Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №208 від 06.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реалії життя

Замість подарунка ректору - вимога відставки

Відставки ректора РДГУ Руслана Постоловського вимагають студенти цього закладу. Минулого понеділка вони організували акцію протесту проти ректора на Майдані Незалежності в Рівному. В ролі організаторів протесту виступили Професійна спілка студентів РДГУ “Студентське братство” та профспілковий комітет Первинної профспілкової організації студентів РДГУ.

За словами речника профспілки студентів РДГУ “Студентське братство” Володимира КИСЬ, студенти не задоволені умовами навчання та проживання. Згадали пікетувальники і про сумнозвісний заасфальтований стадіон, на якому займається не одне покоління майбутніх педагогів. Давно чекають спудеї й на появу студентської їдальні з обідами за прийнятну для них ціну.

Страйкарі (яких, між іншим, було не більше десяти), розбили на Майдані Незалежності два намети і пообіцяли розпочати голодування, якщо керівництво університету не відреагує на їхні вимоги. Одночасно, заявили пікетувальники, студентські намети з’являться і під стінами Міністерства освіти у Києві. Студенти заявляють, що протест буде тривати аж до виконання вимоги відставки ректора РДГУ Руслана Постоловського та голови приймальної комісії університету Романа Павелківа.

В той же день організатори акції протесту зустрілися з головою обласної державної адміністрації Василем Червонієм, який під час зустрічі зі страйкарями порадив їм розповісти про свої проблеми в офіційному зверненні на його ім’я. Керманич області також пообіцяв втрутитися у суперечку між студентами та ректором найближчим часом.

Утім, єдності в рядах протестувальників не помічалося. Одні студенти хоч на власні умови навчання та проживання не скаржаться, проте з пікетувальниками були згодні. Інші ж переконані, що зміна ректора комунальних проблем не вирішить. Одна з викладачів РДГУ Мирослава Терещук взагалі була шокована цією акцією та наперекір протестувальникам виказувала свої аргументи на захист керівника вузу.

Сам же ректор РДГУ Руслан Постоловський у телефонній розмові з кореспондентом “РР” назвав студентську акцію політичним замовленням. Усі звинувачення на свою адресу він відкидає. “Це була замовлена акція. Які сили за цим стоять, - ми з’ясовуємо це наразі з Василем Михайловичем. Нині у нас є сім гуртожитків, і ми не можемо вселити туди більше студентів, ніж набрали. Якщо потрібно, то при необхідності на майдан вийдуть 12 тисяч студентів вузу проти тих дванадцяти незадоволених”, - наголосив Постоловський. Також пан ректор зазначив, що, оскільки акції такого роду проводяться відповідно до букви закону, то основне його побажання полягало в тому, щоб проходили вони мирно.

Ось який подарунок отримав Руслан Михайлович у день свого народження...

06.10.2005Олександр ДЖИГИРЕЙ

P.S. Коли верстався номер, біля стін облдержадміністрації відбувся ще один мітинг. На цей раз викладачі та студенти двох вузів, які очолює Руслан Постоловський, вимагали захистити честь та гідність свого ректора. Під стінами ОДА люди скандували: “Постоловський!” та “Братству” - геть!”. “Наш ректор – Постоловський!”, “Ми хочемо навчатися, а не мітингувати”, “Ми хочемо опіки профспілок, а не свавілля “Братства”!”. “Трудовий колектив – за Постоловського”, “0,2 %, хто ви?” (явний натяк на представників “Студентського братства”) – такі лозунги красувалися на плакатах мітингуючих. Через деякий час усі присутні вирушили продовжувати страйк на Майдан Незалежності. Під час пікетування держустанови відбувся діалог першого заступника голови ОДА Олега Ковальчука з викладачами вузів. Пан Олег порадив вирішувати дане питання більш цивілізованим чином, тобто піти до управління освіти та підготувати відповідне звернення в ОДА. Він запевнив, що спеціальна комісія обов’язково уважно розгляне його у присутності колективу РДГУ, як, утім, і заяву “Студентського братства”, й прийме висновки.
Павло ДУТКО

Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2005p. 
На головну сторінку