Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №902 від 28.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Обприскування саду починайте у березні

Обприскування саду починайте у березні

Перше весняне обприскування обов’язково треба провести перед розпусканням бруньок, щоб захистити свій сад від шкідників.

Обприскувати необхідно й дерева, і чагарники, коли бруньки ще не розпустилися, а тільки трохи набрякли. Краще в суху безвітряну погоду, ранком або ввечері.

Варто пам’ятати, що перед обприскуванням саду необхідно провести роботи з догляду за стовбуром дерева: очистити штамби та кістякові гілки від старої відмерлої кори, розчистити дупла, тріщини, рани й спалити очистки. Після очищення зробити побілку дерев. А після приступитися до обприскування саду.

Весняне обприскування саду дуже важливе, упоратися без нього зі шкідниками, які перезимували в корі дерев і вже починають оживати, дуже складно.

За допомогою цього обприскування можна позбутися щитівки, плодових кліщів, яєць яблуневої мідяниці, попелиці, гусениць яблуневої молі. Також обприскування цього періоду є ефективним проти захворювань. До розпускання бруньок можна обприскувати свій сад нітрафеном (200-300 г на 10 л води).

Ефективний засіб це - розчин мідного купоросу. Він допоможе від парші, курчавості листя, плодової гнилі, бурої плямистості листя, цитоспорозу, чорного раку, септоспорозу та інших хвороб. Мідний купорос у вигляді розчинного порошку продається в спеціалізованих магазинах (розводиться 100 грамів на 10 л гарячої води). Злежалий препарат спочатку краще розбити до порошку.

Для запобігання зараженню рослин грибними захворюваннями, у березні проводять обприскування дерев 3%-вим розчином залізного купоросу або 1%-вим розчином мідного купоросу.

Ранньовесняне обприскування-промивання (до розпускання бруньок) варто провести на смородині, аґрусі, шипшині препаратами ДНОК (10 г на 1 л води) або нітрафеном.

Навесні, при розпусканні бруньок, що збігається з початком відродження попелиці, обприскують рослини фуфаноном (2 г на 1 л води) або емульсією метафоса (3 г на 1 л води), або анабазин-сульфатом (2 г на 1 л води) з подвійною кількістю мила.

Для обробки плодово-ягідних насаджень від різних видів хвороб і шкідників різні отрутохімікати можна змішувати, але необхідно знати про їхню допустимість.

Обприскування у квітні

З метою боротьби з грибними захворюваннями і збереження бутонів від жука оленки проводять обприскування дерев 3%-вим розчином бордоської рідини (блакитне обприскування) + 20 г хлорофосу.

Обприскування у травні

Після повного відцвітання застосовується обприскування плодових дерев з метою боротьби зі шкідниками та хворобами, особливо проти плодожерок, кліщів, попелиці, парші, плямистості - нітрафеном. Робоча концентрація - 2,5-3% (250-300 г на 10 л води). Для підготовки робочого розчину дозу концентрату заливають подвійною кількістю води, розмішують до однорідної маси, вливають у воду, відміряну для готування розчину, і добре перемішують.

Відразу після цвітіння варто провести весняне обприскування аґрусу, смородини, шипшини проти борошнистої роси (сферотеки) 0,5%-вим розчином кальцинованої соди або 0,5-0,75%-вим розчином фталана, або розчином гнойової рідоти (1 частина рідоти на 2 частини води). Через 10 днів обприскування повторити.

28.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2019p. 
На головну сторінку