Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №913 від 16.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад щодо захисту винограду від хвороб та шкідників

Досить часто садівники та городники задають приблизно таке питання: «Чим можна обробити виноград?»

Питання не зовсім правильне. Якщо не вдаватися в подробиці, то відповісти можна так: необхідно дотримуватися певної схеми обробки - і тоді виноград буде захищений навіть у найбільш несприятливих погодних умовах і посилання на міфічні «кислотні дощі» будуть недоречними. Розглянемо цю схему.

1. Після відкриття винограду, по голій лозі обробляємо 3% розчином залізного купоросу (300 г на 10 л води). Залізний купорос діє як фунгіцид, убиваючи грибкові організми, є підживленням (від хлорозу) і, що немаловажно, стримує розпускання бруньок (за деяким даними на 5-7 днів). Навесні це дуже важливо, тому що завжди існує загроза поворотних заморозків.

2. Другу обробку проводять у стадії 5-6-го листа, зазвичай до цього моменту вже є загроза зараження мілдью, антракнозом, павутинним кліщем, у сухих регіонах оідіумом.

Проводимо обробку одним з препаратів, що містять мідь, (від мілдью, антракнозу) і препаратом, що місить сірку, від оідіума та кліщів. Гарним препаратом з міддю є Абіга Пік, замість якого можна використати ХОМ, Ордан, Купролюкс, гарний двокомпонентний препарат Поліхом. З препаратів з сіркою - Тиовіт Джет, Кумулус, сірка колоїдна.

3. Третю обробку проводять безпосередньо перед цвітінням. Готовимо бакову суміш у складі: Ридоміл Голд МЦ (системний препарат від мілдью), Стробі (системний препарат від оідіума), Актелік (від шкідників) і Плантафол (20, 20, 20) - позакореневе підживлення. Замість Актеліка можна використати БІ-58 Новий або Фуфанон, або Актару. Замість Стробі можна використати Топаз, Топсин М, Швидкий.

У якості підживлення замість Плантафолу можна використати Нутривант+вино­град, Кеміру, добрива серії «Майстер» і т.д., тобто ті підживлення, де разом з основними елементами (N, Р, К) входять і мікроелементи.

4. Після цвітіння, у стадії дрібного гороху проводимо ще раз обробку баковою сумішшю, що й у пункті З. Можна саме такою же сумішшю, але краще замість Ридоміл Голд МЦ (від мілдью) і Стробі (від оідіума) використати системно-контактний препарат Кабріо Топ (діє від мілдью, оідіума, антракноза).

Кабріо Топ можна використати і перед цвітінням (п.З), тоді після цвітіння використати Ридоміл Голд МЦ і Стробі. Це потужні системні препарати, що забезпечують тривалий захист від основних захворювань.

5. Перед укриттям виноград обробити Нітрофеном. Цей препарат застосовується для боротьби з зимуючими стадіями шкідників і хвороб.

Якщо дотримуватися наведеної вище схеми, тоді навіть у найбільш епіфітотійний рік можна зберегти врожай навіть на найпримхливіших сортах. Слід зазначити, що необхідно строго дотримуватися дозування препаратів і періоди їхнього застосування.

16.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2019p. 
На головну сторінку