Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №907 від 09.04.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Газовий лазер CO2

co2CO2 - (інакше, «газовий») лазер є найпоширенішим типом серед лазерного маркувального обладнання. Це пояснюється його компактністю, простотою в обслуговуванні, невисокою ціною і універсальністю. Даний лазер здатний завдавати глибоку маркування і працює в першу чергу за всіма органічних матеріалів, але може застосовуватися і для анодованого алюмінію, пофарбованих поверхонь.

Активним середовищем вуглекислотних лазерів є газоподібна суміш CO2, N2, He. Точне співвідношення залежить від реалізації, але CO2 і N2 типово становлять 5-20%. Активація досягається за допомогою газового розряду виникає при проходженні електричного струму через газове середовище. Подальше охолодження газу в активному середовищі проводиться гелієм, а трубка, в якій міститься активне середовище, охолоджується газом або водою (в потужних лазерах).

Іншими словами маркировочная газова лазерна установка подає електричний струм до електродів спеціальної трубки, в якій міститься газова суміш, по запрограмованому користувачем алгоритму. Вследстівіе газового розряду виникає лазерний промінь заданої потужності, який через систему дзеркал, скла та лінз відбивається на поверхню маркується матеріалу. Так як co2 лазери генерують ІЧ-випромінювання, для них використовуються спеціальні матеріали. Дзеркала використовують срібне покриття, а лінзи і вікна роблять з германію або селеніду цинку. Для потужних лазерів кращі позолочені дзеркала і селенід цинку для прозорих елементів.

Так як для маркування зазвичай не використовуються дуже потужні лазери, останнім часом системи з водяним охолодженням трубки майже не застосовуються, через ненадійність і проблемності в експлуатації. У наш час їх можна зустріти в китайських планшетних системах і то завдяки низькій вартості. Водяні системи замінені обладнанням з повітряним охолодженням.

На відміну від інших джерел в СО2 лазерах застосовуються 2 основні системи управління променем:

Планшетна - лазерна система із застосуванням для переміщення променя 2х рейок (кареток), кожна з яких відповідає за зсув по осях X або Y. Переміщення фокусує лінзи по кареток відбувається за допомогою крокових двигунів через зубчасті ремені або гвинтові пари. До переваг відноситься можливість працювати в великому полі (більш 1х1м) в залежності від оптики і вартість. Недоліками є низька швидкість і точність в порівнянні з нижчеописаними системами.

Скануючаголівка (Scan head) - насправді назва походить від буквального перекладу з англійської мови та є не зовсім коректним. У прицип закладено відхилення променя двома дзеркалами, керованими швидкісними високоточними двигунами. При цьому кожне дзеркало відповідає тільки за одну вісь X або Y. Так як дзеркала знаходяться перед фокусує лінзою всередині самого джерела, кут отлоненія необхідний невеликий, що забезпечує величезну швидкість переміщення променя без втрати потужності і точності. Однак ці системи не здатні обслуговувати велику поле маркування (стандарт 110х110 мм).

застосування:

Тканина,

дерево,

папір і картон,

скло,

пластик,

кераміка,

граніт,

пофарбовані поверхні,

анодований алюміній.

09.04.2019



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2019p. 
На головну сторінку