Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №276 від 25.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ширше коло

Духів зими відлякують Смерть і Чорт із фольклорного колетиву "Дзяди" (Польща)

На Дону і у Підляшші нова радість стала

"Коляда" об’єднує слов’ян

У четвер, 19 січня, о 12.00 в обласному центрі стартував ХІ Слов’янський фольклорний фестиваль “Коляда”. Відкрило фестивальний марафон народне свято-містерія “Водохреще” на майдані Короленка в Рівному. Рівняни та гості обласного центру побачили відроджені колядні обряди “Маланка”, “Волові очка”, “Водіння Кози та Коня”, вертепні програми “Цар Ірод”, “Пастирі”, новорічних “Дідів-перебиранців”.

Автор та керівник проекту Микола ФЕДОРИШИН впевнений: фестиваль “Коляда” є сучасним засобом збереження колядних традицій українців від глобальних техногенних проблем, які нищать загальнолюдські цінності та морально-духовні чесноти.

- З точки зору державної політики, - пояснює пан Микола, - фестиваль є реальним втіленням Дня Соборності, адже сюди з’їжджається вся Україна. У цьому році фестиваль знову поєднав Схід і Захід. До нас приїхали творчі колективи зі східних Полтавської, Луганської, Херсонської, Харківської областей. Захід представляють Волинська, Івано-Франківська і Рівненська області. Ті, хто побував на “Коляді” у минулі роки, беруть приклад із рівнян і засновують подібні фестивалі у себе вдома - у Дніпропетровську та Кривому Розі.

- Обряд колядування, - веде далі ідейний натхненник фестивалю, - досить давній: він походить ще з дохристиянських часів, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Кожний колектив, запрошений до участі у святі - особливий, кожен відтворює унікальні обряди, притаманні традиціям тієї місцевості, де він створений. Фестиваль “Коляда” - це можливість подивитися на регіональні особливості різдвяних обрядодій різних регіонів України і дружніх слов’янських країн. І лише у заключному концерті усі разом співають колядку, що об’єднує всіх: “Нова радість стала!”.

25.01.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 25.01.2007p. 
На головну сторінку