Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Корисні поради при виборі м’яса

Корисні поради при виборі м’яса

Оцініть колір Колір м’яса – одна з головних ознак його свіжості: хороша яловичина повинна бути виразно червоною, свинина – рожевою, телятина – схожа на свинину, але більш рожева, баранина схожа на яловичину, але більш темного і насиченого відтінку. При виборі будь-якого м’яса є одна закономірність: чим молодша тварина, тим світліше буде м’ясо.

Огляньте поверхню

Тонка блідо-рожева або блідо-червона скоринка від підсихання м’яса – явище цілком нормальне, але жодних сторонніх відтінків або плям на м’ясі бути не повинно. Не повинно бути і слизу: якщо ви покладете на свіже м’ясо долоню, вона залишиться практично сухою.

Принюхайтесь

Запах – ще один вірний порадник при визначенні якості продукту. Ми – хижаки, і ледь вловимий свіжий запах гарного м’яса для нас приємний. Наприклад, яловичина повинна пахнути так, щоб вам хотілося негайно зробити з неї біфштекс по-татарськи або карпаччо. Свіже м’ясо має молочний запах з легкою, ледь помітною кислинкою. Старий, перевірений спосіб понюхати шматок м’яса “зсередини” – проткнути його нагрітим ножем.

Придивіться до жиру

Жир, навіть якщо ви його маєте намір зрізати і викинути, своїм виглядом може розповісти багато про що. По-перше, він повинен бути білим (або кремовим у випадку з бараниною), по-друге, мати правильну консистенцію (яловичий повинен кришитися, баранячий – навпаки, бути досить щільним), по-третє, не мати неприємного або згірклого запаху. Ну, а якщо ви хочете купити не тільки свіже, але й якісне м’ясо – зверніть увагу на його “мармуровість”: на зрізі дійсно хорошого м’яса видно, що жир розосереджений по всій його поверхні.

Тест на пружність

Свіже м’ясо при натисканні пружинить і ямка, яку ви залишили пальцем, негайно розгладжується.

Купуємо заморожене

Якщо купуєте заморожене м’ясо, зверніть увагу на звук, який воно видає при постукуванні, рівний розріз, яскравий колір, який з’являється, якщо прикласти до нього палець . Розморожуйте м’ясо акуратно, чим довше – тим краще (наприклад, у холодильнику), і якщо воно було правильно заморожене, то приготоване практично не відрізнятиметься від охолодженого.

Чому не парне?

Існує поширений міф про те , що якість так званого парного м’яса вища. Це не зовсім так. Неферментовані волокна білка не засвоюються в нашому організмі, створюючи додаткове навантаження на печінку і нирки .

Будь-яке м’ясо необхідно визрівати, тобто не варто готувати м’ясо одразу після забою тварини. Купивши вирізку на ринку, потрібно вдвічі обернути м’ясо вафельним рушником і затягнути дуже щільно харчовою плівкою в циліндр, залишивши краї, щоб рідина могла випаровуватися. Під час цього процесу варто міняти рушники. Тоді ви отримаєте дозріле м’ясо вищої якості, яке простіше готувати, у нього буде насичений смак і воно легко засвоїться.

А як щодо курятини?

Як вибрати м’ясо курки? Найкраще купувати домашню курятину. Шкіра на тушці курки повинна бути гладкою, без плям, пошкоджень, синців і пір’я. Огляньте тушку, якщо вона пружна, гладка, суха, а на розрізі м’ясо є трохи вологим і не має неприємного запаху – перед вами свіжа курятина. За тушкою ви також можете визначити вік курки. У молодих курочок кінчик грудної кісточки буде хрящоподібний, якщо на нього натиснути, то він легко гнутиметься.

07.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2019p. 
На головну сторінку