Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №907 від 04.04.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про гливи?

Повний набір цінних речовин у цих грибах майже повністю задовольняє всі потреби людини та є близьким до молока або м’яса. Тому користь глив очевидна як з кулінарної, так і з дієтичної точки зору. 

Невелика кількість глив здатна «якісно» втамувати голод і забезпечити почуття ситості. За вмістом амінокислот і білка цей гриб близький до овочів і перевершує їх за вуглеводами і жирами. А за наявністю вітамінів C, E, D2 і групи B він схожий з м’ясом. За концентрацією вітаміну PP глива є лідером серед усіх грибів. Також гриб має м’який смак і приємний аромат.

Крім своїх живильних властивостей, глива корисна і цінними лікарськими якостями для профілактики атеросклерозу, гіпертонії, злоякісних пухлин. До складу її плодового тіла входить антибіотик plurotin, що володіє сильними антибактеріальними і протипухлинними властивостями, здатними виводити з організму солі важких металів і радіоактивні елементи. Глива має високі абсорбуючі властивості та низьку токсичність, підвищує імунітет.

Також вживання гливи в їжу приводить до зниження холестерину в крові, затримуючи старіння організму, а сік здатний придушувати кишкову паличку.

Незважаючи на свою користь, глива може заподіяти і шкоду, тому що є важкою їжею. Її не рекомендують вживати людям із загостреними захворюваннями нирок, із серцево-судинною патологією. Також хітин, що входить до складу гриба практично не засвоюється організмом. Тому дітям до 12 років не радять його вживати.

04.04.2019



Рівне-Ракурс №10 від 04.04.2019p. 
На головну сторінку