Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №909 від 18.04.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

“Балакуча сеча” кандидата Зе

Чому Зеленський ховає аналізи

У спорті відмова атлетів здавати тест на допінг означає дискваліфікацію зі змагання. У змаганні за державні посади такої вимоги, на жаль, немає. Хоча після нинішньої президентської кампанії, яка вперше викликала підозри в залежності одного з кандидатів від психотропних речовин, мала б з’явитися.

Почалося все із відеозвернення шоумена Володимира Зеленського про його готовність дебатувати із Петром Порошенком у прямому ефірі — але тільки за умови виконання низки вимог. Зокрема, такої: “Кандидати повинні обов’язково пройти експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів. Країні потрібен здоровий Президент!”

А Порошенко взяв — і на ці умови погодився: стадіон так стадіон, аналізи так аналізи. І для Зеленського ця згода, схоже, стала великою несподіванкою — адже він почав викручуватися й давати задній хід.

Як припустив сам глава держави, ідея про перевірку на чистоту організму в його конкурента виникла під впливом сюжетів російського телебачення — там дуже люблять розповідати про те, що Порошенко “п’є, не просихаючи”. Тоді як насправді, за словами Президента, навіть дружина Марина за всі 35 років разом бачила його п’яним єдиний раз, і то ще до весілля. Тому тест він пройшов сміливо — здав кров, сечу, волосся. Як пояснила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, саме два останніх аналізи дозволяють виявити регулярне вживання наркотичних речовин.

Натомість ініціатор обстеження Зеленський здавати аналізи в медпункті НСК “Олімпійський”, куди приїхали представники двох приватних і двох державних клінік, які спеціалізуються на таких дослідженнях, категорично відмовився: “засумнівався в об’єктивності”. Натомість лабораторія приватної клініки “Євролаб”, що належить колишньому офіцеру ГРУ РФ, а нині — бізнесмену й телезірці Андрію Пальчевському, у Зеленського підозр не викликала. Чи не тому, що Пальчевський регулярно виступає на підтримку кандидата-“кварталівця” в ефірі як українських, так і російських телеканалів?

Та навіть за таких обставин Зе погодився здати тільки кров, з якої сліди алкоголю й наркотиків виводяться дуже швидко. Причому аналіз у нього взяв... актор Владислав Кірякулов, який знімався в серіалі Зеленського “Свати”. У “Євролабі” він працює за спеціальністю масажиста.

Уже ввечері в “Євролабі” оголосили, що аналіз Зеленського “чистий”. Після цього у гру вступив знаменитий боксер Володимир Кличко. Як спортсмен, якому тести на стимулятори доводилося здавати сотні разів у житті, він був шокований такою швидкістю результату. “За дві години протестуватися неможливо!” - запевняє чемпіон світу.

Щоб припинити інсинуації довкола підозр в алко- чи наркозалежності претендентів на посаду президента, Кличко своїм коштом привіз у Київ фахівців добровільної антидопінгової організації VADA. І записав відеозвернення до обох кандидатів, закликавши їх повторно здати аналіз цим незалежним спеціалістам.

Але Зеленський знову відповів відмовою. Хоча на цей раз навіть укол був не потрібний: VADA бере на дослідження тільки сечу, в якій сучасні технології дозволяють виявити сліди наркотиків чи інших стимуляторів навіть через кілька місяців після вживання. Як сказав Кличко-молодший, “сеча дуже балакуча”. І чергова відмова Зеленського від незалежного обстеження посилила підозри: кандидат побоюється, аби його сеча щось “не виляпала».

Натомість Петро Порошенко, попри зайнятість, здав і цей аналіз. “Наша 45-мільйонна нація повинна бути твердо переконана, що Президентом і Верховним Головнокомандувачем не зможе стати людина, яка має залежність від наркотиків чи алкоголю. Це – питання національної безпеки”, - наголосив Порошенко.

Експерти з ним погоджуються. “Ті люди, які говорять, що наркоманія — це дрібничка, хай спробують уявити наркомана у своїй родині. Насправді це смертельна небезпека для країни. Це можливість підписання за дозу наркотиків таких угод, за які будуть розплачуватись інші покоління. Це можливість здачі і розвалу фронту, кадрових призначень, можливість того, що людиною керуватимуть навіть не олігархи, а ті, хто йому буде дозу заносити”, - пояснив політолог Олександр Палій.

Виглядає так, що Володимир Зеленський потрапив у власну пастку. Досі підстав підозрювати його в залежності нібито не було — окрім хіба що часом дуже дивної поведінки. Проте після такого наполегливого уникання неупереджених експертиз підозри мимоволі виникають, зауважує екс-заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк. За його словами, залежність залишає слід у поведінці та психіці людини і призводить до зміни особистості.

“Той факт, що Зеленський уникає відкритих зустрічей, вербального спілкування та контакту з людьми, говорить про те, що в нього є певні фобії – він живе у віртуальному світі й боїться звідти вийти. Така психологічна симптоматика показує, що ця людина може бути керована”, - попереджає експерт.

18.04.2019

Відмова Зеленського від незалежного обстеження посилила підозри: кандидат побоюється, аби його сеча щось “не виляпала”.



Рівне-Ракурс №10 від 18.04.2019p. 
На головну сторінку