Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №905 від 21.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що треба знати про авітаміноз, та як його перемагати

Що треба знати про авітаміноз, та як його перемагати

Тривалий холодний період завжди негативно позначається як на зовнішності людини, так і на її внутрішньому стані. Лущення шкіри, ламкість нігтів і випадання волосся, сонливість і апатія, втрата апетиту – усе це ознаки дефіциту вітамінів в організмі.

Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як протистояти авітамінозу й зустріти весну з хорошим самопочуттям.

Найбільш характерні ознаки авітамінозу в зовнішності є невластиві шкірі сильні лущення і сухість, тріщини навколо губ, ламкість нігтів і поява на них білих плям, тьмяне і схильне до випадання волосся, несподівана поява лупи, зниження гостроти зору, підвищена сльозоточивість і кровоточивість ясен. Авітаміноз можна помилково прийняти за тимчасовий занепад сил. Багато з перерахованих симптомів проявляються і під час суворої дієти, нервовому розладі, при сильному стресі або серйозних навантаженнях на роботі. Але якщо нічого подібного не відбувалося, а стан здоров’я погіршується, треба якомога швидше розпочати лікування.

Вітаміни

Один із найважливіших елементів у нашому організмі – аскорбінова кислота або вітамін С. Він захищає організм від наслідків стресу, збільшує стійкість до інфекцій і вірусів, зменшує ефект впливу алергенів. Найбагатшими на аскорбінову кислоту продуктами є не цитрусові, а сушена шипшина (1500 мг на 100 г), червоний болгарський перець (250 мг на 100 г), чорна смородина (250 мг на 100 г), цвітна капуста (75 мг на 100 г ), садова суниця (60 мг на 100 г).

Вітаміни групи А, В, Е і D містяться у висококалорійних продуктах – таких, як м’ясо, печінка, нирки, курячі яйця, коров’яче молоко, вершкове масло і олія, хліб із борошна грубого помелу, крупи (гречана, вівсяна, пшоно, бурий рис).

Підбір вітамінного комплексу

За підбором вітамінно-мінерального комплексу при авітамінозі слід звернутися до лікаря-терапевта. Самостійно обираючи вітаміни, слід уважно ознайомитися зі складом таблеток. Краще обрати таблетки, дозування яких розраховане на кілька прийомів протягом дня, і суворо дотримуватися часу їхнього прийому. Таким чином рівень вітамінів у крові буде постійно на належному рівні.

Збалансоване харчування

При виявленні основних симптомів авітамінозу необхідно переглянути раціон харчування, відмовитися від високовуглеводної їжі (солодощі, хлібобулочні вироби, фаст-фуд) і доповнити меню корисними продуктами. Режим харчування повинен бути п’ятиразовим.

Щодня в раціоні мають бути кисломолочні продукти без вмісту фруктових добавок і цукру (кефір, ряжанка, йогурт), свіжа зелень (петрушка, кріп, люцерна, щавель, кропива, м’ята перцева), фрукти і овочі, нежирні сорти м’яса. У м’ясі міститься цинк, при дефіциті якого знижується імунітет, тому варене, тушковане або запечене в духовці м’ясо потрібно вживати щодня.

На сніданок краще приготувати кашу, а не використовувати продукти швидкого приготування. Додадуть смакових якостей і корисних властивостей вівсяній, гречаній або рисовій каші сухофрукти. Найбільш корисними сухофруктами у боротьбі з авітамінозом є чорнослив, фініки родзинки, курага.

Корисні продукти

– Навесні нехай у вашому меню завжди буде кефір – джерело кальцію.

– Зелені яблука, крім клітковини, містять і порцію корисних вітамінів та заліза.

– Сухофрукти, особливо курага і чорнослив, допоможуть підтримати травлення. Тим самим ми допомагаємо зміцнити імунітет, який багато в чому залежить від злагодженої роботи кишечнику.

– Шипшина – чудовий постачальник вітаміну С. Робіть відвари з засушених плодів, варіть компоти. Це допоможе уникнути хронічної втоми.

– Болгарський перець – ще одне джерело вітаміну С.

– Свіжа зелень, багата як вітамінами, так і фітонцидами: петрушка, кріп, зелена цибуля, черемша, щавель, салат.

– Редис, дайкон, редька, особливо чорна.

– Корінь і стебла, молода зелень селери.

– Морепродукти багаті мікроелементом йод, омега-3, вітаміном D.

– Консервований горошок – джерело антиоксидантів. Як не дивно, це єдиний консервований продукт, який зберігає всю користь, ідентичну свіжому горошку.

– Пастернак, імбир, кмин, насіння кропу – прянощі в невеликій кількості допоможуть травленню.

– Ранні садові рослини (листя і квіти кульбаби, кропива, молоде бадилля буряку) використовуйте для приготування салатів, зелених супів, варення.

– Пророщені паростки злаків: пшениці, жита, вівса – містять безліч потрібних людині мікроелементів і вітамінів.

– Продукти бджільництва: мед, квітковий пилок.

Корисні напої

Під час лікування і профілактики авітамінозу варто відмовитися від чаю, кави, солодких газованих напоїв і алкоголю. Набагато корисніші трав’яні і овочеві настої, ягідні збори, лікувальні чаї з листя і коренів рослин.

Рецепт настою з чорної смородини: 2 ст. л. свіжих (або заморожених) ягід залийте 2 скл окропу і залишіть настоюватися на годину. Протягом дня вживайте настій як основне питво.

Народна медицина радить при авітамінозі пити лікувальний чай із трав та ягід. В однакових порціях змішайте висушену перцеву м’яту, материнку, чебрець, звіробій, ягоди малини, горобини, чорної смородини і суниці, залийте окропом і пийте по склянці не менше трьох разів на день без додавання цукру.

Спорт

Спортивна ходьба, йога, плавання, велосипедні та піші прогулянки на довгі дистанції збагачують організм киснем, приводять м’язи в тонус, сприяють адаптації до несприятливих екологічних умов. Протягом тижня спортивним навантаженням потрібно приділяти не менше 3-4 годин. Сприятливо позначаться на організмі і півгодинні спокійні прогулянки перед сном, часте провітрювання приміщення, ранкова гімнастика і перерви на 5-10 хвилин щогодини протягом робочого дня.

21.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2019p. 
На головну сторінку