Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №904 від 20.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

Оцінювати вартість житла стануть за новою методикою

Масове визначення кадастрової вартості стане більш точним, а росіяни будуть менше звертатися до суду, щоб оскаржити оцінку своєї нерухомості. Зараз же за вісім місяців 2016 року кількість подібних заяв до суду зросла в півтора рази.

Але ситуація повинна змінитися в кращу сторону вже з першого листопада, коли вступить в силу нова методика кадастрової оцінки, яку підготувало Мінекономрозвитку РФ.

Хто, як і скільки буде платити за свою землю і нерухомість

Відзначимо відразу, що порядок проведення розрахунків за індивідуальним замовленням залишиться колишнім. "Втім, його ціна, швидше за все, трохи виросте, так як оціночні компанії збільшать число показників для визначення вартості об'єкта", - розповів "РГ" Олег Сухов, президент Гільдії юристів ринку нерухомості, голова Міжрегіонального третейського суду Москви і Московської області.

Бровари - місто, розташоване в 12-ти кілометрах від Києва. медисон гарденс форумЯк найближче велике місто-супутник Києва, Бровари вигідно відрізняються від своїх сусідів, передмість столиці, добре розвиненою інфраструктурою.

Експерт звертає увагу: якщо порівнювати нові методичні вказівки зі старим стандартом оцінки, то видно, що в порядку розрахунку кадастрової вартості відбулися глобальні зміни. "Оцінювач тепер буде враховувати економічні, екологічні та соціальні фактори регіону, - пояснив Олег Сухов. - Безпосередньо вони, звичайно, не пов'язані з об'єктом, проте істотно впливають на його ціну. Це такі показники, як рівень життя населення, відсоток міграції, соціальний склад жителів, інфляція, рівень ВВП суб'єкта Федерації, наявність джерел, що забруднюють природне середовище і так далі ".

І навів такий приклад. Квартира в екологічно чистому районі міста коштує дорожче, ніж така ж, але поблизу хімічного комбінату. Або, припустимо, середня зарплата, а також ціни в Тюмені більше, ніж в Самарі або Саратові. Відповідно, ринкова ціна двокімнатної квартири в столиці "нафтового краю" на порядок вище вартості аналогічного житла в будь-якому з міст Поволжя. Раніше це не приймалося до уваги, зазначає Олег Сухов. Але тепер оцінна організація зобов'язана враховувати дані нюанси.

"Далі, розраховуючи кадастрову вартість, фахівці завжди виходили з найбільш вигідного виду експлуатації нерухомості. Причому незалежно від того, як даний об'єкт використовується на момент оцінки. Тепер же спеціалізована організація стане брати до уваги тільки поточний (фактичне) використання будівлі або ділянки. У деяких випадках це, звичайно, призведе до зниження вартості ", - продовжує президент гільдії юристів ринку нерухомості.

Заперечувати кадастрову вартість землі стали частіше

Також Мінекономрозвитку дійшло висновку, що треба враховувати і ступінь зносу будівлі. "Але скажу відразу, що при індивідуальній оцінці цей параметр завжди використовувався, - продовжує експерт. - Наприклад, коли громадянин або організація йдуть до суду оскаржувати кадастрову вартість своєї власності, то вони замовляють індивідуальний розрахунок. В цьому випадку майже завжди враховується знос конструктивних елементів, а також їх вплив на кінцеву вартість об'єкта. Але ось як це можна зробити при масовій оцінці - незрозуміло ".

Також вводиться знижує коригування на негазифіковані об'єкти, а також будинки без опалення, гарячого водопостачання, електрики і каналізації. Звичайно ж, нова методика додасть багато роботи оцінювачів. За словами Олега Сухова, тепер співробітники оціночної компанії повинні збирати відомості про макроекономічні фактори, запитувати інформацію з різних джерел, а також аналізувати її. Крім того, їм доведеться відстежувати динаміку ринку, вивчати і систематизувати його показники.

20.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2019p. 
На головну сторінку