянка запобігає застуді

Навіть камінь, утворений із застиглої живиці, - бурштин (янтар), має лікувальну дію. Сьогодні відомо, що бурштин випромінює негативні іони, які благодійно впливають на людський організм, а бурштинова (янтарна) кислота є біостимулятором і антистресовим препаратом. Аритмія, головний біль, втома зменшуються, якщо натирати шию, потилицю, скроні, зап’ястки настоянкою чи просто шматочком бурштину. Під час епідемії грипу корисно вживати щоранку чай з додаванням кількох крапель бурштинової настоянки, а натирання грудей і спини нею знижує підвищену температуру тіла й пришвидшує одужання під час бронхолегеневих хвороб. Для приготування настоянки беруть лиш «сирий», необроблений, бурштин, який дуже подрібнюють. Потім 50 г цього бурштинового «піску» залити 0,5 л спирту (96%). Посудину щільно закрити й поставити в тепле місце на 2 тижні, при цьому часто збовтувати.

Ялиновий мед від кашлю

У народі здавна користується великою популярністю ялиновий мед - засіб від кашлю, інших захворювань дихальних шляхів, зокрема трахеобронхітів. Особливо полюбляють його діти. Рецепт ялинового меду: взяти 2 кг липового меду і 200 г свіжих бруньок (верхівки пагонів) ялини чи сосни. Мед розтопити, всипати подрібнені бруньки, ще можна додати 5-7 молоденьких подрібнених шишок завдовжки не більш як 2 см. Настояти не менш як 12 годин. Процідити. Пити по 1 ст. л. 3-5 разів на день.

21.02.2019Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька



Рівне-Ракурс №10 від 21.02.2019p. 
На головну сторінку