Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №907 від 04.04.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Олександр Данильчук звернувся до Міністерства закордонних справ України

Олександр Данильчук звернувся до Міністерства закордонних справ України

Голова обласної ради Олександр Данильчук звернувся листом до Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з проханням клопотати перед керівництвом Республіки Литва щодо можливості повернення на Рівненщину стародавньої пам’ятки книжного мистецтва - Нобельського Євангелія.

Цей артефакт вважається найдавнішою писемною пам’яткою українського Полісся і, як стверджують дослідники, на 41 рік старше відомого Пересопницького Євангелія. Єдиний, відреставрований, екземпляр сьогодні перебуває у бібліотеці Академії наук Литви у Вільнюсі.

Створена ж книга у селі Нобель (нині Зарічненського району) у 1520 році. Тож наступного 2020 року відзначатиме свій 500-літній ювілей.

Голова обласної ради Олександр Данильчук вирішив звернутися до українських дипломатів з ініціативою до ювілейної дати повернути на Батьківщину стародавню книгу або ж дати можливість виготовити її копію.

«Увага до збереження пам’яток національної культури, в тому числі книжної, повинна бути пріоритетом політики держави. Тисячолітня історія Української держави має чимало славних віх, а українська духовна культура – знакових артефактів. (…) – йдеться у листі. - З метою гідного пошанування ювілею Нобельського Євангелія, прошу Вас, шановний Павле Анатолійовичу, клопотати перед компетентними органами Литовської Республіки розглянути можливість повернення вказаної пам’ятки на Батьківщину, або ж надати дозвіл на створення її факсимільної копії».

Олександр Данильчук переконаний, що повернення до України Нобельського Євангелія або ж його копії стане знаковою подією українського національно-культурного відродження.

04.04.2019



Рівне-Ракурс №10 від 04.04.2019p. 
На головну сторінку