Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №904 від 20.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Міст приніс стагнацію

Розмірковуючи про попит на кримську нерухомість, ріелтори заявляють, що з початку року він стабільно зростає: «Інтерес до півострова зростає, росіяни все активніше замислюються і вкладають кошти для придбання нерухомості на узбережжі», - зазначає Бахранова.

Новобудови під Києвом (в Броварах) ростуть з неймовірною швидкістю, головне вибрати надійного забудовника: новостройки бровары лесной квартал форум

Разом з тим, за словами експертів «Avito Нерухомість», які проаналізували ринок купівлі та оренди квартир в Криму і на Кубані, інтерес до кримською нерухомості впав в середньому на третину.

За даними «Avito Нерухомість», в першому півріччі 2018 року попит (під ним аналітики розуміють перехід користувача до дій «показати номер» або «адреса електронної пошти» в оголошенні) на покупку квартир в Криму знизився в порівнянні з тим же періодом 2017 го на 27%, в порівнянні з січнем - на 14%.

Гендиректор севастопольського АН «Мультидом» Наталія Массальський парирує: можливо це пов'язано з падінням інтересу користувачів до самого ресурсу «Avito Нерухомість» - але ніяк не до нерухомості Криму і Севастополя. За її словами, падіння попиту на нерухомість Севастополя цим влітку не спостерігається, перегляди та операції йдуть як минулого літа.

«Проаналізувавши липень 2017 і липень 2018 року, ми прийшли до висновку, що кількість угод за підсумками цих літніх місяців залишилося однаковим», - зазначає вона. Зростання цін на нерухомість цього літа коливається в межах 4-5%, що дозволяє говорити про наявність попиту.

Фактичні угоди іноді відбуваються за ціною на 10% нижче від заявленої вартості, але в основному це пов'язано з не дуже ліквідними об'єктами, розповідає Наталя Массальський.

Однак падіння попиту на кримську нерухомість цього літа фіксують і інші експерти. Можливо розбіжність в цифрах між експертами інтернет-порталів і ріелторами, полягає в тому що одні фіксують, скільки разів користувачі кликнули на «показати номер» в оголошенні, а інші намагаються своїми заявами підігріти ринок. Хто правий, покаже кількість зареєстрованих угод за підсумками цього літа.

Марина Денискина, керівник компанії «Верес Груп», пояснює падіння попиту тим, що в Криму нових майданчиків під забудову немає: скрізь обмеження щодо забудови.

«Багато російські забудовники хочуть почати там будувати, але не можуть знайти проекти з документацією, їх немає, - пояснює Денискина. - Отримати документи майже неможливо через відсутність сформованої містобудівної політики, яка зараз обговорюється з безпосередньою участю федеральної влади.

20.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2019p. 
На головну сторінку